| REUTERS/Isabel Infantes/CreativeProtagon
Απόψεις

Ο intersex γρίφος των σπορ

Ενα στα δύο χιλιάδες άτομα γεννιέται διαφυλικό, όπως η Ιμάνι Κελίφ. Τι πρέπει να ισχύει όταν αυτά τα άτομα κάνουν πρωταθλητισμό; H Ιμάνι Κελίφ δεν είναι τρανς γυναίκα. Είναι διαφυλικό άτομο. Αν ήταν στην κατηγορία των ανδρών, θα τη διέλυαν. Αν, από την άλλη, είναι στην κατηγορία των γυναικών, έχει περισσότερα πλεονεκτήματα από τις αντιπάλους της
Κώστας Γιαννακίδης

Πρώτα τα βασικά, επειδή επικρατεί σύγχυση. Η Ιμάνι Κελίφ δεν είναι μια τρανς γυναίκα. Δεν πρόκειται δηλαδή για ένα άτομο που γεννήθηκε άνδρας και έκανε ή κάνει μετάβαση στο γυναικείο φύλο. Γεννήθηκε και καταχωρίστηκε ως κορίτσι στην Αλγερία, δηλαδή σε μια μουσουλμανική χώρα. Αλλωστε οι φωτογραφίες από την παιδική της ηλικία δείχνουν ένα κορίτσι.

Η Κελίφ είναι διαφυλικό άτομο, intersex κατά το ευρέως λεγόμενο. Ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα άτομα με ποικιλομορφίες των χαρακτηριστικών φύλων και της γενετήσιας ανατομίας. Στατιστικά, ένα στα δύο χιλιάδες άτομα γεννιέται ως intersex. Υπάρχουν πολλές πιθανές διαφοροποιήσεις στα γεννητικά όργανα, στις ορμόνες, στην εσωτερική ανατομία ή στα χρωμοσώματα, συγκριτικά με τους δύο πιο συνηθισμένους τρόπους με τους οποίους αναπτύσσονται τα ανθρώπινα σώματα. Αναλυτικά μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Η Κελίφ έχει ανδρικά χρωμοσώματα. Συνεπώς ο οργανισμός της εκκρίνει μεγαλύτερες ποσότητες τεστοστερόνης σε σύγκριση με άλλες γυναίκες.

Για χρόνια η Παγκόσμια Ομοσπονδία Πυγμαχίας τής επέτρεπε να αγωνίζεται. Και δεν ήταν το «One million dollar baby», κατά την ομότιτλη ταινία. Εχει γνωρίσει ήττες και έχει φάει ξύλο από γυναίκες πυγμάχους. Ωστόσο πρόσφατα η Κελίφ και μία ακόμα αθλήτρια από την Ταϊβάν αποκλείστηκαν από τους αγώνες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, καθώς δεν πέτυχαν στο τεστ καταλληλότητας φύλου. Σημειώνεται ότι η Παγκόσμια Ομοσπονδία ελέγχεται από τη Ρωσία. Η ΔΟΕ τις δέχθηκε στους αγώνες επειδή λαμβάνει υπόψη μόνο το φύλο και την ηλικία που αναγράφονται στο διαβατήριο.

Το κύμα που σηκώθηκε στα social media στρέφεται κατά της ΔΟΕ, που υπηρετεί, όπως την κατηγορούν, τη woke ατζέντα. Ανοησίες. Η ΔΟΕ ενδιαφέρεται πρωτίστως για το προϊόν της. Προφανώς στάθμισε τα γεγονότα και αποφάσισε ότι ο αποκλεισμός των δύο πυγμάχων θα της κόστιζε περισσότερο από τη συμμετοχή τους. Εκανε λάθος;

Και εδώ αρχίζει μία συζήτηση με πολλές γωνίες

Πρέπει να έχουν τα intersex άτομα το δικαίωμα να συμμετέχουν στις αθλητικές διοργανώσεις; Δεν μπορείς να απαντήσεις αρνητικά. Πώς είναι δυνατόν να αποκλείεις έναν άνθρωπο λόγω της φυσιολογίας του; Μια προφανής πρόταση είναι τα χρωμοσώματα να καθορίζουν την κατηγορία στην οποία θα αγωνιστεί το intersex άτομο. Ούτε αυτή είναι λειτουργική λύση. Αν η Κελίφ ήταν στην κατηγορία των ανδρών, θα τη διέλυαν. Αν, από την άλλη, είναι στην κατηγορία των γυναικών, έχει περισσότερα πλεονεκτήματα από τις αντιπάλους της. Δεν υπάρχει προφανής απάντηση σε αυτόν τον γρίφο.

Μήπως θα έπρεπε να δημιουργηθεί μια ξεχωριστή κατηγορία για αυτά τα άτομα; Ακόμα και αν ο πληθυσμός τους ήταν αρκετός, η πρόταση είναι τερατώδης. Κοινώς, θα πρέπει να βρεθεί μια λύση που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά θα διατηρεί και το fair play. Προς το παρόν δεν υπάρχει. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου είχε ζητήσει από την intersex νοτιοαφρικανή δρομέα Κάστερ Σεμένια να λάβει φαρμακευτική αγωγή προκειμένου να μειώσει τα επίπεδα τεστοστερόνης στον οργανισμό της.

Η Σεμένια αρνήθηκε και δικαιώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Δεν είναι πάντως γνωστό τι χρωμοσώματα έχει η Σεμένια. Προτάθηκε επίσης ο αποκλεισμός των intersex γυναικών από τα δυναμικά αθλήματα, προκειμένου να μην τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των αντιπάλων τους. Ναι, αλλά αυτό δεν ακυρώνει το πρόβλημα στα άλλα αθλήματα.

Τι πρέπει να γίνει, λοιπόν; Μην ψάχνετε εδώ την απάντηση. Θυμηθείτε τις αθλήτριες του ανατολικού μπλοκ στις δεκαετίες του ’70 και του ’80. Ηταν βουτηγμένες στα αναβολικά και στις αυξητικές ορμόνες σε τέτοιο βαθμό ώστε είχαν αλλοιωθεί προς το ανδρικό τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους. Σήμερα κάποιες από αυτές θεωρούνται θρύλοι.