Εχει καταλάβει κανείς τι ακριβώς έχει συμβεί με τον γιατρό στην Κέρκυρα; Δύσκολο, καθώς πρόκειται για μια υπόθεση που μοιάζει με μπερδεμένο κουβάρι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μερικές χιλιάδες συν-Ελλήνων κουμπώθηκαν πάλι σε σχέση με το εμβόλιο. Ο πολύς κόσμος ούτε κάθεται να μελετήσει σε βάθος τις πτυχές μιας ιστορίας που ενδέχεται να μην είναι αμιγώς ιατρική, ούτε έχει τη δυνατότητα να διυλίσει τις διαπλοκές των εσώτερων προθέσεων των πρωταγωνιστών της. Ο τηλεθεατής κατά 95% μένει στον τίτλο του θέματος. «Παρέλυσαν τα πόδια γιατρού μετά το εμβόλιο.» Αυτό ήταν. Ο εμβολιασμός του θεατή αναβάλλεται επ’ αόριστον. Τέλος πάντων, ας δούμε τι ξέρουμε για τη συγκεκριμένη ιστορία.
Με τον ιατρό Σκιαδόπουλο στην Κέρκυρα συνέπεσαν χρονικά δυο γεγονότα. Πρώτον, ο κ. Κικίλιας τον παύει από υπεύθυνο του εμβολιαστικού κέντρου της πόλης, έπειτα από καταγγελίες ότι εμβολίαζε φίλους του που δεν δικαιούνταν. Διατάσσεται ΕΔΕ. Ο ίδιος το αρνείται, λέει ότι του περίσσεψαν τρία εμβόλια και για να μη χαθούν, τα έκανε σε όποιον βρήκε.
Δεύτερον, την ίδια μέρα που γίνονται όλα αυτά, ο Σκιαδόπουλος έχει κάνει τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Ενα τοπικό κανάλι μεταδίδει την πληροφορία ότι ο γιατρός είχε φοβερές παρενέργειες, με αποκορύφωμα την παράλυση των ποδιών του. Δημιουργείται τοπικός και ακολούθως πανελλήνιος σάλος. Πάει στο νοσοκομείο της Κέρκυρας (όρθιος λένε αυτόπτες μάρτυρες) λέγοντας ότι δεν νιώθει καλά και ότι έχουν παραλύσει τα πόδια του. Οι τοπικοί γιατροί δεν του βρίσκουν τίποτα, καλείται νευρολόγος από τα Ιωάννινα, τον εξετάζει και δηλώνει επίσης ότι δεν βλέπει κανένα πρόβλημα. Ο Σκιαδόπουλος όμως επιμένει ότι δεν νιώθει τα πόδια του, οπότε αργά το απόγευμα της Πέμπτης μεταφέρεται στα Ιωάννινα (ξάπλα σε φορείο) για περαιτέρω εξετάσεις.
Τρίτον, ενώ όλοι θεωρούσαν δεδομένο ότι είναι μπροστά σε μια πιθανή περίπτωση παρενέργειας του εμβολίου, βγαίνει ξάφνου ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος και καταγγέλλει ότι η παράλυση των κάτω άκρων του Σκιαδόπουλου είναι «μαϊμού». Συσχετίζει την ΕΔΕ για τους παράτυπους εμβολιασμούς με την «εμφάνιση» των συμπτωμάτων, λέγοντας ότι ο Σκιαδόπουλος εφηύρε την παράλυση για να πέσει στα μαλακά για το παράπτωμα του. Εξηγεί μάλιστα ότι ο ιδιοκτήτης του τοπικού καναλιού που «αποκάλυψε» το θέμα των παρενεργειών είναι ένας από αυτούς που εμβολιάστηκαν παράτυπα. Ξεσπά δεύτερος σάλος.
Τέταρτον, ο Σκιαδόπουλος, διά του δικηγόρου του, κατηγορεί τον Βασιλακόπουλο ότι διασύρει ένα γιατρό δίχως να έχει αρμοδιότητα, ούτε γνώση των συμπτωμάτων και των εξετάσεών του. Ο ίδιος ο Σκιαδόπουλος με δηλώσεις του δεν αποκλείει να παρουσίασε το πρόβλημα στα άκρα του λόγω του εμβολίου, δηλώνει όμως υπερασπιστής του εμβολιασμού γενικώς. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του γράφοντος μάλιστα, υπήρξαν οχλήσεις άλλων γιατρών προς το ανώτατο πειθαρχικό του Ιατρικού Συλλόγου εναντίον του Βασιλακόπουλου, διότι με τις δηλώσεις του πλήττει την εικόνα του κλάδου με αυθαίρετες υποθέσεις.
Αυτά είναι τα καθαρά στοιχεία του ρεπορτάζ. Τι μένει όμως απ’ όλα αυτά; Η αδυναμία όλων μας να βγάλουμε άκρη. Στο κάτω-κάτω, δεν είμαστε και Σέρλοκ Χολμς ή αστυνόμοι Σαΐνηδες. Μένει όμως κι ένα πελώριο ερώτημα που αφορά την εύκολη δημοσιοποίηση τέτοιων υποθέσεων και τη μετατροπή τους σε τηλεοπτικό υπερθέαμα. Το σύνορο ανάμεσα στη δημοσιογραφική ευθύνη να μην κρύβουμε τίποτα και στην κοινωνική ευθύνη να μη σπέρνουμε δίχως αποδείξεις τον τρόμο για το εμβόλιο μοιάζει με μια πολύ λεπτή γραμμή. Η ισορροπία πάνω της είναι δύσκολη μεν, αλλά δεν επιτρέπεται να μην υπάρχει ως κριτήριό μας.
Εμείς οι δημοσιογράφοι δεν δικαιούμαστε να μην αντιλαμβανόμαστε ότι οι επιλογές των θεμάτων μας και ο τρόπος παρουσίασής τους έχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα στο κοινό που τα εισπράττει. Και πρέπει να έχουμε ανοιχτά τα μάτια μας ώστε να μη γινόμαστε ακούσιοι μεταφορείς fake news που εξυπηρετούν προσωπικά ή πολιτικά συμφέροντα. Οχι στην προληπτική αυτολογοκρισία, αλλά όχι και στη μετατροπή μας σε χρήσιμους ηλιθίους άλλων. Οποιος μπορεί να ακροβατήσει πάνω σ’ αυτά τα δύο, είναι καλός και έντιμος δημοσιογράφος. Οποιος δεν μπορεί ή δεν τον ενδιαφέρει αυτή η ισορροπία, ενδέχεται να είναι απλώς επιτυχημένος.
ΥΓ. Εκ παραδρομής, στην αρχική έκδοση του παρόντος άρθρου υπήρξε αναφορά στον πρώην πρόεδρο του νοσοκομείου Κερκύρας ο οποίος δεν είχε καμία εμπλοκή στην υπόθεση. Η αναφορά διεγράφη.