Στις δύσκολες συνθήκες που έχουν δημιουργήσει οι περιορισμοί που (ορθώς) τέθηκαν για τον έλεγχο μετάδοσης του ιού της Covid-19 στη χώρα και στην παραζάλη που προξενείται από την καραντίνα, όλο και πληθαίνουν οι φωνές ειδικών κaι μη, ότι από την ιστορία αυτή καλό (θα) είναι κάτι να μείνει στον καθένα μας. Eτσι, ανάλογα με δεξιότητες κaι επιθυμίες κάποιοι δοκιμάζουν την τύχη τους στο ψήσιμο ψωμιού, τη μαγειρική, τη γιόγκα από το…channel, ενώ οι περισσότεροι βυθίζονται σε βιβλία, μαγνητοσκοπημένες παραστάσεις θεάτρου – όπερας και τηλεοπτικές σειρές, όταν καταφέρνουν να παύσουν για λίγο να ανησυχούν πώς θα τα φέρουν βόλτα.
Η δεύτερη δραστηριότητα που συναντιόμαστε οι πιο πολλοί είναι το ξεψάχνισμα του Netflix και άλλων συναφών παρόχων, γιατί η πρώτη είναι χωρίς αμφιβολία η ενημέρωση στις 6 μ.μ. από το υπουργείο Υγείας για τον ιό και αξίζει έπαινος σε όποιον αποφάσισε την απευθείας μετάδοσή της. Ωστόσο, χωρίς κανείς να παραβλέπει το μεγάλο ενδιαφέρον όλων για τις εξελίξεις στην πανδημία το μεγάλο, αναπάντεχο και ευχάριστο «γκελ» της οφείλεται στην καθημερινή παρουσία τού μέλους της επιτροπής εμπειρογνωμόνων κ. Τσιόδρα, και στον τρόπο που μιλάει.
Αν εξαιρέσει κανείς φανατικές και εν πολλοίς ανίδεες φωνές και γνωστά «ένθεν κακείθεν» τρόλ που -ανεπιτυχώς- επιχειρούν να μειώσουν ή να αμφισβητήσουν την καταλυτική επίδραση που έχει η ενημέρωση του καθηγητή στη διατήρηση ηρεμίας του γενικού πληθυσμού, όλοι οι υπόλοιποι στηνόμαστε στις 6 μ.μ. να τον δούμε και να τον ακούσουμε. Οι εφημερίδες, η ραδιοτηλεόραση και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ασχολούνται σχεδόν καθημερινά μαζί του, με τις αναλύσεις και απαντήσεις του σε (κακεντρεχείς κάποιες φορές) ερωτήσεις δημοσιογράφων και πασχίζουν να εντοπίσουν τι ακριβώς είναι αυτό που, εκτός από τον ίδιο, κάνει συμπαθή και τον λόγο του.
Εχει γραφεί, μεταξύ άλλων, πως είναι καλός επιστήμονας και άνθρωπος, χριστιανός, δεν έχει δασκαλίστικο ύφος ή άλλο «υφάκι», είναι συνεσταλμένος ευγενής και γλυκομίλητος, δείχνει αφοπλιστικά ειλικρινές ενδιαφέρον για όλους, διαθέτει ήθος, σπάνια ανεπιτήδευτη ενσυναίσθηση και πολλά άλλα. Με άλλα λόγια και μόνο από την τηλεοπτική εικόνα και τον λόγο του έχουμε να κάνουμε με έναν ευλαβή, δηλαδή διακριτικό, σταθερό, προσεκτικό, σώφρονα όπως αναφέρουν τα λεξικά άνθρωπο.
Υπάρχει, τέλος, κάτι ακόμη που μας προσφέρεται live με τις ανακοινώσεις των 6 μ.μ. Γινόμαστε ακροατές της μακράς, συστηματικής και επίπονης διαδικασίας που η επιστήμη, εν προκειμένω η ιατρική, συλλέγει και καταγράφει στοιχεία, αναλύει, συσχετίζει, μελετά, καταλήγει σε θεραπευτικά πρωτόκολλα κι ελέγχει την ορθότητα κι αποτελεσματικότητα, εντοπίζει ή τις παρενέργειες φαρμάκων, κερδίζει γνώσεις. Η αξία της εξοικείωσής μας με αυτή την επιστημονική διαδικασία είναι ανεκτίμητη και αυτό είναι σίγουρο κέρδος μας από την πανδημία.