Γράφοντας αυτό το κομμάτι ξέρω ότι η τιμή της πιθανότητας να δεχθώ μήνυση, προσεγγίζει τη μονάδα, είναι, δηλαδή, σχεδόν βέβαιο. Από την άλλη, όμως, οι πιθανότητες να μη φτάσει η μήνυση στο ακροατήριο, είναι με το μέρος μου. Διότι οι περισσότερες από τις μηνύσεις που καταθέτει ο Παναγιώτης Δημητράς καταλήγουν στο αρχείο. Την τελευταία πενταετία υπέβαλε 409 μηνύσεις. Οι 263 αρχειοθετήθηκαν ως αβάσιμες. Και οι υπόλοιπες εκκρεμούν.
Όμως, μισό λεπτό. Γράφω λες και γνωρίζουμε όλοι τον Παναγιώτη Δημητρά και το Ελληνικό Παρατηρητήριο του Ελσίνκι. Και είναι από τις περιπτώσεις που δεν γνωρίζεις από πού πρέπει να ξεκινήσεις τις συστάσεις. Από τον άνδρα ή από τον οργανισμό που εκπροσωπεί; Χμ, εν προκειμένω δεν αλλάζει κάτι, οι έννοιες ταυτίζονται αν και προσωπικά δυσκολεύομαι να κατανοήσω τι ακριβώς είναι και τι κάνει το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, το Greek Helsinki Monitor. Η Διεθνής Ομοσπονδία Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα χρεοκόπησε λόγω οικονομικού σκανδάλου και διαλύθηκε την 27η Νοεμβρίου του 2007. Τα μέλη της, ΜΚΟ, από όλο τον κόσμο, έκλεισαν. Με εξαίρεση μία ΜΚΟ. Αυτή που ανήκει στον Παναγιώτη Δημητρά. Στη σχετική ιστοσελίδα μαθαίνουμε ότι πρόκειται για έναν φορέα που ασχολείται με την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα Βαλκάνια. Αν τώρα βγάλεις το Greek από τον τίτλο και αναζητήσεις το Helsinki Monitor, θα μάθεις ότι πρόκειται για ένα περιοδικό που άλλαξε τίτλο και πλέον λέγεται Security and Human Rights. Tέλος πάντων, το Greek Helsinki Monitor δηλώνει ότι είναι μέλος μίας σειράς οργανισμών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την υπεράσπιση μεταναστών και προσφύγων. Δεν πρόκειται, πάντως, για γνωστούς οργανισμούς, ενώ οι ιστοσελίδες ορισμένων δεν λειτουργούν. Και ο Παναγιώτης Δημητράς είναι στη γραμματείας της Ενωσης Ουμανιστών Ελλάδας. Ναι, έχουν και ένωση οι ουμανιστές.
Τι κάνει, λοιπόν, ο Παναγιώτης Δημητράς; Μηνύσεις και δημόσιες καταγγελίες. Οι καταγγελίες δεν κοστίζουν τίποτα. Όμως οι μηνύσεις; Έχουν και κόπο (δικηγόρος είναι) και κάποιο κόστος αν και το παράβολο κατάθεσης έχει καταργηθεί εδώ και δύο χρόνια. Και επειδή το θέμα έφτασε στη Βουλή, μετά από ερώτηση του βουλευτή Χριστόφορου Μπουτσικάκη (ΝΔ), ο υπουργός Δικαιοσύνης έδωσε μερικά εντυπωσιακά στοιχεία.
Ο Παναγιώτης Δημητράς έχει υποβάλει μηνύσεις στα πρωτοδικεία Αθηνών, Αιγαίου, Αν. Κρήτης, Β. Αιγαίου, Δ. Μακεδονίας, Δωδεκάνησου, Εύβοιας, Θεσσαλονίκης, Θράκης, Ιωαννίνων, Καλαμάτας, Κέρκυρας, Κρήτης, Λαμίας, Λάρισας, Ναυπλίου, Πατρών, Πειραιά. Πολλές φορές δε, μία μήνυση στρέφεται εναντίον αρκετών προσώπων. Και εντάξει, όταν η μήνυση πάει στο αρχείο, σκέφτεσαι τον δικαστικό που τη διάβασε, αλλά είναι η δουλειά του. Τι γίνεται όταν πάει στο ακροατήριο; Το έπαθε η Σώτη Τριανταφύλλου επειδή έγραψε ότι υιοθετεί την άποψη του Μάρκο Πόλο: «φανατικός μουσουλμάνος είναι αυτός που σου κόβει το κεφάλι, ενώ μετριοπαθής είναι εκείνος που σε κρατάει για να σου κόψουν το κεφάλι.» Ο Δημητράς τη μήνυσε με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο. Φυσικά εκείνη αθωώθηκε, αλλά υποχρεώθηκε να έρχεται από το Παρίσι στην Αθήνα για το δικαστήριο. Ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει τη Φώφη Γεννηματά «ακροδεξιά εθνικίστρια» και τη ΝΔ «ναζιστικό κόμμα».
Να το δούμε και πιο προσωπικά; Πρόσφατα, επικαλούμενος ένα άρθρο μου για τους Ρομά, έκανε ανάρτηση ισχυριζόμενος ότι «το Protagon είναι ρατσιστικό». Με σκωπτική διάθεση του έστειλα ένα μήνυμα, λέγοντας του ότι αυτό σηκώνει μήνυση. Άλλαξε αμέσως την ανάρτηση σε «το Protagon είναι συχνά ρατσιστικό». Τι λέτε κύριε Δημητρά; Να ανταλλάξουμε μηνύσεις; Ο εκδότης μου συμφωνεί.
Το ευτύχημα είναι ότι η Πολιτεία ασχολήθηκε πλέον με την περίπτωση του. Ασφαλώς δεν μπορούν να μπουν όρια στις μηνύσεις γιατί θα ήταν σαν να έμπαινε φραγμός στην προσφυγή του πολίτη στη Δικαιοσύνη. Η έκθεση του, όμως, μπορεί να βάλει ένα φραγμό στην ασυδοσία.