Η υπερψήφιση της πρότασης μομφής του ΣΥΡΙΖΑ εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ –«συνταγματική υποχρέωση», όπως τη χαρακτήρισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος– θα μπορούσε θεωρητικά να αποτελέσει πρόκριμα για τη συγκρότηση ενός αντιπολιτευτικού μετώπου, το οποίο θα οδηγήσει στη συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ, με στόχο μια «προοδευτική» (όπως την αποκαλεί ο Τσίπρας) ή «σοσιαλδημοκρατική» (όπως την αποκαλεί ο Ανδρουλάκης) διακυβέρνηση. Εκεί, άλλωστε, αποσκοπούσε ο Τσίπρας. Θα μπορούσε, εάν δεν υπήρχε ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο: η σκευωρία της Νοvartis!
Ο Μητσοτάκης φρόντισε να το υπενθυμίσει στη Βουλή με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο, μιλώντας για τους 10 πολιτικούς που «κρεμάστηκαν στα μανταλάκια» με ευθύνη του Αλέξη Τσίπρα και καλώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει συγγνώμη τουλάχιστον από τους έξι, που ανήκουν στη δική του παράταξη, Σαμαρά, Πικραμμένο, Αβραμόπουλο, Γεωργιάδη, Λυκουρέντζο, Σαλμά). Υπάρχουν όμως άλλοι τέσσερις, που δεν ανήκουν στην παράταξη της ΝΔ: Βενιζέλος, Στουρνάρας, Κουτρουμάνης (για τους οποίους η υπόθεση έχει αρχειοθετηθεί) και Λοβέρδος (για τον οποίο η υπόθεση εκκρεμεί στη Δικαιοσύνη). Για αυτούς η συγγνώμη είναι εξίσου απαραίτητη. Και όσο δεν δίνεται από τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, καθίσταται πρακτικά αδύνατη οποιαδήποτε συμπόρευση των δυο κομμάτων, είτε σε αντιπολιτευτικό μέτωπο σήμερα είτε σε κυβερνητικό αύριο.
Ο Βενιζέλος, με δήλωση του, επικρίνει τον Πρωθυπουργό γιατί αναφέρθηκε στα ονόματα των θυμάτων της σκευωρίας με παραταξιακά και όχι με θεσμικά κριτήρια. Πράγματι, ο Μητσοτάκης θα μπορούσε να είχε αναφερθεί όχι μόνο στα ονόματα των πολιτικών της δικής του παράταξης, αλλά και στα άλλα. Ούτως ή άλλως η θεσμική εκτροπή που συνιστά η σκευωρία Novartis δεν είναι υπόθεση μόνο μιας παράταξης, έπληξε ευρύτερα τη δημοκρατία και τους θεσμούς. Το γεγονός, όμως, ότι δεν το έπραξε δεν αλλάζει τα πράγματα.
Η σκευωρία Novartis, που θα κριθεί στο Ειδικό Δικαστήριο, θα στοιχειώνει αναπόφευκτα για μεγάλο χρονικό διάστημα τη σχέση ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ. Ας μην ξεχνάμε ότι το πόρισμα που κατέθεσε το ΚΙΝΑΛ, με πρόεδρο τη Φώφη Γεννηματά, μετά την ολοκλήρωση της προανακριτικής επιτροπής για την σκευωρία Novartis, ήταν πολύ πιο σκληρό από της ΝΔ. Και ένα ηγετικό του στέλεχος, ο Ανδρέας Λοβέρδος, που διεκδίκησε την ηγεσία και πήρε το 1/4 των ψηφοφόρων στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές, βρίσκεται αντιμέτωπος με μια δικαστική εκκρεμότητα που οφείλεται σε καταθέσεις προστατευμένων μαρτύρων, τους οποίους έχουν μηνύσει οι πολιτικοί που οι υποθέσεις τους αρχειοθετηθήκαν και απαιτούν να αρθεί η προστασία τους («να βγουν οι κουκούλες»). Oσο αυτή η υπόθεση δεν κλείνει και όσο ο Τσίπρας παραμένει εγκλωβισμένος στην υπεράσπιση του Παπαγγελόπουλου και όλων των υπολοίπων που παρασύρει μαζί του στο Ειδικό Δικαστήριο, η «προοδευτική» και η «σοσιαλδημοκρατική» διακυβέρνηση θα παραμένουν δυο… ξένες!