Απόψεις

Συστάσεις Φίλη: Μαθητές στο κοινό των talent show να κρατούν πανό μόνο για έντεχνους

Μετά την διευκρίνιση ότι τα παιδιά δεν είναι «Πριγκίπισσες» και «Βασιλόπουλα» μια ακόμα «ηθική οδηγία» στο συμβόλαιο τιμής του υπουργείου Παιδείας με τους μαθητές αναμένεται να προκαλέσει οξύτατες αντιπαραθέσεις
Νίκος Ζαχαριάδης
Το επίμαχο απόσπασμα από το πόρισμα της Επιτροπής Δημοκρατικού Διαλόγου για την Παιδεία

Αυτή τη φορά το υπουργείο απευθύνεται προς τους μαθητές που παρακολουθούν μεσημεριανές εκπομπές και reality για να δουν και να χειροκροτήσουν από κοντά τα είδωλά τους με οδηγίες για το ποιους καλλιτέχνες πρέπει να υποστηρίζουν.

Συγκεκριμένα, στη σελίδα 86 των προτάσεων της «Ειτροπής Διαλόγου» αναφέρεται επι λέξει: «Πρέπει να γίνει σαφές στους μαθητές αλλά και στους γονείς τους ότι βε βάση τις αξίες της εκπαίδευσης, όλοι οι έντεχνοι καλλιτέχνες στα talent shows αξίζουν την υποστήριξή τους ακόμα και με την ανάρτηση πανό ώστε να αναδειχθούν νικητές σε βάρος των παικτών που τραγουδούν ξενόφερτα τραγούδια της δυτικής pop, αλλοιώνοντας την εθνική μας ταυτότητα».

Ηδη πολλοί σχολιάζουν πως αυτή τη φορά στο «στόχαστρο» της επιτροπής μπαίνει η ίδια η ελεύθερη βούληση των μαθητών του δημοτικού και συγκεκριμένα η επιλογή τους ως προς το ποιόν καλλιτέχνη θα υποστηρίξουν όταν σηκώνουν πανό με το σύνθημα «ζούμε για να σε ακούμε» στα διάφορα talent shows.

Ως γνωστόν ο σχολικός θεσμός της παρακολούθησης talent shows, νυχτερινών talk show και μεσημεριανών εκπομπών, αποτελεί εδώ και καιρό μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας και ενθαρρύνεται τόσο από τους δασκάλους όσο και από τους γονείς που δίνουν την άδειά τους.

Ευτυχώς, παρά τους αρχικούς φόβους για απαγόρευση της παρουσίας των μαθητών σε αυτές τις εκπομπές, η τωρινή ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν έχει αντίρρηση, αφού οι συγκεκριμένες τηλεοπτικές παραγωγές ούτε ωθούν τους μαθητές προς την «φιλελεύθερη αριστεία και τον ανταγωνισμό» αλλά ούτε τους δημιουργούν την εντύπωση ότι είναι «Πριγκήπισες» και «Βασιλόπουλα».

Αντίθετα μάλιστα τους μαθαίνουν την υπακοή και την πειθαρχία στις εντολές των ανωτέρων αφού οι μαθητές είναι υποχρεωμένοι να χειροκροτούν κάθε φορά που τους δίνει το σύνθημα ο floor manager. Μια εκπαίδευση που θα τους φανεί χρήσιμη και όταν στο μέλλον ενταχθούν σε κομματικά ακροατήρια και πρέπει να χειροκροτούν τις ομιλίες του αρχηγού.