| CreativeProtagon/Intimenews
Απόψεις

Μήπως χρειαζόμαστε υπουργό Covid;

Δεν είναι το θέμα μας οι ικανότητες του Χαρδαλιά. Μπορεί και να είναι ο άνθρωπος-ορχήστρα, αλλά ποσώς μας ενδιαφέρει αυτό. Το ερώτημα είναι αν τελικά ένας υπουργός για όλες τις δουλειές μπορεί να έχει υπό την επιμελητεία του και την κρίση της πανδημίας
Κώστας Γιαννακίδης

Θα μπορούσε να είναι κουίζ. Βλέπετε τον Χαρδαλιά να μπαίνει σε ελικόπτερο. Τι συνέβη; Έχετε τέσσερις πιθανές απαντήσεις. Συρροή κρουσμάτων; Πλημμύρες; Σεισμός; Πτώση μετεωρίτη ή άλλη καταστροφή όπως ακρίδες; Δεν είναι εύκολος τζόγος. Ο Χαρδαλιάς πάει με όλα. Θα έρθει η μέρα που στην ενημέρωση για την πανδημία θα μπερδέψει τα κρούσματα με τις κλήσεις στην Πυροσβεστική και θα πάρουμε χαρά κατά λάθος.

Ωστόσο δεν είναι το θέμα μας οι ικανότητες του Χαρδαλιά. Μπορεί και να είναι ο άνθρωπος-ορχήστρα, αλλά ποσώς μας ενδιαφέρει αυτό. Το ερώτημα είναι αν τελικά ένας υπουργός για όλες τις δουλειές μπορεί να έχει υπό την επιμελητεία του και την κρίση της πανδημίας. Είναι αλήθεια ότι αυτό σηκώνει μεγάλη συζήτηση.

Πριν την επιβολή του lockdown είδαμε ένα ντόμινο κακής συνεννόησης και έλλειψης συντονισμού. Τα γήπεδα που ανοίγουν και κλείνουν. Τα σχολεία που δεν ευθύνονται για την αύξηση των κρουσμάτων, αλλά τελικά κάτι υπάρχει στα Γυμνάσια και στα Λύκεια. Το lockdown που επιβάλλεται αν και δεν υπήρχε περίπτωση να επιβληθεί. Διάφορες υπουργικές αποφάσεις και αντιφάσεις να δημιουργούν μία δίνη στη μέση της οποίας βρίσκεται ο Χαρδαλιάς. Ο οποίος δεν έχει, ακριβώς, αρμοδιότητες στη δημιουργία του πλαισίου, κυρίως οφείλει να το υλοποιεί. Στο μεταξύ, ακούγονται πλέον διάφορα για τις προσωπικές και υπηρεσιακές σχέσεις ανάμεσα σε ανθρώπους που είναι επιφορτισμένοι με κρίσιμο έργο -και ο Χαρδαλιάς ανάμεσά τους. Υπάρχουν επίσης τεταμένες σχέσεις μέσα σε υπουργεία. Στο τέλος αυτό που φτάνει στο Μαξίμου, στην κορυφή του επιτελικού κράτους, είναι η άκρη ενός κουβαριού.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τουλάχιστον πέντε επιτελικές γραμμές που διασταυρώνονται και ενίοτε μπλέκονται. Το υπουργείο Υγείας που ασχολείται με τη λειτουργία των δομών Υγείας. Ο ΕΟΔΥ που έχει τον επιδημιολογικό έλεγχο και τη διενέργεια των τεστ. Η Πολιτική Προστασία που αναλαμβάνει τον σχεδιασμό των μέτρων στο πλαίσιο των πολιτικών αποφάσεων. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που κάνει ελέγχους. Και το υπουργείο Εσωτερικών που συχνά εμπλέκεται εκεί που απαιτείται η συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το πολιτικό ρεπορτάζ αναφέρεται όλο και πιο συχνά στο ενδεχόμενο ενός δομικού ανασχηματισμού. Αν οι πληροφορίες είναι ακριβείς, τότε ο Πρωθυπουργός έχει την ευκαιρία να διορθώσει τις ανορθογραφίες που εξελίσσονται σε μουτζούρες. Να ορίσει, δηλαδή, έναν πολιτικό και επιχειρησιακό υπεύθυνο για τη διαχείριση της πανδημίας. Ενδεχομένως να του δώσει και χαρτοφυλάκιο. Ίσως και γραφείο στο Μαξίμου. Να δημιουργήσει, δηλαδή, ένα κέντρο από το οποίο θα ξεκινάνε όλα και πάλι εκεί θα καταλήγουν. Ένας άνθρωπος, μία κεντρική δομή, με ευθύνη για το σύνολο του επιχειρησιακού σχεδιασμού. Εκτός και αν ο Πρωθυπουργός θέλει να κρατήσει τον ρόλο για τον εαυτό του, μαζί με όλα όσα συνεπάγεται αυτό.