Εχω πολλά χρόνια να φάω μπέργκερ, αλλά μπορώ μετά βεβαιότητας να σας πω ότι το καλύτερο που γεύτηκα στη ζωή μου δεν ήταν από κρέας. Ήταν vegan μπέργκερ που απόλαυσα με τηγανιτές γλυκοπατάτες, μουστάρδα και κέτσαπ σε ένα εστιατόριο για χορτοφάγους στο Βερολίνο. Στην αρχή δίσταζα, έβρισκα γελοία την ιδέα. Μετά απλώς δεν πίστευα αυτό που μου έλεγε ο ουρανίσκος μου.
Δύο μεγάλες αλυσίδες γρήγορου φαγητού, η KFC και η Burger King, αποφάσισαν να προσφέρουν στους πελάτες τους την επιλογή του vegan μπέργκερ που παρασκευάζεται από σόγια και φυτικά προϊόντα. Τα μπιφτέκια ψήνονται στην ίδια σχάρα με τα κανονικά, τα προερχόμενα από νεκρά ζώα που εκτρέφονται για αυτόν τον σκοπό και θανατώνονται με βιομηχανικό τρόπο. Οι ακτιβιστές vegan δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να πατήσουν το πόδι τους στα καταστήματα αυτών των αλυσίδων. Διότι, όπως λένε, το να πουλάς vegan μπέργκερ δεν έχει καμία σημασία όταν σκοτώνεις εκατομμύρια ζώα κάθε χρόνο για να ταΐσεις τους πελάτες σου. Έχει μία βάση αυτός ο ισχυρισμός. Τα εστιατόρια δεν ξεκίνησαν να διαθέτουν vegan προϊόντα επειδή θέλουν να στείλουν οικολογικό μήνυμα. Το κάνουν επειδή θέλουν να διευρύνουν το κοινό τους. Και οι vegan γίνονται χρόνο με τον χρόνο περισσότεροι. Ευτυχώς. Για πολλούς λόγους.
Ο αριθμός των ζώων που σκοτώνονται κάθε χρόνο για να ταΐσουν τους ανθρώπους ποικίλει ανάλογα με τις εκτιμήσεις. Δεν υπάρχει μία εκτίμηση καθώς πρόκειται για μέγεθος που, σε μεγάλες διαστάσεις, καθίσταται αφηρημένο. Σε γενικές γραμμές, οι περισσότερες εκτιμήσεις συγκλίνουν σε ένα νούμερο ανάμεσα στα 70 και στα 80 δισεκατομμύρια ζώα ξηράς κάθε χρόνο. Τώρα αν προστεθούν και τα θαλασσινά, στον αριθμό προστίθενται και άλλα ψηφία. Kατά μέσο όρο ένας άνθρωπος στον δυτικό κόσμο θα καταναλώσει 7.000 ζώα στη διάρκεια της ζωής του. Δηλαδή 11 αγελάδες, 27 γουρούνια, 2.400 κοτόπουλα, 80 γαλοπούλες, 30 αρνιά και 4.500 ψάρια. Φανταστείτε να έχουν βάση οι δοξασίες που λένε ότι όταν πεθάνεις βρίσκεις μπροστά σου όλους όσους σκότωσες. Αλλά εδώ μιλάμε για ζώα, σωστά; Τα ζώα δεν υπολογίζονται. Είναι η φύση μας, έτσι δεν είναι; Ετσι νομίζετε, τέλος πάντων.
Οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι η κτηνοτροφία είναι μία από τις επιβαρυντικές δραστηριότητες για τον πλανήτη. Προφανώς επειδή έχουν στο μυαλό τους την ειδυλλιακή εικόνα του τσομπανάκου που προβατάκια βόσκει. Δεν είναι έτσι. Ενα μοσχαρίσιο μπέργκερ χρειάζεται 3.000 λίτρα νερού, όσα δηλαδή ξοδεύει ένας άνθρωπος για την ατομική του καθαριότητα σε δύο μήνες. Στις ΗΠΑ η κτηνοτροφία καταναλώνει το 55% των διαθέσιμων υδάτινων πόρων. Η βιομηχανία κρέατος καταναλώνει το 30% του φρέσκου νερού που διατίθεται στον πλανήτη. Η κτηνοτροφία ευθύνεται για το 51% των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου -όλες μαζί οι μεταφορές, με αυτοκίνητα, πλοία, αεροπλάνα, δεν ξεπερνούν το 13%. Μία βιομηχανική φάρμα με 2.500 αγελάδες, δημιουργεί απορρίμματα που αντιστοιχούν σε πόλη 411.000 ανθρώπων. Αν δεν έχετε πειστεί και θέλετε περισσότερα στοιχεία (επειδή η νέα τάξη πραγμάτων θέλει να κόψει το κοκορέτσι του Ελληνα) δείτε περισσότερα μαζί με τις αντίστοιχες πηγές.
Η διατροφή μας, λοιπόν, βλάπτει τον πλανήτη περισσότερο από όσο φανταζόμαστε. Ένας άνθρωπος που καταναλώνει κρέας καταναλώνει και πολλαπλάσιους περιβαλλοντικούς πόρους σε σχέση με έναν vegan. Κατά τα λοιπά, οι vegan θεωρούνται γραφικοί ή αντιμετωπίζονται με επιχειρήματα του τύπου «δεν με ενδιαφέρει τι κάνεις στο τραπέζι σου, αρκεί να μη μου λες τι να μη φάω». Εντάξει.
Ο Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ έγινε vegan. Δηλώνει ότι η ανάγκη για υπερβολική κατανάλωση κρέατος καλλιεργήθηκε από το μάρκετινγκ και πώς η ανάπτυξη ενός ισχυρού μυικού συστήματος δεν απαιτεί την κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης. Αυτό που ο Αρνολντ έμαθε πρόσφατα, σε άλλες χώρες το ξέρουν εδώ και χιλιάδες χρόνια. Δείτε, ας πούμε, τη μυική κατασκευή των πιο γνωστών γιόγκι και μετά ρωτήστε τους αν έχουν βάλει κρέας στο στόμα τους. Επίσης παρακολουθήστε το «The Game Changers» στο Netflix. Αν δεν σας συγκινούν τα στοιχεία για τη θανάτωση των ζώων, προσέξτε τι λένε διάσημοι αθλητές, ανάμεσα τους και ο Πάτρικ Μπαμπούμιαν, που θεωρείται ο πιο δυνατός άνθρωπος στον κόσμο και δεν καταναλώνει κανένα ζωικό προϊόν. Επίσης μία απλή έρευνα στο δίκτυο θα σας δείξει ότι όλο και περισσότερες έρευνες συμφωνούν στα οφέλη της vegan διατροφής. Είναι ακόμα νωρίς για να υπάρξουν συγκριτικές μελέτες για το προσδόκιμο ζωής vegan και κρεατοφάγων, πλην όμως η διατροφή των Γιαπωνέζων κάτι μας λέει για τους ανθρώπους που ζουν περισσότερο.
Τώρα θα ρωτήσετε για το δια ταύτα. Πρέπει να γίνουμε vegan; Αυτά είναι αυστηρώς προσωπικά θέματα. Επίσης συμβουλές διατροφής καλό θα ήταν να αναζητήσετε αλλού. Οφείλουμε όμως να σκεφτούμε και λίγο πιο πέρα από όσο δείχνει η χοληστερίνη μας. Αν συνεχίσουμε να τρώμε έτσι κρέας, στο τέλος ο πλανήτης θα εξαντληθεί και θα φάμε τις σάρκες μας. Ωμές.