Oταν 20 φοιτητές εμποδίζουν 400 να δώσουν εξετάσεις, τότε ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο; Το είκοσι δεν το λέω εγώ, το είπε on camera ο εξοργισμένος από την κυβερνητική τρομοκρατία εκπρόσωπος της Πανσπουδαστικής στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Κομοτηνής. Ανέφερε τον ακριβή αριθμό των καταληψιών, για να υπερτονίσει τη διαφορά ισχύος ανάμεσα στους «αγωνιστές» και τα κρατικά όργανα. «Είκοσι φοιτητές Νομικής βρέθηκαν μπροστά σε δύο διμοιρίες ΜΑΤ» είπε ο κ. Γιώργος Μπαλαντίνος.
Για να είμαι ακριβοδίκαιος, τον αριθμό των 400 φοιτητών που ήθελαν να δώσουν εξετάσεις δεν τον ανέφερε ο κ. Μπαλαντίνος. Κορόιδο είναι να φτιάξει τέτοια εικόνα με λίγες λέξεις; Οι Κνίτες δεν κάνουν τέτοια επικοινωνιακά λάθη. Τον αριθμό ανέφερε η αστυνομία στην ανακοίνωσή της, δίχως να διαψευσθεί από κανέναν από όσους έτρεξαν στις κάμερες να καταγγείλουν την επέμβαση και από όσους λαλίστατους συνέρρευσαν αργότερα έξω από το αστυνομικό μέγαρο για να ζητήσουν την απελευθέρωση των 18 καταληψιών που είχαν προσαχθεί.
Για όλα μίλησαν τα «παιδιά», όλους τους κατήγγειλαν. Την τρομοκρατία και την καταστολή κατακεραύνωσαν, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια του Μητσοτάκη ξεμπρόστιασαν, τις συλλογικές αποφάσεις των φοιτητικών οργάνων δόξασαν, αλλά –ένα μυστήριο πράγμα– στην αριθμητική σχέση εκείνων που ήθελαν να δώσουν εξετάσεις και εκείνων που τους εμπόδιζαν, παρέλειψαν να αναφερθούν. Και τώρα εγώ γιατί πιστεύω πως αν οι καταληψίες ήταν περισσότεροι από όσους ήθελαν να δώσουν εξετάσεις, θα το είχαν μπουμπουνίσει πρώτο-πρώτο; Ελα ντε.
Αφού λοιπόν, κατά πάσα βεβαιότητα, αυτοί που ήθελαν να εξεταστούν ήταν 400, ενώ αυτοί που τους εμπόδιζαν είκοσι, έχουμε κάτι περαιτέρω να προσθέσουμε περί δημοκρατίας; «Μα υπήρχε απόφαση της γενικής συνέλευσης των φοιτητών για κατάληψη» απαντούν οι «αγωνιστές». Ναι, πράγματι, οπότε εγώ δικαιούμαι βασίμως να υποθέσω τα ακόλουθα. Στη γενική συνέλευση, η πρόταση για κατάληψη πρέπει να πήρε παραπάνω από 400 ψήφους, σωστά; Αλλιώς, όταν οι απεργοσπάστες είναι περισσότεροι από τους απεργούς, κάτι δεν στέκει καλά στο όλο σενάριο.
Επίσης, αυτοί που πήγαν να δώσουν εξετάσεις παρά την κατάληψη, δεν είχαν ακούσει για την απόφαση της συνέλευσής τους; Πώς και την αψήφησαν; Τόσο θρασείς είναι ή μήπως είναι απλώς αποφασισμένοι να σπουδάσουν και απαυδισμένοι από εκείνους που συστηματικά τους εμποδίζουν; Τέλος, πώς και η αγωνιστική μάζα που υπερψήφισε στη γενική συνέλευση, δεν έτρεξε να υπερασπιστεί τη δίκαιη κατάληψή της απέναντι σε αυτούς που την καταστρατηγούν; Ηταν φοιτητές της Νομικής; Και ενώ ζουν και σπουδάζουν μέσα στη σχολή, δεν είχαν μάθει ότι 400 συνάδελφοί τους ετοιμάζονταν να μπουν στα αμφιθέατρα; Εκτός και αν πραγματικοί φοιτητές ήταν μόνο οι 20 Κνίτες και αντιεξουσιαστές που έτρεξαν να εμποδίσουν τους 400.
Μικρά, χαζά ερωτήματα με αφορμή μια νόμιμη επέμβαση της αστυνομίας σε χώρο που οι λίγοι επιμένουν να κάνουν κουμάντο στους πολλούς…