Ο τοπικός βουλευτής Γιώργος Παπανδρέου, υιοθέτησε αβασάνιστα την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ και έκανε λόγο για ρεβανσισμό της ΝΔ προς την Αχαΐα, | CreativeProtagon
Απόψεις

Μία Νομική με 2.500 ρίζες ελιές

Ανάμεσα στα επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται για την ίδρυση Νομικής Σχολής στην Πάτρα, είναι η έλλειψη Νομικής Υπηρεσίας και ο ωραίος ελαιώνας του Πανεπιστημίου. Η απόφαση για την ίδρυση της Σχολής, που ανακλήθηκε από τη νέα κυβέρνηση, δεν είχε ούτε μία στοιχειώδη μελέτη σκοπιμότητας για να στηριχθεί. Και όμως, ο Γιώργος Παπανδρέου συντάχθηκε με τον παραλογισμό
Κώστας Γιαννακίδης

Για ποιο λόγο η νέα κυβέρνηση ανακάλεσε την απόφαση της προηγούμενης για την ίδρυση Νομικής Σχολής στην Πάτρα; Η υπουργός Παιδείας λέει ότι η χώρα δεν χρειάζεται και άλλους άνεργους δικηγόρους και κλείνει το θέμα με συνοπτικές διαδικασίες.

Ωστόσο επειδή τα πάντα στην Ελλάδα υποστηρίζονται από κρυφή ατζέντα, διατυπώνονται διάφορες εκτιμήσεις ως προς τη σκοπιμότητα της κυβερνητικής απόφασης.

Ο τοπικός βουλευτής Γιώργος Παπανδρέου, έκανε λόγο για ρεβανσισμό της ΝΔ προς την Αχαΐα, ένα νομό όπου το κυβερνών κόμμα υστερεί εκλογικά έναντι της αντιπολίτευσης, ενώ επέκρινε και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο που αν ίσχυαν τα περί ρεβανσισμού, η κυβέρνηση θα μετέφερε την έδρα στην Καστοριά ή κάπου αλλού, τέλος πάντων, που τα βάφουν όλα μπλε. Και εκτός των άλλων, η ΝΔ, δια της Νίκης Κεραμέως, είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις της από τον Φεβρουάριο του 2018, όταν η τότε τομεάρχης Παιδείας κατήγγειλε ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση εξυπηρετεί πελατειακές σκοπιμότητες.

Πιο ρεαλιστική δείχνει η εκδοχή που λέει ότι η κυβέρνηση προτίμησε να ακούσει την ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και τους προβληματισμούς που εξέφρασαν τα υφιστάμενα Τμήματα Νομικής σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και, κυρίως, στην Κομοτηνή. Αλλά ακόμα και αν το δεις, δηλαδή, με στενά κομματικά κριτήρια, συμφέρει να δυσαρεστήσεις την Αχαΐα και να κρατήσεις ευχαριστημένους όλους τους άλλους.

Ωστόσο έχω την αίσθηση ότι έτσι και κοιτάξεις την υπόθεση από πιο κοντά, δεν θα την πάρεις καν στα σοβαρά.

Η πρόταση για την ίδρυση Νομικής Σχολής στην Πάτρα δεν ήρθε από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου. Ήρθε από την κυβέρνηση. Το 2002 η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου είχε απορρίψει σχετική πρόταση. Τον Νοέμβριο του 2018 η Σύγκλητος πήρε μία απόφαση για «εκδήλωση ενδιαφέροντος» σχετικά με την ίδρυση Νομικής Σχολής, χωρίς καν να την εγγράψει στα πρακτικά. Παράλληλα μαθαίναμε για τη δυσφορία της κυβέρνησης για τη «δεξιά» Νομική Σχολή της Κομοτηνής, ενώ, ταυτοχρόνως, ο υπουργός Γαβρόγλου ήθελε να τακτοποιήσει το θέμα με την απορρόφηση των ΤΕΙ από το Πανεπιστήμιο. Τι είπε στη Σύγκλητο; «Πάρε τα ΤΕΙ και παίρνεις δώρο μία Νομική Σχολή».

Λίγο πριν από τις εκλογές η πρυτανεία έσπευσε να υποστηρίξει, προς τη Σύγκλητο, τη δημιουργία της Σχολής συντάσσοντας ένα ανυπόγραφο έγγραφο ένδεκα σελίδων, με το οποίο υποστηρίζεται, μεταξύ άλλων, ότι το Πανεπιστήμιο πρέπει να αποκτήσει Νομική Σχολή επειδή έχει αυξημένα έξοδα για νομικές υπηρεσίες, ενώ διαθέτει εξαιρετικό ελαιώνα. «Το Πανεπιστήμιο Πατρών διαθέτει 5 Σχολές σε δύο πόλεις και μία Νομική Υπηρεσία 3 δικηγόρων. Η πολυπλοκότητα των ζητημάτων που προκύπτουν καθημερινά είναι αδύνατον να λυθεί με την υπάρχουσα Νομική Υπηρεσία, γεγονός που συνεπάγεται τεράστια έξοδα και αναζήτηση εξειδικευμένων νομικών στην Αθήνα σχεδόν καθημερινά. Βρίσκεται σε campus 2.500 στρεμμάτων, με ελαιώνα 2.400 ριζών, είναι ένα πράσινο Πανεπιστήμιο με επιτακτική ανάγκη τη διαχείριση της κυκλικής οικονομίας από εξειδικευμένους νομικούς». Πάλι καλά που απέκτησε Γεωπονική Σχολή, από τα ΤΕΙ, γιατί κάποιος πρέπει να φροντίζει τις ελιές. Μη νομίζετε ότι τα άλλα επιχειρήματα έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα. Απλώς ο συντάκτης του εγγράφου υποστηρίζει ότι στην Πάτρα πρέπει να ιδρυθεί μία Νομική Σχολή που να συνδυάζει χαρακτηριστικά των ήδη υφισταμένων. Μπορείτε να δείτε το έγγραφο εδώ.

Ξεχάστε τις τρεις νομικές Σχολές που έχει η χώρα. Ξεχάστε και τους άνεργους δικηγόρους. Και σταθείτε μόνο στον παραλογισμό: η κυβέρνηση εξαγγέλλει τη δημιουργία Νομικής Σχολής χωρίς να υπάρξει μελέτη σκοπιμότητας ούτε καν από το Πανεπιστήμιο και χωρίς να υπάρχουν εξασφαλισμένοι πόροι. Και όλα αυτά σε ένα Πανεπιστήμιο που αναζητεί πόρους για να αντιμετωπίσει την ανεπάρκεια των κτιριακών του υποδομών. Και εντάξει, ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτοί, είπαμε, κάνουν σκληρή αντιπολίτευση. Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν τα είδε όλα αυτά;  (Διαβάστε εδώ τα επιχειρήματα του καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών, Σταύρου Τσιτσιρίδη, κατά της ίδρυσης Νομικής Σχολής.)

Δεν έχει καμία σημασία αν τα είδε. Τοπικός βουλευτής είναι και αυτός. Συνεπώς είναι λογικό να δηλώσει: «Θέλει το Πανεπιστήμιο Πατρών να κάνει Νομική Σχολή; Να την κάνει. Κι η δημιουργία αυτού του τμήματος να γίνει αφορμή για μεγαλύτερες αλλαγές που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος. Και εφόσον αυτό θέλει το Πανεπιστήμιο Πάτρας και η κεντρική κυβέρνηση αρνείται αυτήν την ελευθερία, ας αποφασίσει η Περιφέρεια να χρηματοδοτήσει την ιδρυόμενη Νομική Σχολή για ένα χρονικό διάστημα έως ότου εδραιωθεί και μπορέσει να σταθεί στα δικά της πόδια».

Και κάποια στιγμή, μαζί με του άλλους βουλευτές του νομού, θα πάει να συμπαρασταθεί σε εκείνους που θα αναρτήσουν το πανό στο οποίο θα επιγράφεται το δίκαιο αίτημα για την ίδρυση Νομικής στην Πάτρα.