Δεν θυμάμαι κανένα ψηφοδέλτιο Eπικρατείας οποιουδήποτε κόμματος, που οι πρωτοδεύτεροί του να μη συνοδεύονταν από ένα βιογραφικό που κάλυπτε τρεις πυκνογραμμένες σελίδες Α4. Διθυράμβους θυμάμαι τόσο για την επιστημονική, κοινωνική και (ενίοτε) πολιτική τους προσφορά, αλλά και βαθιά στοχαστικές αναλύσεις για τους πολλαπλούς συμβολισμούς της παρουσίας τους σε μια εκλόγιμη και εξόχως τιμητική θέση. Και προχωρώ στο επόμενο βήμα. Δεν θυμάμαι κανέναν εκλεγμένο με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας που εκ των υστέρων να δικαίωσε στην πράξη την αξία που περιέγραφε το βιογραφικό του.
Επειδή διάβασα πολλούς δοξαστικούς για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του Μητσοτάκη, σας λέω ευθέως ότι εμένα δεν με ξετρέλανε. Το δε ψηφοδέλτιο του Τσίπρα με άφησε παγερά αδιάφορο, με μια τόσο δα πικρή επίγευση στο τέλος λόγω Ακρίτα. Η οποία έγραψε, είπε και έκανε πολλά ασυνάρτητα και φανατικά τα τελευταία χρόνια. Πάμε πίσω στη ΝΔ. «Εχεις κανένα πρόβλημα με την Αγαπηδάκη;» θα ρωτήσετε. Κανένα απολύτως.
Πήρε από το Μαξίμου ένα project για τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα και το έφερε επιτυχημένα εις πέρας. Μπράβο της. Eχει κι άλλους όμως που κάτι πέτυχαν μέσα σε τούτη τη ζωή ή στην τετραετία που πέρασε, και μάλιστα κάτω από αντιξοότερες συνθήκες σε σύγκριση με αυτές της Ειρήνης. Τέλος πάντων, νέα γυναίκα, επιστήμονας και αποτελεσματική είναι, ας μην γκρινιάζω. Ελπίζω να τη δούμε και σε κανένα πάνελ να υπερασπίζεται τον Μητσοτάκη που την έβαλε πρώτη στο Επικρατείας του, γιατί κι αυτό μετράει.
Την Ιωάννα Λυτρίδη δεν την έχω διόλου ακουστά. Είναι, λέει, ειδικός σε θέματα κατάρτισης και πιστοποίησης. Εντάξει, το ακούω και δεν έχω λόγο να αμφιβάλλω για τα προσόντα της. Πιο διαδραστική μου φαίνεται η Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, που έχει φτιάξει το «Υπέροχες γυναίκες». Εν πάσει περιπτώσει, δίχως να έχω κανένα πρόβλημα με τις κυρίες που μπήκαν σε εκλόγιμη θέση, κάτι λειψό μου άφησε όλο μαζί το πακέτο.
Στο μεταξύ, ο Τσίπρας πήρε όποιον έκανε υπόγεια ή ολοφάνερη κριτική ή κανονικό ροκάνισμα στην πολιτική που άσκησε η κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας και τον έκανε πρώτη μούρη. Ο Μητσοτάκης λες και μίσησε όσους πάλεψαν και για να αντιμετωπίσουν τον κορονοϊό και για να αντιμετωπίσουν τη σαρωτική και κακόβουλη κριτική στις κρίσιμες στιγμές της πανδημίας. Γιατί άραγε; Εντάξει, είπαμε να μην έχουν προνόμια έναντι των υπολοίπων ενεργών πολιτών οι στρατευμένοι, οι κομματικοί, οι παραδοσιακοί, οι ενταγμένοι, οι ταμένοι. Αλλά όχι να τους τιμωρούν κιόλας…