Μία ηχηρή παρέμβαση στη διαδικασία της τηλεμαχίας που μάλλον (δεν) θα γίνει έκανε στις 20 Ιουνίου η Έλλη Στάη με άρθρο της στο thetoc.gr. Με τίτλο «Περί debate και άλλων δαιμονίων» και άμεση, κοφτή γραφή, η κ. Στάη κάνει σαφές ότι οι έλληνες πολίτες δεν αξίζουν να έχουν «πολιτικούς χωρίς διάλογο» και «δημοσιογράφους χωρίς ρόλο», μνημονεύοντας τα δεινά που μαστίζουν την διαδικασία στη χώρα μας. «Αρκεί κανείς να ρίξει μια ματιά στο τι γίνεται στο εξωτερικό, στις ΗΠΑ ή πιο πρόσφατα στη Μεγάλη Βρετανία με το debate των υποψηφίων για την ηγεσία των Συντηρητικών, και θα καταλάβει πολύ καλά πώς είναι ο διάλογος και ποιοι είναι οι ρόλοι», γράφει η γνωστή δημοσιογράφος. Και το δίκιο όλου του κόσμου είναι μαζί της.
Ομως, η κυρία Στάη έχει λάβει μέρος σε δύο τέτοια debate: το 2007 και το 2000.
Γράφει λοιπόν στο πρόσφατο άρθρο της: «Σαν άλλο “απαγορευμένο φρούτο”, οι απευθείας ερωτήσεις μεταξύ των πολιτικών αρχηγών απαγορεύονται για ακόμη μια φορά δια ροπάλου. Το ίδιο σκηνικό θα υπάρχει και στην απέναντι πλευρά. Δημοσιογράφοι όσοι και οι πολιτικοί αρχηγοί (αλήθεια, γιατί τόσοι πολλοί;), στον ίδιο κορσέ, με θεματικές ενότητες ερωτήσεων που τους έχουν επιβληθεί από τα κόμματα, χωρίς τη δυνατότητα ελεύθερης αντίδρασής τους στα απαντώμενα».
Στην τηλεμαχία του 2007, μετά τις καταστροφικές φωτιές στην Ηλεία, υπήρχαν έξι πολιτικοί αρχηγοί: Κώστας Καραμανλής (ΝΔ), Γιώργος Παπανδρέου (ΠΑΣΟΚ), Αλέκα Παπαρήγα (ΚΚΕ), Αλέκος Αλαβάνος (ΣΥΡΙΖΑ), Γιώργος Καρατζαφέρης (ΛΑΟΣ) και Στέλιος Παπαθεμελής (Δημοκρατική Αναγέννηση).
Οι δημοσιογράφοι που υπέβαλλαν ερωτήσεις ήταν επίσης έξι (χωρίς να μετράμε την συντονίστρια Μαρία Χούκλη): Όλγα Τρέμη, Έλλη Στάη, Νίκος Χατζηνικολάου, Νίκος Ευαγγελάτος, Αλέξης Παπαχελάς και Αιμίλιος Λιάτσος.
Στην δεύτερη τηλεοπτική αναμέτρηση Σημίτη – Καραμανλή, πριν από τις εκλογές του 2000, η κυρία Στάη επίσης έλαβε μέρος: Εκεί οι δημοσιογράφοι ήταν περισσότεροι από τους πολιτικούς αρχηγούς: Ο Νίκος Χατζηνικολάου ήταν συντονιστής και ερωτήσεις υπέβαλαν οι Θοδωρής Ρουσόπουλος, Έλλη Στάη και Μανόλης Καψής.
Σημειώνεται ότι και στα δύο debate όπου συμμετείχε η κυρία Στάη το πλαίσιο ήταν ιδιαίτερα αυστηρό και επίσης δεν υπήρχε δυνατότητα «ελεύθερης αντίδρασης».
Και συνεχίζει στο άρθρο της η δημοσιογράφος: «Την τελευταία περίοδο, όμως, βλέπουμε να πολλαπλασιάζεται ένα εξαιρετικά ανησυχητικό φαινόμενο θόλωσης των διαχωριστικών γραμμών μεταξύ δημοσιογραφίας και πολιτικής. Αρκεί κάποιος να ρίξει μια ματιά στα ψηφοδέλτια των δύο μεγάλων κομμάτων. Δεκάδες δημοσιογράφοι που μέχρι πρότινος υπεραμύνονταν της αντικειμενικότητας και της αξιοπιστίας τους εμφανίζονται σήμερα ως υποψήφιοι. Και εάν βεβαίως αποτύχουν στον πολιτικό στίβο, θα επιστρέψουν ασμένως στην… “ανεπηρέαστη” δημοσιογραφία. Δεν είμαι καθόλου βέβαιη ότι το τόσο πληγωμένο επάγγελμά μας αντέχει και άλλη γκρίζα ζώνη. Ποια ακριβώς δηλαδή αίσθηση αντικειμενικότητας και δημοσιογραφικής ανεξαρτησίας εκπέμπεται προς τον πολίτη, όταν δημοσιογράφοι με κάθε είδους συγγένεια, κομματική ή άλλη, εμφανίζονται ως εγγυητές του ελεγκτικού μηχανισμού της πολιτικής και των πολιτικών;»
Και πάλι είναι μαζί της το δίκιο όλου του κόσμου. Μόνο που κάποιοι θα της θυμίσουν τον διάλογο από το ηχητικό απόσπασμα που μετέδωσαν οι Ράδιο Αρβύλα, από το backstage της συνέντευξης του Αλέξη Τσίπρα στην Έλλη Στάη (στο δελτίο ειδήσεων του Open) στις 9 Ιανουαρίου 2019:
Αλ. Τσίπρας: Καλά;
Έλλη Στάη: Ήρθες πολύ έγκαιρα…
Αλ. Τσίπρας: Τα χέρια σου είναι παγωμένα.
Έλλη Στάη: Τα χέρια μου είναι παγωμένα… Μπορεί να κρυώσεις και συ εδώ μέσα
(…)
Έλλη Στάη: Το πλάνο είναι αυτό εδώ.
Αλ. Τσίπρας: Α, καλό φαίνεται… είναι εκτυφλωτική η Έλλη ρε παιδί μου και ούτως η άλλως…
Έλλη Στάη: Στο τέλος θα έπρεπε να πολιτευτούμε και μαζί αλλά δεν μου το έχετε προτείνει ακόμα…
Αυτά…