Μια από τις ωραιότερες στιγμές της ζωής μου ήταν όταν παρέλαβα το πρώτο δέμα με μεταχειρισμένα βιβλία από την Αγγλία. Ηταν το 2000, δεν υπήρχε ακόμα το Paypal και για να πάρεις βιβλία ή περιοδικά από το E-bay έπρεπε να αλλάξεις δραχμές σε λίρες, να τα βάλεις σε ένα γράμμα και να προσευχηθείς στον Αγιο Ζήνωνα τον προστάτη των ταχυδρομικών (ειλικρινά, είναι) να μην έχεις πέσει σε κάποιον απατεώνα και σου τα φάει.
Ο συγκεκριμένος Αγγλος όχι μόνο δεν ήταν απατεώνας αλλά είχε συνοδεύσει τα 100 μεταχειρισμένα Battle που είχα παραγγείλει με ένα ευγενικό γράμμα ότι μπορώ να παραγγείλω και άλλα και είχε προσθέσει 10 στην περίπτωση που δεν έμενα ευχαριστημένος από την κατάσταση κάποιων.
Με τα χρόνια η κατάσταση βελτιώθηκε. Το Paypal έγινε εγγύηση ότι ο πωλητής είχε παραλάβει το χρήμα, τα βιβλιοπωλεία βελτίωναν τις υπηρεσίες τους, ταχυδρομικά είχες την δυνατότητα να επιλέξεις «υπηρεσία επιφανείας» που σήμαινε ότι μπορούσες να παραγγέλνεις βιβλία από την Αμερική με χαμηλή τιμή μεταφοράς και στα ΕΛΤΑ προστέθηκαν και άλλα ταχυδρομικά γραφεία.
Πάντοτε προβληματιζόμουν αν οι αρχαίοι Αθηναίοι στην εποχή του Περικλέους καταλάβαιναν ότι ζούσαν σε έναν Χρυσό Αιώνα ή αν οι Ευρωπαίοι των αρχών του 20ου αιώνα αντιλαμβανόντουσαν ότι ζούσαν την Belle Epoque. Με τον χρόνο πιστεύω όχι. Κανένας δεν νομίζω ότι καταλάβαινε ότι η πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα ήταν η χρυσή εποχή για το mail order book.
Το πρώτο χτύπημα δεν αφορούσε το mail order αλλά την ίδια την οικονομία. Η οικονομική κρίση της δεύτερης δεκαετίας του αιώνα συνοδεύτηκε από την κατάργηση της επιλογής μεταφοράς βιβλίων με πλοίο από την Αμερική. Την άνοδο στα ταχυδρομικά από την Αμερική ακολούθησε η Αγγλία. Στα αγγλόγλωσσα βιβλία τα ταχυδρομικά συνήθως να είναι μεγαλύτερα από την αξία των βιβλίων. Η χαριστική βολή ήταν η φορολογία που επιβλήθηκε τον τελευταίο χρόνο, που όχι μόνο ανέβασε την τιμή του βιβλίου αλλά επιμήκυνε την παράδοση αφού τα δέματα πρέπει να περάσουν πρώτα από εκτελωνισμό.
Επιστρέφουμε λοιπόν στο δοξασμένο παρελθόν που πηγαίναμε στον Κακουλίδη και τον Ελευθερουδάκη για να ψάχνουμε στα ράφια αν υπάρχει κάτι που να μας ενδιαφέρει; Δυστυχώς ούτε αυτό αφού τα περισσότερα βιβλιοπωλεία ξενόγλωσσων βιβλίων στα χρόνια που μεσολάβησαν τα ξέκανε το mail order. Επίσης ακόμα και να βρεις σε ελληνικά βιβλιοπωλεία αγγλικά βιβλία θα είναι καινούργια και άντε να υπάρχει κάποιο ξέμπαρκο να πουλάει και μεταχειρισμένα.
Οπως ο Γίβων στα τέλη του 18ου αιώνα κάθισε επάνω από το Forum Romano και αναλογίσθηκε το κλέος της Αρχαίας Ρώμης καθόμαστε και αναλογιζόμαστε κι εμείς την χρυσή εποχή που μπορούσες να παραγγείλεις βιβλία από την Αμερική και την Αγγλία σε χαμηλές τιμές, με ταχυδρομικά ξεφτίλα και χωρίς να μπλέκεις με την γραφειοκρατία και κόστος των τελωνείων. Και μην βρεθεί κάποιος να πει «διάβαζε τα βιβλία στα ηλεκτρονικά». Οταν σε υποδέχεται ο διάβολος στην Κόλαση του Δάντη σου δίνει να διαβάσεις τους κανονισμούς σε kindle.