Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μόλις που διακρίνεται στο βήμα. Αυτό που κυριαρχεί είναι το «Ελλάδα 2027» | Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Απόψεις

Λες και βλέπαμε τη ΔΕΘ του 2026

Με συνεχείς αναφορές στο 2027, ο Πρωθυπουργός, από τη μία ήθελε να διαψεύσει τα σενάρια περί εκλογών το 2025 και από την άλλη έδειξε ότι απολαμβάνει την έλλειψη αντιπολίτευσης. Τα μέτρα που ανακοίνωσε δεν ήταν θεαματικά αν και έχουν ενδιαφέρον. Προφανώς κράτησε κάποια ως απόθεμα για χρόνο εγγύτερο στις εκλογές
Κώστας Γιαννακίδης

Το 2026 συμπληρώνεται ένας αιώνας από την πρώτη διοργάνωση της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Ομως επειδή μεσολάβησε πόλεμος και άλλα δεινά, θα είναι η 90η ΔΕΘ. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης την εγκαινίασε από τώρα. Η ομιλία που εκφώνησε στη Θεσσαλονίκη ήταν τόσο εστιασμένη στο 2027, χρονιά εκλογών, που έλεγες ότι κάτι δεν πάει καλά με το ημερολόγιο.

Βέβαια όλο αυτό έχει λογική. Το επόμενο Σαββατοκύριακο ενδέχεται να μην εμφανιστεί κανένας στη ΔΕΘ. Αλλά ακόμα και αν πάει ο Κασσελάκης, όλοι θα ασχολούνται με το βηματισμό του στο «Πράσινο μίλι» της πολιτικής και ουδόλως θα ακούσουν όσα έχει να πει. Ο Μητσοτάκης, λοιπόν, αισθάνεται, προς το παρόν, ασφαλής ή, τέλος πάντων, δεν βλέπει στον ορατό ορίζοντα κάποιον που θα αξιοποιήσει τη φθορά της κυβέρνησης και τη δυσαρέσκεια σε ένα, όχι ευκαταφρόνητο, κομμάτι του πολιτικού ακροατηρίου. Εκφώνησε, λοιπόν, μία σχετικά ήπια ομιλία, χωρίς εντάσεις και εξάρσεις, χωρίς πολιτικό μήνυμα πέρα από τη διαβεβαίωση για εκλογές το 2027. Εστειλε και ένα διακριτικό, αλλά σαφές, μήνυμα προς αυτό που περιγράφουμε ως «διαπλοκή», λέγοντας ότι η κυβέρνηση του λογοδοτεί μόνο στον ελληνικό λαό.

Οσον αφορά τις παροχές, ήταν λες και είπε να κρατήσει στην άκρη, για πιο δύσκολες και πιο προεκλογικές ημέρες, μέτρα που θα γίνουν θέμα συζήτησης. Οπως είπε και ο ίδιος, δεν είχε μαζί του «σάκο με αλόγιστες παροχές». Οχι πως τώρα τα μέτρα είναι αδιάφορα. Μερικά έχουν πολύ ενδιαφέρον, όπως η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η αύξηση συντάξεων και κατώτατου μισθού, η μισθολογική ενίσχυση των δημοσίων υπαλλήλων. Επίσης κάποιες από τις ρυθμίσεις απευθύνονται στους ελεύθερους επαγγελματίες καθώς η σχέση που διατηρεί μαζί τους η κυβέρνηση τραυματίστηκε με τα πρόσφατα φορολογικά μέτρα για τον υπολογισμού του εισοδήματος.

Αν τώρα ξετυλίξεις το πολιτικό περιτύλιγμα, αυτό που αντιλαμβάνεσαι είναι ότι η κυβέρνηση ανησυχεί, αλλά όχι στο βαθμό που να αισθάνεται έντονη πίεση, καθώς δεν υφίσταται αντίπαλος. Για αυτό και οι εξαγγελθείσες παροχές απευθύνονται σε μεγάλο κοινωνικό εύρος (λίγα για πολλούς), προσδοκώντας να κινηθεί ο δημοσκοπικός δείκτης ελαφρώς προς τα πάνω. Για τα υπόλοιπα υπάρχει χρόνος, τουλάχιστον κατά το αφήγημα της κυβέρνησης.