| INTIMENEWS/ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Απόψεις

Κυριάκο, τον νου σου στα… ναρκοπέδια

Η κυβέρνηση ξεκίνησε με κάποια φόρα και θετικά δείγματα, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός με ακόμη περισσότερα. Όμως η περίοδος χάριτος θα τελειώσει και αν κάποια ζητήματα δεν λυθούν εγκαίρως, μπορεί να μετατραπούν σε νάρκες
Αγγελος Κωβαίος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης -κυρίως- και η ΝΔ -δευτερευόντως- ξεκίνησαν την κυβερνητική θητεία τους τηρώντας πιστά έναν κανόνα του εγχειριδίου της σύγχρονης πολιτικής: underpromise and overdeliver. Ελληνιστί, να υπόσχεσαι λίγα και να υλοποιείς πολλά περισσότερα.

Μπορεί να δείχνει αυτό έναν ρεαλισμό και μία έξυπνη προσέγγιση της αποστολής του νεοεκλεγέντος Πρωθυπουργού.

Και μπορεί επίσης να τα έχει πάει καλά, ό,τι και αν λέει η αντιπολίτευση, σε πολλά πεδία.

Από την συνάντηση με τον Μακρόν, έως το καθάρισμα του οικοπέδου του αίσχους στο Μάτι, και από τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τις δημόσιες συναντήσεις του, έως το περιεχόμενο των δηλώσεών του, οι οποίες έχουν αρχή, μέση και τέλος και εν πάση περιπτώσει γίνονται για κάποιον λόγο και όχι στον βρόντο.

Ωστόσο, ο καιρός περνά. Πολλά πρέπει να γίνουν. Πάρα πολλά και σε (απελπιστικά) πολλά πεδία.

Παρά τις σχετικά χαμηλές προσδοκίες της πρώτης περιόδου, ο Μητσοτάκης σύντομα θα βρεθεί αντιμέτωπος με διάφορα και σοβαρά προβλήματα.

Το βασικότερο από αυτά είναι το τι έχει κληρονομήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση. Το χάος του Δημοσίου, το ζήτημα των τραπεζών, η διάλυση της οικονομικής δραστηριότητας, η εξαθλίωση της μεσαίας τάξης και τόσο πολλά άλλα. Κάποια από αυτά μπορεί να έχουν απλές λύσεις.

Για κάποια άλλα, οι χαμηλές προσδοκίες κάποια στιγμή θα μετατατραπούν σε πιεστικές απαιτήσεις. Ο Μητσοτάκης θα κληθεί περίπου να περπατήσει πάνω στο νερό…

Η κυβέρνηση της ΝΔ είχε τις πρώτες ημέρες της θητείας της εκ των πραγμάτων μία περίοδο χάριτος από τους πολίτες και από τον Τύπο.

Αυτή δεν θα να είναι παντοτινή. Και με επίγνωσή αυτού του στοιχείου, ο Πρωθυπουργός μάλλον θα πρέπει να διακρίνει εγκαίρως κάποια ζητήματα προς ταχεία διευθέτηση.

Θα πρέπει π.χ. να γνωρίζει ότι οφείλει να πρωτοτυπήσει σε σχέση με τους περισσότερους από τους προκατόχους του και να τηρήσει στο έπακρο όσα ανακοίνωσε στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο. Όποιος δεν τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα για την επίτευξη των στόχων, θα πρέπει να πάει σπίτι του. Ενα εξάμηνο καιρό δεν τους έδωσε; Αν δεν συμβεί αυτό, θα αρχίσει πολύ συντομότερα από ό,τι κάποιοι νομίζουν, ο γνωστός πολιτικός κύκλος. Οι υπουργοί θα παραγοντίζουν, η δουλειά δεν θα γίνεται και όλοι μαζί θα κυνηγούν την ουρά τους.

Πρέπει την ίδια στιγμή να τηρήσει τις δεσμεύσεις για καλή νομοθέτηση και όλα τα σχετικά. Τα νομοσχέδια-σκούπες με τα εκατοντάδες άρθρα και οι βροχές τροπολογιών, δεν βοηθούν και δεν πείθουν. Ας μην μιλήσουμε για το γραφείο Θεσσαλονίκης που καταργήθηκε και ξεκαταργήθηκε μέσα σε λίγες ημέρες…

Πρέπει να ξαναδεί και το επικοινωνιακό ζήτημα της κυβέρνησης. Οι υπουργοί και οι υφυπουργοί ήδη παρελαύνουν σε κανάλια και ραδιόφωνα. Γιατί πρέπει να συμβαίνει αυτό;

Υπάρχει ένας θεσμός σε κάθε στοιχειωδώς προηγμένη και οργανωμένη πολιτεία, που λέγεται «εκπρόσωπος Τύπου». Κάθε υπουργείο ας έχει τον εκπρόσωπο Τύπου να κάνει τις τακτικές ή έκτακτες ενημερώσεις και κάθε υπουργός ας κάνει την δουλειά του αντί να περιφέρεται και να κάνει περιττές ή και άστοχες δηλώσεις (βλ. Χ. Θεοχάρης για την αναστολή φορολογικών ελέγχων στην Σαμοθράκη, Κ. Αχ. Καραμανλής για τα «αποβράσματα της κοινωνίας», κ.ά.)

Πρέπει πέραν αυτών ο κ. Μητσοτάκης να αντιμετωπίσει εγκαίρως τις διάφορες φατρίες της ΝΔ, οι οποίες εξακολουθούν να διακατέχονται από το ίδιο, γνωστο πνεύμα και την ιδιοκτησιακή αντίληψη για το κόμμα. Εκεί θα δοθεί μάχη, είναι δεδομένο και σαφές, όσο ο Πρωθυπουργός δείχνει ότι αξιοποιεί πρόσωπα χωρίς κομματικά διαπιστευτήρια.

Πρέπει όμως πάνω από όλα ο Πρωθυπουργός να επανεξετάσει μία από τις πρώτες του αποφάσεις για την λειτουργία της κυβέρνησης. Ο έλεγχος των υπουργών από τον ίδιο και η δημιουργία δομών για την παρακολούθηση του έργου τους, είναι κάτι περισσότερο από θετικό – αυτή είναι άλλωστε και η δουλειά του πρωθυπουργικού γραφείου.

Όμως η συγκέντρωση πάρα πολλών αρμοδιοτήτων και πεδίων ευθύνης στον ίδιο τον Πρωθυπουργό σημαίνει και κάτι άλλο.

Όταν απουσιάζουν γραμμές ανάσχεσης, με παρεμβαλλόμενα πρόσωπα και θεσμούς, η πρώτη κρίση θα φτάνει αμέσως στον προθάλαμο του Μαξίμου.

Δεν θα υπάρχει καμία βαλβίδα εκτόνωσης, ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να ενεργήσει, να αποκρούσει, να αποτρέψει, να αποπέμψει, να επανορθώσει. Δεν θα έχει πολλά περιθώρια για κάτι διαφορετικό. Το ποιοι είναι γύρω του και δίπλα του και τι ρόλο έχουν, έχει την σημασία του.

Για αυτό και ό,τι κάνει σε αυτό το πεδίο, θα πρέπει να το κάνει νωρίς. Πολύ νωρίς…