Απόψεις

Κύπρος: Από «χρυσοπράσινο φύλλο», ναρκοπέδιο

Το νησί έχει όλο το πακέτο βολικών προσχημάτων για να χτυπήσουν οι τζιχαντιστές ένα δυτικό προπύργιο στην Μεσόγειο. Είναι κράτος-μέλος της ΕΕ. Είναι όσο ποτέ άλλοτε δεμένη, πολιτικά και στρατιωτικά, με τις ΗΠΑ. Και, βεβαίως, είναι μέσα στο βεληνεκές εχθρικών κατευθυνόμενων πυραύλων και drones.
Χρήστος Μιχαηλίδης

Ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς, δεν είναι απλώς «μια σφαίρα απόσταση από το Κύπρο». Κινδυνεύει να εμπλέξει και το νησί μεσα στην τρέλα μιας γενικευμένης σύρραξης στην Μέση Ανατολή.

Ταυτόχρονα όμως είναι και αθωράκιστα εκτεθειμένο σε υπαρκτό κίνδυνο τρομοκρατικής ενέργειας στον, και από τον ελεγχόμενο κατοχικό Βορρά.

Η Κύπρος έχει όλο το πακέτο βολικών προσχημάτων για να χτυπήσουν οι τζιχαντιστές ένα δυτικό προπύργιο στην Μεσόγειο. Είναι κράτος-μέλος της ΕΕ. Είναι όσο ποτέ άλλοτε δεμένη, πολιτικά και στρατιωτικά, με τις ΗΠΑ. Και, βεβαίως, είναι μέσα στο βεληνεκές εχθρικών κατευθυνόμενων πυραύλων και drones.

Το είπε ανοικτά κιόλας πριν από μερικούς μήνες ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα: Εάν η Κύπρος ανακατευτεί με όποιον τρόπο στον πόλεμο, παρέχοντας οποιαδήποτε υπηρεσία ή διευκόλυνση στο Ισραήλ ή και στην Αμερική, «θα αποτελέσει για μας άμεσο στόχο».

Μετά την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων των Ισραηλινών στην Γάζα, έπειτα από το μακελειό της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, πέρυσι, εντάθηκαν οι αμερικανικές επαφές με την Κύπρο, σε αρκετά επίπεδα και με ιδιαίτερη σημασία.

Γίνονται τακτικές ασκήσεις έρευνας και διάσωσης στο νησί, σε θάλασσα και στεριά. Αυτό είναι ένα μικρό κομμάτι, αλλά όχι ασήμαντο.

Για πρώτη φορά από το 1974, οι ΗΠΑ πωλούν και προμηθεύουν στρατιωτικό υλικό στην Κύπρο, κάτι που τελούσε υπό εμπάργκο από το 1974, όταν εισέβαλε η Τουρκία και κατέλαβε το μισό έδαφός της.

Με την περίφημη τροπολογία Μενέντεζ-Ρούμπιο στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ, το θέμα «τακτοποιήθηκε» πια. Η πολιτική απόφαση πριν από 50 χρόνια, ότι η Κύπρος δεν μπορεί ποτέ να προμηθεύεται πολεμικό υλικό από την χώρα που εξόπλισε την Τουρκία να εισβάλει και να κατακτήσει το μισό έδαφός της, έχει πλέον καταργηθεί.

Αυτό, δεν άρεσε καθόλου στην Άγκυρα, που ανοικτά διαμηνύει ότι «το Κυπριακό όπως το ξέρατε, ξεχάστε το», διότι προφανώς οι εξελίξεις τώρα την βολεύουν να αλλάξει ρότα. Εντελώς μάλιστα.

Ο δε αντιπρόσωπος της Άγκυρας στον κατεχόμενο Βορρά, Ερσίν Τατάρ, ήταν και παραμένει αμετακίνητος: δύο κράτη, ή τίποτα!

Παρένθεση: Η ιστορία του Κυπριακού προβλήματος έχει παγώσει από τον Ιούλιο του 2017, όταν κατέρρευσαν όλα (συνομιλίες, συμφωνηθέντα κεφάλαια, κλπ) στο ελβετικό θέρετρο του Κραν Μοντανά. Κάθε πλευρά έριξε το φταίξιμο στην άλλη. Όσοι γνωρίζουν όμως από μέσα τα πράγματα (και μάλιστα από τρίτα, αντικειμενικά πρόσωπα, όχι από οικεία), αναγνωρίζουν στην δική μας πλευρά εκείνους που τα τίναξαν όλα στον αέρα. Γιατί;

Εύκολο: Γιατί το λόμπι της μη ομόσπονδης λύσης, απορρίπτει ο,τιδήποτε άλλο εκτός της επανόδου στην προ του ’74 κατάσταση.

Eχουμε λοιπόν απραξία στο Κυπριακό από το 2017. Αυτό είναι πρωτοφανές. Επτά χρόνια χωρίς να κουνηθεί φύλλο. Ούτε «κιχ» από την δική μας πλευρά. Τού θύματος.

Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ ένα τέτοιο διάλειμμα, «τρία πουλάκια κάθονται, και απολαμβάνουν την ευμάρειά τους».

Και τώρα, μέσα στο κλίμα ενός πολέμου μια ανάσα από το νησί, όπου η Τουρκία έχει πλέον και επιπρόσθετο ρόλο στο πλευρό της Χαμάς, «φύλακα αγγέλου» των Παλαιστινίων, και με σκληρή στάση κατά του Ισραήλ και των συμμάχων του, κυρίως των Αμερικανών, οι θέσεις της για την Κύπρο και το Κυπριακό, έχουν αλλάξει εντελώς.

Για πρώτη φορά τώρα, οι Τούρκοι λένε «τέρμα οι συνομιλίες για ομόσπονδη λύση όπως τις ξέρατε». Εμείς ξεκινάμε με δεδομένο, προσθέτουν, ότι θα αναγνωρίσετε την «κυριαρχική μας ισότητα».

Αυτό, είναι σαφέστατα εκτός του πλαισίου που έχει τεθεί εδώ και χρόνια από τον ΟΗΕ. Ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες, βλέποντας το πράγματα να ξεφεύγουν εντελώς, και ίσως να τελειώνουν οριστικώς, κάλεσε ήδη να συναντηθούν οι Χριστοδουλίδης και Τατάρ μαζί του στην Νέα Υόρκη σήμερα (13 Αυγούστου). Ο Πρόεδρος της Κύπρου απάντησε αμέσως «ναι». Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε «όχι, δεν πάω», ισχυριζόμενος ότι δεν υπήρξε επίσημη πρόσκληση για συνάντηση, απλώς βολιδοσκόπηση.

Eγκυροι πολιτικοί παρατηρητές θεωρούν άκαιρη και επικίνδυνη την επανεργοποίηση του χρόνιου Κυπριακού προβλήματος σε αυτήν την συγκεκριμένη, τόσο λεπτή και εκρηκτική κατάσταση, δυο οργιές από τις παραλίες της νήσου.

Είναι ακόμα στο τραπέζι η προ μηνός απειλή του ηγέτη της Χεζμπολάχ ότι θα κτυπήσει την Κύπρο εάν με οποιονδήποτε τρόπο ανακατευτεί αυτή υπέρ του Ισραήλ στον πόλεμό του κατά της Χαμάς. Ο Νασράλα έκανε την συγκεκριμένη δήλωση τότε, όταν έφτασε στην Κύπρο ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο, ελικοπτεροφόρο. Δεν ήταν όμως κάτι καινούργιο ή έκτακτο αυτό. Οι γνωρίζοντες είπαν στο Protagon ότι το συγκεκριμένο πλοίο πήγε στην Κύπρο και πέρυσι, όχι φυσικά για να πλήξει τον Νασράλα αλλά για προγραμματισμένες ασκήσεις.

Το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της Κύπρου, το αριστερό ΑΚΕΛ, που είναι με το Free Palestine, αντιδρά στην επίσημη κυπριακή θέση που είναι με το Ισραήλ και τους Αμερικανούς. Υπάρχει επίσης και μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, πέραν της παραδοσιακής Αριστεράς, που θεωρεί ότι η Κύπρος δεν πρέπει να προσκολληθεί πολύ στην Ουάσιγκτον.

Η θέση αυτή εκφράζεται κυρίως από μετριοπαθείς επιχειρηματικούς κύκλους, που έχουν και ισχυρές σχέσεις συμφέροντος με τον λεγόμενο ρωσικό παράγοντα και όσα λογιστικά και δικηγορικά γραφεία σχετίζονται με αυτόν.

Eνα από τα επιχειρήματα είναι ότι έχουν εγκατασταθεί τα τελευταία χρόνια (ακόμα περισσότερο τώρα με τον πόλεμο), πολλοί Ισραηλινοί στην Κύπρο. Ενεργοποιούνται περισσότερο στον κατεχόμενο Βορρά όπου, μαζί και με τους Ρώσους, επενδύουν πολλά χρήματα εκεί, ιδίως στο real estate. Αγοράζουν ό,τι βρουν. Οι Ρώσοι μάλιστα, έχουν ανοίξει προξενείο στον Βορρά, το οποίο βεβαίως η Λευκωσία δεν αναγνωρίζει, και κάνουν και από εκεί μια χαρά τις δουλειές τους.

Με την έκρυθμη όμως κατάσταση στην Γάζα, υπάρχει υπαρκτός φόβος να ξεφύγει κανένας τρελός, φιλο-Παλαιστίνιος και να επιτεθεί σε Ισραηλινούς που ενεργοποιούνται επιχειρηματικά στον Βορρά και συνεχώς αυξάνονται.

Η Κύπρος πάντα ήταν σε επιφυλακή για τρομοκρατικές ενέργειες, και η Χεζμπολάχ έχει στο παρελθόν δείξει ξανά εκεί τα δόντια της. Σε μία ισλαμική συγκέντρωση στο νησί το 2015, συνελήφθη έπειτα από ισραηλινό «σφύριγμα» στις κυπριακές Αρχές, ένα μέλος της Οργάνωσης που μετέφερε έναν τόνο νιτρικής αρμονίας στην Λάρνακα που, όπως έγινε γνωστό, προοριζόταν για τρομοκρατική ενέργεια.

Και πιο πρόσφατα, πάλι με πληροφόρηση από δυτικές μυστικές υπηρεσίες, πιθανότατα αμερικανικές μέσω Τελ Αβιβ, συνελήφθησαν κάποιοι Αζέροι που, σύμφωνα με κυπριακά μίντια, ήλθαν από τα Κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές για να κτυπήσουν εκεί ισραηλινούς στόχους.