Καραβάνι προσφύγων με κατεύθυνση την Ελλάδα, 1922 | epontos
Απόψεις

Ξέρετε την ιστορία σας εκεί στο Σκούταρι;

Το προσφυγικό χωριό των Σερρών, κτίστηκε από κατοίκους της Χωρούδας Προύσας το 1922 και πήρε το όνομά του από το Σκούταρι της Βόρειας Θράκης το 1924. Εκεί 105 μαθητές την Παρασκευή δεν πήγαν σχολείο γιατί οι απόγονοι προσφύγων γονείς τους δεν θέλουν 10 προσφυγόπουλα να κάνουν μάθημα με τα παιδιά τους...
Λίλα Σταμπούλογλου

Iσως να πήρε το μάτι σας την είδηση: Στο Σκούταρι Σερρών, 105 μαθητές δεν πήγαν σχολείο την Παρασκευή, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, επειδή στο ίδιο σχολείο θα φοιτήσουν και δέκα προσφυγόπουλα. Για να είμαστε πιο ακριβείς, 105 μαθητές κρατήθηκαν απ’ τους γονείς τους εκείνη τη μέρα στο σπίτι.

Οι οποίοι, με αφορμή την αποχή, μάθαμε ότι εδώ και δυο βδομάδες κάνουν χαμό για να μη βρεθούν τα παιδιά τους στις ίδιες τάξεις με προσφυγάκια: έστειλαν εξώδικα στον δήμαρχο Σερρών Πέτρο Αγγελίδη, στον προϊστάμενο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών Ξενοφώντα Παπασταμόπουλο και στον αντιπεριφερειάρχη Σερρών Ιωάννη Μωυσιάδη. Επίσης, τους ζήτησαν να δημιουργήσουν σχολείο για τα προσφυγόπουλα μέσα στην προσφυγική δομή που φιλοξενούνται.

Το κύριο μέλημά τους, όπως υποστηρίζουν, είναι ο ευαίσθητος ψυχισμός των (δικών τους) παιδιών: «μαθητές αυτής της ηλικίας εκλαμβάνουν το νέο και άγνωστο με έναν δικό τους τρόπο που ποικίλλει και δεν μπορεί να προβλεφθεί και τρομάζουμε στη σκέψη ότι ένα πρωί θα εισέλθουν στην αυλή του σχολείου δέκα νέοι μαθητές χωρίς να έχει γίνει καμία ενημέρωση στα παιδιά μας για αυτούς»

Κάποιοι άλλοι πάλι τρομάζουμε στη σκέψη ότι υπάρχουν μυαλά που σκέφτονται σαν τα δικά σας, γονείς διαμαρτυρόμενοι στο Σκούταρι. Κάποιοι τρέμουμε σκεπτόμενοι ότι, όχι ένα πρωί, κάθε πρωί, ένα παιδί ξυπνάει σ’ ένα σπίτι με τέτοιες ρατσιστικές συμπεριφορές κάτω απ’ τη σκεπή του. Γυρνάει απ’ το σχολείο, τρώει, μελετά, παίζει, κοιμάται, έχοντας δίπλα του γονείς που παραληρούν από μικρότητα και μισαλλοδοξία, στέλνουν εξώδικα και κρατούν τα παιδιά τους σπίτι γιατί πιστεύουν ότι δέκα ξένα παιδάκια στο σχολείο θα ταράξουν τον ψυχισμό τους. Και ζητούν να δημιουργηθεί ένα σχολείο γκέτο, επειδή δεν γουστάρουν πρόσφυγες στα δικά τους σχολεία. Κάποιοι τρομάζουμε με τη σκέψη: τί σόι άνθρωποι θα είναι τα παιδιά που μεγαλώνετε, γονείς διαμαρτυρόμενοι στο Σκούταρι.

Και απορούμε κιόλας, ξέρετε από πού κρατάει η σκούφια σας, αγαπητοί γονείς των 105 παιδιών; Μήπως, αντί να τα κρατάτε σπίτι σε ενδείξεις διαμαρτυρίας, να πάτε μαζί τους σχολείο και να ξανακάτσετε στα θρανία; Να ξαναδιδαχτείτε Ιστορία; Τη δική σας ιστορία, γιατί μάλλον την αγνοείτε. Αν την ξέρατε, λογικά θα ήσασταν πιο ευαίσθητοι και πιο ανεκτικοί απέναντι στην προσφυγιά.

Θα δείχνατε σίγουρα περισσότερη κατανόηση, αν ξέρατε ότι τον Οκτώβριο του 1922, στο χωριό σας έφθασαν Μικρασιάτες πρόσφυγες από τη Χωρούδα της Προύσας, οι πρώτοι που κατοίκησαν τη μικρή σας πατρίδα. Θα νιώθατε περισσότερη συμπάθεια, αν ξέρατε ότι ο τόπος σας πήρε το όνομά του απ’ τους Σκουταριανούς πρόσφυγες, οι οποίοι ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 1924 από το Σκούταρι της Βόρειας Θράκης  κι έφτασαν στο χωριό σας λίγους μήνες μετά. Στο χωριό σας, δηλαδή στο χωριό τους. Δικό τους είναι, τους ανήκει και τους ανήκετε. Σ’ εκείνους, τους πρόσφυγες, χρωστάτε την ύπαρξή σας.

Να προέρχεσαι από πρόσφυγες και να μισείς τους πρόσφυγες. Υπάρχει ένα τεράστιο λάθος σε όλο αυτό, υπάρχει ένα μεγάλο κενό άγνοιας που έχει γεμίσει με ρατσισμό. Το καταλαβαίνετε, γονείς στο Σκούταρι; Και βέβαια, δεν χρειάζεται να καθίσετε στα θρανία, για να κλείσετε τα κενά της άγνοιας σας. Μπορείτε να γκουγκλάρετε, όπως εγώ, και πολύ εύκολα θα έρθει η ιστορία μπροστά σας. Μ’ ένα μικρό σερφάρισμα θα την έχετε στο πιάτο. Το θέμα είναι να την καταναλώσετε.

Υ.Γ.: Θέλω να κλείσω μ’ ένα ευχάριστο. Με τη δήλωση του προϊστάμενου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών Ξενοφώντα Παπασταμόπουλου: «Όσοι προβούν σε ακρότητες θα αντιμετωπίσουν τον αντιρατσιστικό νόμο και με αυτά που κάνουν και λένε δημιουργούν κακό στα παιδιά τους». Και «τα προσφυγόπουλα την Παρασκευή θα κάνουν μάθημα, θα τα υποδεχτούμε με χαρά και αγάπη, όπως κάνουμε και θα κάνουμε για όλα τα παιδιά».