Μπορείς να ανέβεις στο βήμα της Βουλής και να ανακοινώσεις μέτρα για τους αγρότες. Θα δώσεις μια ασπιρίνη για βαριά πνευμονία.
Το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο και από αυτό που νομίζουν οι ίδιοι οι αγρότες. Η πράσινη μετάβαση και ο ανταγωνισμός από τρίτες χώρες που αποκτούν πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά θέτουν υπαρξιακές διαστάσεις στο ευρωπαϊκό αγροτικό πρόβλημα. Για αυτό και όταν ανεβαίνεις στο τρακτέρ δίνοντας ανέξοδες υποσχέσεις, ξέρεις ότι κατά βάθος δεν σε πιστεύει κανένας. Ούτε καν αυτοί που σε επευφημούν.
Αυτή τη στιγμή ο αγροτικός τομέας πληρώνει λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος, πέρα από τα αδιέξοδα που παράγει η Κοινή Αγροτική Πολιτική. Οι προνοητικοί του παρελθόντος, που επέλεξαν καλλιέργειες με προοπτική και ζήτηση, σήμερα δεν βρίσκονται στα μπλόκα, αλλά μπροστά στο ταμείο. Και εδώ θα άξιζε να δούμε πόσο πίεσαν τους αγρότες οι κυβερνήσεις για αλλαγή πορείας, την ποιότητα της συμβουλευτικής υποστήριξης που προσέφεραν, τι έκαναν οι συνεταιρισμοί και, εντέλει, ο κάθε ένας προσωπικά. Διότι, πέρα από την τρέχουσα συγκυρία και τις απαιτήσεις της ΚΑΠ, ο αγροτικός τομέας έσπειρε και με τα δικά του τρακτέρ τα αγκάθια στον δρόμο του.
Το δεύτερο μεγάλο μέτωπο των ημερών βρίσκεται στα πανεπιστήμια, με τις αντιδράσεις για τη δημιουργία ιδιωτικών ΑΕΙ. Εδώ η συζήτηση εξελίσσεται λες και είμαστε σε ένα παράλληλο σύμπαν, όπου οι ιδεοληψίες και τα αναχρονιστικά ταμπού δίνουν την ύστατη μάχη επιβίωσης.
Αντί να μας απασχολεί το έλλειμμα εξειδίκευσης πάνω στους κλάδους του μέλλοντος, αντί να εξετάζουμε πώς τα παιδιά μας θα γίνουν πιο ανταγωνιστικά στον παγκόσμιο καταμερισμό της εργασίας, συζητάμε για το πώς δεν θα χαθεί η Eξεταστική. Και δυστυχώς, κανένας δεν απλώνει στο τραπέζι έναν χάρτη με τα προβλήματα και τις προκλήσεις. Αλλά και να το έκανε, δεν θα έβρισκε συνομιλητές.
Εχετε ακούσει κανέναν εκ των διαμαρτυρομένων να βάζει στην κουβέντα το μέλλον των πολλαπλών εξειδικεύσεων; Ανησυχούν μην τους παίρνουν τις δουλειές οι απόφοιτοι «που θα αγοράζουν το πτυχίο» και δεν βλέπουν τον Ινδό και τον Κινέζο που ήδη κατακτούν τις καίριες θέσεις στο παγκοσμιοποιημένο τοπίο.
Και τα δύο μετώπα, λοιπόν, το αγροτικό και το εκπαιδευτικό, προσεγγίζονται στη βάση της συγκυρίας. Να φύγουν τα μπλόκα, να γίνει η Eξεταστική και να δούμε πώς θα καταγραφούν αυτά στις δημοσκοπήσεις και στην κάλπη του Ιουνίου. Μέχρις εκεί. Χωρίς να ακούς δυο κουβέντες για τον διαρθρωτικό πυρήνα των προβλημάτων. Η ματιά μας είναι κοντή και δεν φτάνει στο ύψος των περιστάσεων.