Και όμως, με τη δίκη της Χρυσής Αυγής υπάρχουν μία μεγάλη παρεξήγηση και κάποιες υπερβολές.
Είναι ευνόητο, εύλογο και θεμιτό να χαίρονται όλοι οι δημοκράτες πολίτες και θεσμικοί εκπρόσωποι τους για την καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου σε βάρος των εγκληματιών που υποδύονταν τα πολιτικά στελέχη.
Από το σημείο αυτό κι έπειτα, ξεκίνησαν διάφορες αχρείαστες παρεξηγήσεις.
Η παρουσία πολιτικών αρχηγών έξω από το δικαστήριο θα μπορούσε να εγείρει κάποια ερωτήματα. Τι ακριβώς θέλησαν να υποδηλώσουν εκεί; Το δημοκρατικό τους φρόνημα; Δεν αμφισβητείται. Την άσκηση κάποιου είδους πίεσης στους δικαστές; Δύσκολο να το πιστέψει κανείς, γιατί αν ίσχυε κάτι τέτοιο, θα επρόκειτο για τεράστιο ατόπημα.
Κι έπειτα, μετά την ανακοίνωση της απόφασης, όλοι αυτοί οι πανηγυρισμοί για τη νίκη και την ισχύ της δημοκρατίας, ήταν μεν αναμενόμενοι, αλλά και την ίδια στιγμή εκτός θέματος.
Τέτοιες δηλώσεις και ανακοινώσεις μοιάζουν με μία άσχετη και αχρείαστη συνομολόγηση, λες και η δημοκρατία στην Ελλάδα έως χθες απειλούνταν, παρά την έξωση της Χρυσής Αυγής από τη Βουλή στις τελευταίες εκλογές και σήμερα δεν απειλείται πλέον. Το κρισιμότερο στοιχείο είναι αυτό: η αποστροφή των πολιτών και η αποδοκιμασία τέτοιων μορφωμάτων διά της ψήφου.
Το δικαστικό σκέλος έχει όμως και αυτό μία διάσταση πολύ διαφορετική από αυτήν που καλλιεργήθηκε και διαχύθηκε.
Το Εφετείο καταδίκασε τους πολιτικούς υπεύθυνους της Χρυσής Αυγής ως μέλη και διευθύνοντα στελέχη εγκληματικής οργάνωσης. Στοιχειοθετήθηκαν αυτά με βάση τη δικογραφία για συγκεκριμένες υποθέσεις και εγκληματικές συμπεριφορές, με προεξάρχουσα την δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Με λίγα λόγια, αν δεν υπήρχαν αυτά, δεν θα είχαμε φτάσει εδώ που βρισκόμαστε σήμερα.
Δεν καταδικάστηκε συνεπώς η Χρυσή Αυγή ούτε για την ακροδεξιά πολιτική ταυτότητά της, ούτε για τη νεοναζιστική ιδεολογία της. Καταδικάστηκε για τα εγκλήματά της.
Υπό αυτό το πρίσμα, οι πανηγυρισμοί για τη νίκη της δημοκρατίας ήταν εν μέρει εκτός θέματος.
Το ζήτημα παραμένει και πρέπει να τεθεί στην ορθή βάση του. Η Χρυσή Αυγή μπορεί να έκλεισε τον κύκλο της και να αποδείχθηκε η εγκληματική της φύση και διάρθρωση, όμως οι ιδέες της δυστυχώς παραμένουν.
Η Ελληνική Δημοκρατία έχει δώσει τις εξετάσεις της τις τελευταίες δεκαετίες και τις έχει πολλές φορές περάσει. Το θέμα είναι να παραμείνει σε εγρήγορση, να εμπεδώσει και να αφομοιώσει την θλιβερή εμπειρία της περιόδου δράσης της Χρυσής Αυγής.