| Shutterstock / CreativeProtagon
Απόψεις

Κάμερες: Το 43 είναι μικρότερο του 40, κύριε πόλιτσμαν…

Δραστικό και σίγουρα θετικό το μέτρο με τις 1.388 κάμερες που θα καταγράφουν επικίνδυνες και αντικοινωνικές τροχαίες παραβάσεις. Αρκεί να λειτουργούν και μαζί τους να λειτουργεί και το σύστημα - όχι, βεβαίως, όπως σήμερα…
Στέλιος Σοφιανός

«Άσε, φίλε, με σταμάτησαν 3 περιπολικά, έβγαλαν τα όπλα, με έβγαλαν έξω από το αυτοκίνητο με ψηλά τα χέρια, με έριξαν μπρούμυτα στο έδαφος και μου πέρασαν χειροπέδες. Όπως τα βλέπεις στις ταινίες… Και ξέρεις γιατί; Επειδή είχα παραβιάσει το όριο ταχύτητας. Τι παραβιάσει, δηλαδή, το έσκισα, ήταν 40 χιλιόμετρα και πήγαινα με 80…». 

Ο έλληνας οδηγός ταξί μου περιγράφει ένα περιστατικό που δεν ταιριάζει καθόλου με αυτό που εδώ και 10 λεπτά βλέπω και ζω: είναι υποδειγματικός σε όλη τη διαδρομή, δικαίως έχει 5 αστέρια στην εφαρμογή που χρησιμοποίησα για να τον καλέσω, δεν τρέχει, δεν επιταχύνει και δεν φρενάρει απότομα, συμπεριφέρεται πολύ καλύτερα από τον μέσο οδηγό στους αθηναϊκούς δρόμους. Η κουβέντα έχει ξεκινήσει με αφορμή αυτό που πριν από λίγο είχαμε ακούσει στο δελτίο ειδήσεων του ραδιοφωνικού σταθμού, που (με σύμφωνη γνώμη μου) «έπαιζε» κατά τη διαδρομή: «Με 1.388 νέες κάμερες στους δρόμους η κυβέρνηση φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει το φλέγον πρόβλημα των επικίνδυνων τροχαίων παραβάσεων εντός του αστικού ιστού».

Παράλειψη μου να αναφέρω ότι το περιστατικό που διηγήθηκε ο οδηγός δεν συνέβη στη χώρα μας – νομίζω όμως ότι το έχετε ήδη καταλάβει. Συνέβη στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, όπου ο συμπατριώτης μας έχει περάσει αρκετά χρόνια της ζωής του. Γιατί εκείνη την ημέρα έτρεχε τόσο πολύ; «Έπρεπε να πάω γρήγορα στο νοσοκομείο, αλήθεια… Με πίστεψαν αλλά μου είπαν ότι δεν αποτελεί ελαφρυντικό γιατί αν υπήρχε ανάγκη έπρεπε να τους καλέσω από πριν, να μου ανοίξουν τον δρόμο από το σπίτι έως το νοσοκομείο και όχι να τρέχω και να οδηγώ επικίνδυνα». Οπότε συνελήφθη, του αφαίρεσαν άδεια οδήγησης, δέχτηκε ένα πολύ υψηλό πρόστιμο και πολλούς πόντους στο ποινολόγιο και, λόγω θέματος υγείας, γλίτωσε τα χειρότερα, από κατάσχεση του αυτοκινήτου έως φυλάκιση… 

Γιατί «εκεί όταν λένε 40, εννοούν 40. Μου είχε έρθει πρόστιμο γιατί έτρεχα με 43 χλμ/ώρα», με ενημερώνει καθώς κάνουμε τις (μοιραίες για τη χώρα μας) συγκρίσεις. Και από κοινού σκεφτόμαστε και αναρωτιόμαστε…

Μπράβο για τις κάμερες, «αφού δεν έχουμε Παιδεία και δεν μας ενδιαφέρει να αποκτήσουμε, αφού δεν σεβόμαστε ο ένας τον άλλον, μόνο έτσι ίσως βάλουμε μυαλό, με τον έλεγχο και την τιμωρία», λέει ο οδηγός του ταξί. «Αρκεί να λειτουργούν και να εφαρμόζονται τόσο ο έλεγχος όσο και η τιμωρία», με προλαβαίνει ο ίδιος.

Θα λειτουργούν; Θα καταγράφουν την παράβαση; Θα έρχεται όντως η κλήση στο κινητό, όπως π.χ. συμβαίνει χρόνια τώρα σε άλλες χώρες; 

Και μετά;

Ακόμη και αν λειτουργούν και «πέφτουν» οι κλήσεις σαν τη βροχή, ποιος εγγυάται ότι οι ποινές (χρηματικές, διοικητικές, point system κ.ά.) θα εφαρμόζονται; Διότι και τώρα «τρώμε» κλήσεις. Και μετά τις παίρνουμε ανά χείρας και αναζητούμε «μέσον» και τρόπους είτε να τις σβήσουμε είτε να τις ελαφρύνουμε (π.χ. να πληρώσουμε το πρόστιμο αλλά να πάρουμε τις πινακίδες). Όχι σπάνια, τους βρίσκουμε, αξιοποιώντας τις «άκρες» και τη φαντασία μας – αν οι αξιωματούχοι της Τροχαίας και των Δήμων έγραφαν ένα βιβλίο με τις«δικαιολογίες» που ακούνε, θα ανταγωνιζόταν, σε πλοκή και δημιουργικότητα, αριστουργήματα του πολιτισμού μας. Υποθέτω ότι τώρα με τις κάμερες, το ταλέντο μας θα δοκιμαστεί, αφού τα αποδεικτικά στοιχεία θα είναι «αδιάσειστα», αλλά δεν ανησυχώ, στην ανάγκη εμείς οι Έλληνες γινόμαστε πολυμήχανοι, ικανοί να «αποδείξουμε» ότι το 43 είναι μικρότερο του 40, κύριε πόλιτσμαν….

Κοινά μυστικά είναι αυτά. Γνωστά σε όλους, με πρώτους τους πολιτικούς και δημοτικούς άρχοντές μας, οι οποίοι ενίοτε «αξιοποιούνται» για να μην εφαρμόζονται οι νόμοι που οι ίδιοι ψηφίζουν και για να ακυρώνονται θετικές παρεμβάσεις τους, όπως, καλή ώρα, αυτή με τις κάμερες. 

Μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά. Η υπερβολική ταχύτητα, η παραβίαση του «κόκκινου» και αρκετές ακόμη από τις παραβάσεις που (υποτίθεται ότι) θα καταγράφουν οι 1.388 κάμερες, ευθύνονται για τον θάνατο και το σακάτεμα χιλιάδων συμπολιτών μας, δυστυχώς πολλών νέων ανάμεσά τους.  Ως εκ τούτου, οποιοσδήποτε (οπωσδήποτε ασυνείδητος) παρέμβει για να «σβήσει» ή να «μαλακώσει» μια από αυτές τις παραβάσεις, γίνεται συνειδητά συνένοχος σε ένα έγκλημα διαρκείας. Και ως τέτοιος θα πρέπει να αντιμετωπίζεται.