Στη Θεσσαλονίκη, ο Πρωθυπουργός μίλησε για την «Ελλάδα της αυτοπεποίθησης» | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ
Απόψεις

Και βούτυρο και κανόνια

Το κλασικό δίλημμα λέει ότι οι χώρες αποφασίζουν ανάμεσα στο βούτυρο και στα κανόνια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μας είπε ότι θα πάρουμε και τα δύο. Λεφτά υπάρχουν. Διεθνώς, στις αγορές. Και η Ευρωζώνη δεν θέτει περιορισμούς για το 2021. Συνεπώς η χώρα επενδύει στην άμυνα και ταυτοχρόνως η κυβέρνηση κάνει παροχές και ελαφρύνσεις
Κώστας Γιαννακίδης

Από όποια πλευρά δείτε, ακούσετε ή διαβάσετε την ομιλία Μητσοτάκη θα συμφωνήσετε ότι επρόκειτο για μία ιδιαίτερη στιγμή στα χρονικά των πρωθυπουργικών εμφανίσεων στη ΔΕΘ. Σκηνικά, θύμιζε θεατρικό δρώμενο, ειδικά όταν ο φακός κάλυπτε το μικρό ακροατήριο που καθόταν στο ημίφως, φορώντας μάσκα. Απουσίαζαν οι κλακαδόροι. Ήταν η πρώτη ομιλία Πρωθυπουργού στην ιστορία του θεσμού που δεν είχε παρεμβολές από τους χειροκροτητές —τα καλά της πανδημίας.

Και, ασφαλώς, ήταν μία ομιλία που περιείχε τομές ή, καλύτερα, περιέγραψε προθέσεις για τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Λογικό και αυτό. Στους ακραίους καιρούς μας ο Πρωθυπουργός όφειλε να εμφανιστεί υπερβατικός. Μένει, βέβαια, όλα αυτά να τα δούμε και στο πεδίο της εφαρμογής. Το βήμα της ΔΕΘ, άλλωστε, είναι σπαρμένο από εξαγγελίες που δεν βγήκαν καν από την αίθουσα του συνεδριακού κέντρου.

Το ρεπορτάζ εστιάζει στα μέτρα για την οικονομία, στις ελαφρύνσεις και στις μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις. Ωστόσο νομίζω ότι το πιο σημαντικό από όσα ακούσαμε, ήταν η προσθήκη ενός «νέου» κλάδου στην εθνική οικονομία. Του κλάδου της Άμυνας. Με 15.000 προσλήψεις και ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας, το αποτύπωμα της Αμυνας στο ΑΕΠ τείνει να ενισχυθεί σημαντικά. Παράλληλα θα υλοποιηθεί ένα μεγάλο πρόγραμμα αμυντικών προμηθειών, με αιχμή την άμεση αγορά 18 γαλλικών μαχητικών, κίνηση που, κατά τους αναλυτές, μεταβάλλει τους συσχετισμούς στο Αιγαίο. Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «είναι ένα ρωμαλέο πρόγραμμα που θα γίνει εθνική ασπίδα, αλλά με αναπτυξιακό πρόσημο καθώς κινητοποιεί την αμυντική βιομηχανία και δημιουργεί θέσεις εργασίας».

Η χώρα, λοιπόν, επενδύει στην Αμυνα. «Είναι το τίμημα της θέσης μας στο χάρτη». Στην πράξη θα δούμε αν αυτή η πολυεπίπεδη επένδυση οδηγήσει σε παράλληλη ανάπτυξη άλλων κλάδων, κυρίως της σύγχρονης τεχνολογίας.

Ταυτοχρόνως όμως, κάνει και παροχές. Το κλασικό δίλημμα λέει ότι οι χώρες αποφασίζουν ανάμεσα στο βούτυρο και στα κανόνια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μας είπε ότι θα πάρουμε και τα δύο. Λεφτά υπάρχουν. Διεθνώς, στις αγορές. Και η Ευρωζώνη δεν θέτει περιορισμούς για το 2021.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τον τομέα της Άμυνας, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε τα εξής:

Στα της Οικονομίας, οι περισσότερες ανακοινώσεις αφορούν ελαφρύνσεις και ενισχύσεις με ορίζοντα το 2021, την περίοδο, δηλαδή, κατά την οποία οι επιπτώσεις της πανδημίας θα αποτυπώνονται εμφατικά στην κοινωνία και στην παραγωγή. Στο πλαίσιο αυτό, η σημαντικότερη εξαγγελία έχει να κάνει με την επιδότηση 100.000 νέων θέσεων εργασίας. Ακολουθεί η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για το 2021, όπως και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης (για το ίδιο διάστημα) για μισθωτούς ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες. Εδώ είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί τη χαλάρωση των δημοσιονομικών περιορισμών σε επίπεδο Ευρωζώνης και το ελκυστικό επιτόκιο με το οποίο η χώρα δανείζεται από τις αγορές.

Αναλυτικά, τα μέτρα, ύψους 6,8 δισ. ευρώ, για την Οικονομία.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που προτίθεται να υλοποιήσει η κυβέρνηση του. Ήταν το κομμάτι της ομιλίας που μας υποχρεώνει να κρατήσουμε πολύ μικρό καλάθι, ειδικά όσον αφορά τα της Δικαιοσύνης.

Οι εξαγγελίες: