Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο και με τη συνέντευξη του στην ΕΡΤ την Τετάρτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκοψε τη φόρα διαφόρων στο εσωτερικό της ΝΔ, οι οποίοι φιλοδοξούσαν να «σηκώσουν σκόνη» με αφορμή τη συζήτηση για τα ομόφυλα ζευγάρια και την τεκνοθεσία.
Ξεκάθαρα άφησε τους βουλευτές του ελεύθερους να ψηφίσουν κατά συνείδηση ή να απέχουν, μένει να φανεί τι ακριβώς θα ισχύσει για τους υπουργούς και υφυπουργούς και πήρε κάποιες θέσεις που ομολογουμένως ισορροπούν μεταξύ του κοινωνικού φιλελευθερισμού και του συντηρητικού χαρακτήρα της Κεντροδεξιάς (π.χ. ότι δεν θα υπάρχει «γονέας 1 και γονέας 2», ότι δεν θα επιτρέπεται η παρένθετη μητρότητα κ.λπ.).
Με αυτά τα δεδομένα και αφού ο μεν ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει μια πρόταση νόμου που έχει αρκετά ακραία χαρακτηριστικά και το δε ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται να παίξει στο μικροπολιτικό πεδίο και θέτει ήδη κάπως ακροβατικούς όρους για να ψηφίσει και δεν τοποθετείται επί της ουσίας, η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της αντιπολίτευσης.
Είναι προφανές ότι δίχως τις δικές της ψήφους, μάλλον δεν περνάει ο νόμος, αν και το μυστικό βρίσκεται στην αποχή που ενθάρρυνε ο Μητσοτάκης, βάσει της οποίας θα διαμορφωθούν και οι συσχετισμοί για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Το θέμα είναι ότι κατόπιν αυτών ο Μητσοτάκης ξεκαθάρισε τη θέση του.
Οι βουλευτές του θα πράξουν κατά συνείδηση, το εσωκομματικό παιχνίδι και νταραβέρι θα συνεχιστεί για κάποιες εβδομάδες και το ζήτημα είναι πλέον πότε θα έρθει η πρόταση νόμου προς συζήτηση και ψήφιση και –κυρίως– τι θα κάνει η αντιπολίτευση.
Υπό αυτές τις συνθήκες, αν ο νόμος δεν περάσει, δεν είναι ο Μητσοτάκης εκείνος που θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις. Ούτε εξετάσεις προοδευτισμού έχει να δώσει ούτε να απολογηθεί για κάτι.
Οι υπόλοιποι όμως και ιδίως όσοι διεκδικούν τα πρωτεία στον γενικώς και αορίστως προοδευτικό χώρο, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους για ένα θέμα που ούτως ή άλλως περισσότερη συζήτηση προκάλεσε απ’ ό,τι θα έπρεπε.