| CreativeProtagon
Απόψεις

Και ποιος θα ελέγχει τα πιστοποιητικά;

Πρακτικά είναι δύσκολο ως αδύνατο (και ανεπιθύμητο) για τις επιχειρήσεις να ελέγχουν αν οι πελάτες τους εμβολιάστηκαν. Χωρίς έντονη κοινωνική πίεση και συναίνεση δεν πρόκειται να ενισχυθεί το ρεύμα υπέρ του εμβολιασμού. Και αυτή τη στιγμή δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, ειδικά όταν δεν είναι λίγοι αυτοί που επενδύουν με πολιτικό χρώμα την άρνηση τους να εμβολιαστούν
Κώστας Γιαννακίδης

Παρέα πέντε ατόμων προσέρχεται σε covid free χώρο εστίασης. Στην είσοδο υπάρχει σεκιουριτάς με σκάνερ που ελέγχει τη γνησιότητα των πιστοποιητικών εμβολιασμού. Ένα μέλος της συντροφιάς δεν διαθέτει το σχετικό πιστοποιητικό. Και τι γίνεται τότε; Θα χαλάσει η βραδιά; Όχι βέβαια. Με ένα τηλεφώνημα παραλαμβάνει το πιστοποιητικού κάποιου τρίτου. Ο σκάνερ ανάβει πράσινο, μπαίνουν όλοι μέσα.

Δεν θα μπορούσε να ελέγξει και τα στοιχεία ταυτότητας ο σεκιουριτάς; Ε, όχι! Αν είναι να δείχνουμε ταυτότητες στο προσωπικό των κέντρων διασκέδασης, τα πράγματα μπλέκονται περισσότερο. Όμως πιστοποιητικό εμβολιασμού μπορούν να αποκτήσουν όλοι. Αν όχι δικό τους, έστω κάποιου άλλου.

Αλλο σενάριο: καφέ με τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο ή στην πλατεία. Ο ιδιοκτήτης το έχει δηλώσει ως covid free για να λειτουργήσει με μεγαλύτερη πληρότητα. Και περνάει μία παρέα και κάθεται. Υπάρχει κανένας που νομίζει ότι θα πάει ο σερβιτόρος να ζητήσει (και να ελέγξει) πιστοποιητικά; Και ας πούμε ότι το κάνει και η παρέα δεν έχει τίποτα να δείξει. Θα τους σηκώσει με το ζόρι;

Και είναι και το άλλο που έχει να κάνει με ενδεχόμενη εμπλοκή της Αστυνομίας στον έλεγχο για την εφαρμογή του μέτρου. Θα μπαίνει η Αστυνομία στα μαγαζιά και θα κάνει ελέγχους για πιστοποιητικά εμβολιασμού; Μέχρι να το σχολιάσει ο Όργουελ εγώ να ρωτήσω τι θα συμβεί έτσι και βρει πελάτη με «πειραγμένο» πιστοποιητικό. Ποιος πληρώνει το πρόστιμο;

Άκουσα τον Άδωνι Γεωργιάδη να επικαλείται την απαγόρευση του καπνίσματος που στηρίζεται στη συνεργασία ελεγκτικών αρχών και επιχειρήσεων. Συγγνώμη, αλλά δεν είναι το ίδιο. Το προσωπικό ενός καταστήματος μπορεί εύκολα να ελέγχει ποιος καπνίζει. Δεν ζητάει χαρτιά με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, ούτε κάνει διασταύρωση γνησιότητας.

Ρώτησα επιχειρηματίες της εστίασης τι σκοπεύουν να κάνουν. Μου απάντησαν κατηγορηματικά ότι δεν θα τοποθετήσουν σήμα covid free. Θα κρατήσουν τις επιχειρήσεις σε μικτή χρήση. Ούτως ή άλλως το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι χαμηλό. Ένα covid free εστιατόριο μπορεί να λειτουργεί με μεγαλύτερη πληρότητα, αλλά το πιθανότερο είναι να προσελκύσει μικρότερο αριθμό πελατών. Επίσης εξηγούν ότι είναι ένα μέτρο για το οποίο δεν θα πιέσει η κοινωνία, όπως συνέβη με το κάπνισμα. Κάποιος εμβολιασμένος δεν έχει το άγχος να βρεθεί σε covid free περιβάλλον. Για αυτόν το λόγο, άλλωστε, έκανε το εμβόλιο.

Ωστόσο ένας ιδιοκτήτης μπαρ στο κέντρου του Χαλανδρίου, βάζει και μία ακόμα παράμετρο: αν κάνει την επιχείρηση του covid free, φοβάται ότι θα στοχοποιηθεί από ανθρώπους που επενδύουν με ιδεολογικά κίνητρα την άρνηση τους να εμβολιαστούν. Για του λόγου το αληθές, ρίξτε μια ματιά στη σελίδα των Village στο Facebook. Οι κινηματογράφοι ανακοίνωσαν τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν οι κλειστές αίθουσες -πιστοποιητικό, test κλπ. Στα σχόλια πολλοί διαμαρτύρονται και αρκετοί χυδαιολογούν, κατηγορούν την επιχείρηση για σύμπραξη με τη «χούντα του Μητσοτάκη» και πάει λέγοντας.

Συμπέρασμα; Αυτή τη στιγμή δείχνει δύσκολο να λειτουργήσουν τα μέτρα με τον διαχωρισμό βάσει του εμβολιασμού. Μόνο αν υπάρξει έντονη κοινωνική πίεση και συναίνεση μπορεί να ενισχυθεί το ρεύμα υπέρ του εμβολιασμού. Όμως έτσι και δεν αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασμένων, τον χειμώνα θα βρεθούμε μπροστά σε μία δραματική και πρωτόγνωρη κατάσταση, με τους μισούς να διεκδικούν την κανονικότητα και τους άλλους μισούς να βρίσκονται εκτεθειμένοι σε ένα κύμα πιο σφοδρό, καθώς δεν θα υπάρχουν (ή δεν θα εφαρμόζονται) μέτρα για την προστασία τους.