| Shutterstock / CreativeProtagon
Απόψεις

Και η οικονομία μας στη δίνη Τραμπ-Μασκ

Οι κίνδυνοι αποσταθεροποίησης της ευρωζώνης από τις παρεμβάσεις του ιδιοκτήτη του X (πρώην Twitter), οι «κροτίδες τρόμου-λάμψης» του Τραμπ σε κυβερνήσεις και αγορές και οι λόγοι πραγματικής ανησυχίας για την ελληνική οικονομία
Ζώης Τσώλης

Μπορεί το ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα να είναι «χαμένο στη μετάφραση» των μηνυμάτων που εκπέμπουν ταυτόχρονα (και προφανώς συντονισμένα) ο Ελον Μάσκ και ο Ντόναλντ Τράμπ, να μην ήταν προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει τη νέα τάξη πραγμάτων που θέλει να επιβάλει ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ στην Ενωμένη Ευρώπη, όμως, όπως είπε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο (εδώ), εμείς πρέπει να διατηρήσουμε αυτό που έχουμε κατακτήσει με κόπο: τη σταθερότητά μας.

Αυτή είναι ίσως και η λέξη-κλειδί, όχι μόνο για την πολιτική σκηνή, αλλά κυρίως για την οικονομία, η οποία προφανώς προσαρμόζεται γρήγορα αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να προετοιμάζεται για μια δύσκολη περίοδο που δημιουργεί η αποσταθεροποίηση και η αναζήτηση νέων κυβερνητικών επιλογών και ισοροπιών στη Γερμανία, στη Γαλλία, ακόμη και στον Καναδά.

Η απάντηση στη σύνθετη αυτή πραγματικότητα, μέσα στην οποία ανέτειλε το 2025, απασχολεί τόσο το οικονομικό επιτελείο όσο και τις επιχειρήσεις που δρουν στο εξωτερικό, σε έναν ανοιχτό μέχρι σήμερα κόσμο (πριν την καταιγίδα των δασμών που προαναγγέλλει ο Τραμπ).

Τι φοβούνται

Η πρώτη και μεγαλύτερη ανησυχία είναι η ενδεχόμενη επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας, για την οποία όλες οι προβλέψεις δείχνουν ότι αν δεν αυξηθεί η ρευστότητα και αν δεν ακολουθήσουν επιθετικές μειώσεις επιτοκίων του ευρώ, τότε θα πληγούν ακόμη περισσότερο οι εξαγωγές, προτού ακόμη φτάσουμε να διαπιστώσουμε αν οι απειλές Τραμπ για την επιβολή δασμών είναι απλά «κροτίδες τρόμου-λάμψης» στις αγορές ή θα εξελιχθούν σε «πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς» κατά της ευρωζώνης.

Οι οικονομικοί υπουργοί της κυβέρνησης και η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) δεν κρύβουν τις ανησυχίες τους. Βρίσκονται σε συνεχείς συσκέψεις και επαφές με τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη, προκειμένου να προσαρμόσουν προβλέψεις και πολιτικές για τη νέα χρονιά.

Ο βασικός στόχος για τη χώρα είναι να επιτευχθεί και φέτος ρυθμός ανάπτυξης της τάξεως του 2,3-2,4%, όταν η ευρωζώνη θα διολισθαίνει προς τη στασιμότητα. Αυτό σημαίνει ότι οι εξαγωγές θα γίνουν δυσκολότερες, ο τουρισμός από τις ευρωπαϊκές χώρες αλλά και τη Βρετανία θα πιεστεί και, το κυριότερο, θα αυξηθεί το κόστος της ενέργειας, καθώς μέσα σε αυτή τη συγκυρία, όπως λένε χαριτολογώντας επιχειρηματικοί παράγοντες, «η ΕΕ υποχρεώθηκε να αλλάξει πάροχο φυσικού αερίου». Δηλαδή να διαλέξει τις ΗΠΑ για να κατευνάσει τον Τραμπ, που απειλεί με δασμούς.

Ακριβότερη ενέργεια

Οπως υπογράμμισε ευθαρσώς ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, ως πρόεδρος της Eurometaux και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metlen, η διακοπή της παροχής ρωσικού αερίου στην κεντρική Ευρώπη από την Ουκρανία ήρθε σε μια πολύ κακή στιγμή για την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.

Ο ίδιος εκτιμά ότι η άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου το τελευταίο δίμηνο ενδέχεται να στοιχίσει στην Ευρώπη 70-100 δισ. ευρώ, επισημαίνοντας ότι η αγορά βρίσκεται σε μια ισορροπία τρόμου μετά την απώλεια του 5% των ποσοτήτων αερίου που λαμβάνει η ΕΕ. Και εξήγησε ότι «αυτό που συμβαίνει δεν είναι απλό. Είδαμε τις τιμές στο ΤΤF (σ.σ.: το χρηματιστήριο αερίου) να ανεβαίνουν από τα 30 ευρώ τους προηγούμενους μήνες στα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η διαφορά αυτή των 20 ευρώ δεν αφορά μόνο τις εισαγωγές μέσω Ουκρανίας, αλλά το 100% των εισαγωγών, αφού στην πλειονότητά τους οι συμβάσεις προμήθειας είναι συνδεδεμένες με την τιμή στο ΤΤF. Είκοσι ευρώ αύξηση τιμής σε μια ποσότητα 500 δισ. κ.μ. αερίου που εισάγει η Ευρώπη σημαίνει επιβάρυνση με 100 δισ. ευρώ. Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι το 30% είναι μέσω παραδοσιακών συμβάσεων συνδεδεμένων με την τιμή του πετρελαίου, προκύπτει μια επιβάρυνση 70 δισ. ευρώ».

Ο κ. Μυτιληναίος επισήμανε ακόμη ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο βαρύς θα είναι ο χειμώνας. Ο ίδιος θεωρεί πιθανή την άνοδο του TTF ακόμη και στα επίπεδα των 70 ευρώ/μεγαβατώρα σε περίπτωση που επικρατήσουν ψυχρότερες συνθήκες στο υπόλοιπο του χειμώνα.

Το άλμα του εμπορικού ελλείμματος στα 31,5 δισ. ευρώ

Το τρίτο κατά προτεραιότητα πρόβλημα της οικονομίας είναι το άλμα του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου, που έφθασε την περυσινή χρονιά (στο τέλος Νοεμβρίου) στα 31,5 δισ. ευρώ!

Αυτό που πρέπει να προσέξουν κυβέρνηση και επιχειρήσεις, όπως επισήμανε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, είναι ότι, καθώς αναπτύσσεται η οικονομία, διευρύνεται και το έλλειμα στο εμπορικό ισοζύγιο. Και αυτό είναι ένα μόνιμο, μεγάλο διαρθωτικό πρόβλημα.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος, η Ελλάδα πρέπει να δίνει κάθε χρόνο όλα τα έσοδα από τον τουρισμό, τα οποία πέρυσι σημείωσαν ρεκόρ 23 δισ. ευρώ, και από τη ναυτιλία, για να καλύψει το εμπορικό έλλειμα και να πληρώνει τις εισαγωγές από ευρωπαϊκές και τρίτες χώρες.

Τι δείχνουν οι αριθμοί

Η συνολική αξία των εισαγωγών κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2024 ανήλθε στα 77,3 δισ. ευρώ (83,6 δισ. δολάρια), παρουσιάζοντας αύξηση 1,5 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2023.

Η συνολική αξία των εξαγωγών το ίδιο διάστημα ανήλθε στα 45,8 δισ. ευρώ (49,9 δισ. δολάρια), μειωμένη κατά 1,4 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το 2023. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Με αυτά τα δεδομένα το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ανήλθε σε 31,5 δισ. ευρώ (33,7 δισ. δολάρια) παρουσιάζοντας αύξηση (σε ευρώ) 9,9%.

Η αγορά διψάει για χρήμα

Υπό αυτές τις συνθήκες, τόσο το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς και οι επιχειρήσεις, προετοιμάζονται για μια δύσκολη περίοδο για την ευρωπαϊκή οικονομία. Στις ιδιαίτερες συζητήσεις τους θεωρούν ότι το 2025 θα είναι η καλύτερη χρονιά –σε σύγκριση με τις ακόμη δυσκολότερες που προβλέπεται ότι θα ακολουθήσουν έως το 2028– υπό την προϋπόθεση ότι θα αντιμετωπιστούν εγκαίρως οι μεγάλοι κίνδυνοι τους οποίους ήδη έχουν επισημάνει και καταγράψει.

Η απάντηση σε όλα αυτά είναι «περισσότερο χρήμα στην αγορά», το οποίο μπορεί να προέλθει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για όλη την ευρωζώνη, και ειδικά για την Ελλάδα, από τις πληρωμές των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, που καθυστερούν να φθάσουν στους δικαιούχους, και από το Ταμείο Ανάκαμψης, οι πόροι του οποίοι πρέπει να διαχυθούν σε όλη την οικονομία.