Αυτό που βλέπετε στο σκίτσο είναι γυναικείο στήθος. Αυτό ανάρτησε στο Facebook η σουηδική Cancerfonden, στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την εκστρατεία κατά του καρκίνου του μαστού. Και κόπηκε... | Cancerfonden
Απόψεις

Ο αφόρητος πουριτανισμός του Facebook

Στον κόσμο του Ζάκερμπεργκ γυμνό και βία αποκλείονται. Η ανοησία πηγαίνει μεν σύννεφο αλλά η εικόνα οφείλει να είναι comme il faut. Και έτσι το στήθος απαγορεύεται ακόμα και αν πρόκειται για καμπάνιες ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού
Κιάρα Σουγκανίδου

Η σεμνοτυφία στο Facebook μου θυμίζει κάτι εταιρείες, όπου το αφεντικό παρενοχλεί σεξουαλικά τη γραμματέα ή είναι παντρεμένος κρυφο-γκέι αλλά κατά τ’ άλλα όλα στο γραφείο είναι τύπος και υπογραμμός. «Πνεύμα και ηθική!» όπως έλεγε και ο Αυλωνίτης στην «Ωραία των Αθηνών» (1954).

Σε τέτοιες εταιρείες, για παράδειγμα, αν τα φτιάξει παντρεμένος με ανύπαντρη υπάλληλο η υπάλληλος απολύεται. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση των αντίθετων φύλων.

Επίσης σε τέτοιες εταιρείες το Facebook είναι μπλοκαρισμένο για να μην χασομεράνε οι υπάλληλοι και πέφτει η αποδοτικότητά τους. Μπλοκαρισμένο είναι και οποιοδήποτε site περιέχει τσόντα, ακόμα και τα site των γυναικείων εσωρούχων, όπως τα Victoria’s Secret, τα Triumph και τα Agent Provocateur. Σε αυτές τις εταιρείες φυσικά ούτε η απόδοση των εργαζομένων είναι θεαματική ούτε τα κερατώματα αποφεύγονται. Όλα γίνονται, με έναν υπόγειο και σιχαμερό τρόπο.

Το Facebook από την άλλη, προφανώς, θέλει να ελέγξει τον όχλο. Δεν μπορεί όμως να τον ελέγξει τσεκάροντας κατ’ άτομο… Μηχανές τσεκάρουν ανθρώπους. Οι μηχανές λαμβάνουν εντολές. Αν η εντολή είναι «απαγορεύονται οι θηλές του γυναικείου στήθους», οι μηχανές απαγορεύουν όλες τις θηλές του γυναικείου στήθους. Είτε είναι σε φωτογραφία, είτε είναι σε σκίτσο. Είτε είναι σκληρό πορνό είτε είναι βιντεάκι για την καμπάνια κατά του καρκίνου του μαστού.

Αυτό το γνωρίζουν όλοι όσοι ασχολούνται με το Facebook, ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά. Εξ’ ου και όλοι προσέχουν τι φωτογραφίες χρησιμοποιούν – αφού δεν θέλουν να σκαλώσουν στον αλγόριθμο.

Αυτό σίγουρα το ήξεραν και οι Σουηδοί από την οργάνωση Cancerfonden που προμοτάρισαν το βιντεάκι με το σκίτσο για τον έλεγχο του μαστού μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας. Ωστόσο έβαλαν το βίντεο, περιμένοντας την αντίδραση των μηχανών, με έτοιμα τα δελτία Τύπου…

Οι μηχανές έπεσαν στην παγίδα – μπλόκαραν το βίντεο με τα γυμνόστηθα σκιτσάκια. Ο οργανισμός Cancerfonden αμέσως ανάρτησε το θιγμένο μήνυμα-ανοιχτή επιστολή προς το Facebook που έλεγε «η εκστρατεία δεν είχε σκοπό να προσβάλει». Να πώς γίνεται ξαφνικά ντόρος από το πουθενά.

Οι υπεύθυνοι του Facebook θορυβήθηκαν, ξεμπλόκαραν το βίντεο και ζήτησαν δημόσια συγγνώμη για το λάθος. Και τώρα καλλιεργείται σε όλα τα μέσα όλη αυτή η ιστορία για ακόμη περισσότερα «κλικ».

Ναι, και τα απλά βήματα για την ψηλάφηση του στήθους μπορεί να μπλοκαριστούν στο Facebook. Ας το πάρουν απόφαση οι καλλιτέχνες και οι ανθρωπιστές – αυτή η πλατφόρμα έχει τους δικούς της κανόνες ηθικής

Πράγματι η σεμνοτυφία του Facebook είναι λίγο αστεία. Προσωπικά θεωρώ εξίσου προσβλητική μια κακόγουστη εικόνα με ένα κείμενο άθλιο, όπως είναι πάρα πολλά από αυτά που αναρτώνται κάθε δευτερόλεπτο, δίχως να τα λογοκρίνει κανείς.

Ωστόσο καμιά φορά σκέφτομαι: για φαντάσου να μην υπήρχε κανένας περιορισμός στις φωτογραφίες… Να γέμιζαν οι κεντρικοί τοίχοι με γεννητικά όργανα. Με εμβολισμούς και διεισδύσεις. Με ξεκοιλιάσματα και αποκεφαλισμούς. Η κατάσταση θα ήταν τρομακτική και η δημοφιλέστερη κοινωνική πλατφόρμα στον κόσμο, η οποία , κακά τα ψέματα, φιλοδοξεί να «κυβερνήσει» τον κόσμο, θα καταντούσε μέσα σε μερικές ώρες μια θλιβερή πλατφόρμα για ανώμαλους – σαν τα τσοντοσινεμά στο κέντρο της Αθήνας με τα λερωμένα καθίσματα από σωματικά υγρά.

Φυσικά και μία τόσο φιλόδοξη εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο και με ιλιγγιώδη χρηματικά κεφάλαια από πίσω της, δεν θα άφηνε να συμβεί αυτό.

Το Facebook έχει ανάγκη τη μάζα και η μάζα πάντα είναι ανεξέλεγκτη. Επίσης η μάζα δεν καταλαβαίνει από αισθητική, τέχνη και δεν συμμαζεύεται. Οπως δεν καταλαβαίνουν και οι μηχανές. Το κοριτσάκι που έτρεχε γυμνό για να γλυτώσει από τις βόμβες Ναπάλμ στο Βιετνάμ ως εικόνα, ξερά και μηχανιστικά, έχει τα ίδια χαρακτηριστικά (για τη μηχανή που τη μπλοκάρει) με την εικόνα που βλέπει ο παιδεραστής.

Και ο παιδεραστής βρίσκεται στο Facebook για να βρει παιδάκια και να ερωτοτροπήσει. Θα σας πω και κάτι ακόμα: από όλους αυτούς τους εκατομμύρια χρήστες σε όλον τον κόσμο, εσείς αποκλείετε ότι θα υπάρχουν κάποιοι, οι οποίοι από ψώνιο, αφέλεια, χαριτωμενιά κτλ. θα αναρτούσαν στα κοινωνικά μέσα γυμνές φωτογραφίες των παιδιών τους, εντελώς αθώες, σαν να τις αναρτούσαν στο οικογενειακό άλμπουμ;

Αυτοί οι γονείς τον παιδεραστή ούτε θα τον σκέφτονταν μπροστά στη μανία τους για ανάρτηση. Το Facebook που βγάζει δισεκατομμύρια από αυτή τη μανία για τις αναρτήσεις σκέφτεται τον παιδεραστή και προφυλάσσει τον ηλίθιο γονέα. Τόσο απλά. Δυστυχώς για χάρη αυτής της προφύλαξης, κόβεται και η φωτογραφία με το κοριτσάκι και τις Ναπάλμ. Μικρό το κακό για τον ηλίθιο γονέα.

Οσο για τους Σουηδούς Cancerfonden; Αυτοί κι αν βγήκαν κερδισμένοι. Θα ασχολούμασταν εδώ στην Ελλάδα ποτέ, αν δεν τους είχε κόψει το βίντεο το Facebook;

ΥΓ. Το βράδυ της Παρασκευής η Facebook Inc, η ιδιοκτήτρια εταιρεία της πλατφόρμας, ανακοίνωσε πως θα αρχίσει να «επιτρέπει» την ανάρτηση φωτογραφιών με ευαίσθητο περιεχόμενο, «εφόσον αυτές είναι σημαντικές για το δημόσιον συμφέρον ή αξίζουν να είναι στην επικαιρότητα». «Θα αρχίσουμε να επιτρέπουμε (τη δημοσιοποίηση) περισσότερου υλικού, το οποίο οι άνθρωποι εκτιμούν ότι είναι σημαντικό, ότι αξίζει να βρίσκεται στην επικαιρότητα ή ότι αφορά το δημόσιο συμφέρον, ακόμη κι αν δεν σέβεται τα κριτήριά μας», έγραψαν σε μια ανάρτηση στο ιστολόγιό τους οι αντιπρόεδροι της εταιρείας Τζόελ Κάπλαν και Τζάστιν Οσόφσκι.