| INTIMENEWS/ΓτΠ/ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Απόψεις

Η «σανίδα» της καθημερινότητας

Μην έχοντας λεφτά στην τσέπη για να μοιράσει, ο Μητσοτάκης, εστίασε στην καθημερινότητα των πολιτών και στις χρόνιες παθογένειες που συγκρατούν τον βηματισμό της χώρας. Και έκανε μία αισιόδοξη ομιλία, συνενώνοντας κομμάτια από τις προγραμματικές δηλώσεις του 2019 και του περασμένου Ιουνίου
Κώστας Γιαννακίδης

Πρέπει να ήταν η πιο σύντομη πρωθυπουργική ομιλία από καταβολής ΔΕΘ. Και καθώς ο Μητσοτάκης δεν είχε λεφτά στην τσέπη για να μοιράσει, προτίμησε τη στροφή στην καθημερινότητα. Υπό άλλες συνθήκες θα μιλούσε μισή ώρα μόνο για την επενδυτική βαθμίδα. Τώρα πήρε κομμάτια από τις προγραμματικές δηλώσεις του 2019 και του περασμένου Ιουνίου και τα συνένωσε πάνω σε έναν οδικό χάρτη που δείχνει νέος, όμως περιγράφει πορεία προς το αυτονόητο. Αλλά το αυτονόητο δεν ήταν πάντα το ζητούμενο;

Και όπως ήταν αναμενόμενο, υποσχέθηκε στη Θεσσαλία και στον Εβρο ότι όλα θα φτιαχτούν από την αρχή καθώς οι πόροι υπάρχουν. Δεν μπήκε, πάντως, σε λεπτομέρειες. Παραδέχθηκε επίσης ότι υπήρξε σύγχυση αρμοδιοτήτων και πρόσθεσε ότι στο εξής ο στρατός θα συμμετέχει στην αντιμετώπιση αντίστοιχων φαινομένων.

Οσον αφορά τις παροχές, κερδισμένοι είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα δουν αύξηση μισθού και οι συνταξιούχοι. Αν, λοιπόν, δεν έχεις πολλά λεφτά να δώσεις στη ΔΕΘ πρέπει να προσφέρεις στο ακροατήριο κάτι άλλο. Και έτσι ο Μητσοτάκης, για ακόμα μία φορά, υποσχέθηκε ένα σύγχρονο κανονικό κράτος στο οποίο η νομιμότητα θα διατρέχει την καθημερινότητα των πολιτών. Μίλησε μάλιστα μέχρι και για σύγκρουση με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, σημειώνοντας ότι «δεν κυβερνούμε μαζί τον τόπο». Και εστίασε σε αυτά που συζητούν οι πολίτες μεταξύ τους: στην ασφάλεια, στην απονομή δικαιοσύνης (με ποινές που θα εκτίονται ακόμα και μετά από πρωτόδικη καταδίκη), στην Υγεία και στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Ανακοίνωσε επίσης την απομάκρυνση 2.500 αστυνομικών από την ασφάλεια προσώπων, ζητώντας από τους ιδιώτες να πληρώνουν για την προστασία τους. Α, ζήτησε επίσης σεμνότητα και συνέπεια από τους υπουργούς του. Και εκείνοι χειροκρότησαν. Το μεταρρυθμιστικό πλαίσιο που ανακοίνωσε δεν περιλαμβάνει αναφορά στο γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ για καθυστέρηση τακτικής προκειμένου να μην υπάρξουν αντιδράσεις από βουλευτές και υπουργούς. Θα έχει ενδιαφέρον η απάντηση του, αν ερωτηθεί στη συνέντευξη Τύπου.

Αυτό που θα συζητηθεί αρκετά είναι η αναφορά του στην έννοια της ατομικής ευθύνης και η πρόσκληση προς τους πολίτες να ασφαλίσουν τα σπίτια τους έναντι φυσικής καταστροφής -για τις μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις θα γίνει υποχρεωτικό. Για την ακρίβεια είπε ότι θα γίνουν παρεμβάσεις συγκράτησης τιμών, αλλά όλα αυτά μένει να εξειδικευτούν για να καταλάβουμε τι ακριβώς εννοεί.

Ναι, ήταν μία αισιόδοξη ομιλία, στοχευμένη σε χρόνιες παθογένειες που ταλαιπωρούν τους πολίτες και κρατούν τον βηματισμό της χώρας. Αλλά και τι άλλο θα μπορούσε να πει; Στη ΔΕΘ οι πρωθυπουργοί δίνουν υποσχέσεις γιατί ο επόμενος Σεπτέμβριος δείχνει πολύ μακρινός.