| CreativeProtagon
Απόψεις

Η «πλάκα» με τον Κλεομένη από τις «Αγριες Μέλισσες»

Αν αποδειχτεί τελικά ότι οι προτιμήσεις του συγκεκριμένου ήρωα κλίνουν προς το ίδιο φύλο, θα έχουμε ένα παράδειγμα φυσιολογικής απεικόνισης ομοφυλόφιλου σε ελληνική σειρά. Πράγμα αξιοσημείωτο, αφού οι περισσότεροι τηλεοπτικοί γκέι είναι καρικατούρες
Λίλα Σταμπούλογλου

Το σενάριο των «Αγριων Μελισσών» έχει πάει σε άλλο επίπεδο την ίντριγκα, και δη την ερωτική ίντριγκα, στο μικρό χωριό της σειράς του ΑΝΤ1, που λέγεται Διαφάνι. Αδέλφια που ξεγελούν αδέλφια, παλιές αμαρτίες και μυστικά που κυνηγούν τους πρωταγωνιστές, κρυφά παιδιά και ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και πολλά ερωτικά τρίγωνα, τετράγωνα και πολύγωνα καθηλώνουν τους τηλεθεατές τις ημέρες που παίζει το σίριαλ.

Μέσα σε όλα, βλέπουμε και έναν αποτυχημένο γάμο μεταξύ της κόρης του μεγαλογαιοκτήμονα της περιοχής, Πηνελόπης, με έναν προικοθήρα καιροσκόπο, τον Κλεομένη. Ενώ ολόκληρο το χωριό αναστενάζει από τους έρωτες και τα πάθη, αυτοί οι δύο κοιμούνται σαν αδελφάκια από την πρώτη νύχτα του γάμου τους. Οχι ότι στενοχωριούνται κιόλας που δεν ολοκληρώνουν, αφού η μεν κοπελιά θέλει άλλον, ο δε προικοθήρας θέλει κυρίως τα λεφτά της. Πιθανότατα, βέβαια, όπως αφήνουν να εννοηθεί κάποιες σκηνές στα τελευταία επεισόδια, να θέλει και κάτι που καμιά γυναίκα δεν μπορεί να του δώσει.

Ναι, ο Κλεομένης ίσως είναι γκέι. Τα social media, που παίρνουν φωτιά σε κάθε προβολή της σειράς, ανεβάζοντας στα top trends σχεδόν κάθε πρωταγωνιστή με το όνομά του, έχουν ξεσαλώσει με την πιθανότητα να είναι ο Κλεομένης ομοφυλόφιλος. Η αλήθεια είναι ότι μπορείς να σατιρίσεις για πολλούς λόγους την εξέλιξη αυτή. Κυρίως για το γεγονός ότι ο προικοθήρας, έτσι τουλάχιστον όπως αφήνεται να εννοηθεί και πάλι, γλυκοκοιτάζει τον άνδρα με τον οποίο είναι ερωτευμένη και η γυναίκα του.

Εδώ τώρα μιλάμε για ερωτικό τρίγωνο άλλου επιπέδου, δεν το συζητώ. Σηκώνει δεκάδες αστεία και είναι ικανό να σου προκαλέσει νευρικό γέλιο διάρκειας τριών ημερών. Μα, με τον ίδιο άνθρωπο και οι δύο; Θα μαλλιοτραβηχτεί το ζευγάρι για τον ίδιο γκόμενο, δηλαδή; Τουλάχιστον διαλέξτε ο καθένας από άλλον, βρε παιδιά!

Η πλάκα όμως με τον Κλεομένη στην ιντερνετική σφαίρα του σχολιασμού δεν μένει εκεί, προχωράει και στον σεξουαλικό προσανατολισμό που διαφαίνεται ότι ίσως έχει ο ήρωας. Και ειλικρινά, ντρέπεσαι διαβάζοντας αρκετά εκ των σχολίων που κυκλοφορούν εκεί έξω. Το «πισωγλέντης»  είναι το ελαφρύτερο που έχουν γράψει, ενώ ο γνωστός χαρακτηρισμός που αρχίζει από «π», συνοδεύει τα μισά τουλάχιστον σχόλια.

Ναι μεν ο ήρωας είναι αντιπαθής, για την ακρίβεια φαίνεται ότι πρόκειται για ένα τομάρι και μισό, αλλά το να αστειεύεσαι με τις σεξουαλικές προτιμήσεις του αυτές καθαυτές, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από το γεγονός ότι είναι κακός και αχώνευτος. Αντιθέτως, φαίνεται, για ακόμα μια φορά, το επίπεδο με το οποίο ο μέσος Ελληνας αντιλαμβάνεται και σχολιάζει ζητήματα σεξουαλικότητας και αποδεικνύεται ότι απέχει πολύ από το να τα αποδεχτεί και να τα αντιμετωπίσει ως κάτι φυσιολογικό. Εκείνο που κάνουν οι περισσότεροι είναι να αστειευτούν, κάνοντας σεφερλίδικη πλάκα για την ομοφυλοφιλία, χαζογελώντας με κοινότοπα, οπισθοδρομικά σχόλια, σχετικά με το πού προτιμά να τον παίρνει ο κακός κύριος Κλεομένης.

Ο οποίος, να το πούμε κι αυτό, αν αποδειχτεί τελικά ότι η σεξουαλική του προτίμηση κλίνει στο ίδιο φύλο, θα είναι κι ένα παράδειγμα φυσιολογικής απεικόνισης ομοφυλόφιλου σε ελληνική τηλεοπτική σειρά. Πράγμα αξιοσημείωτο, φυσικά, μιας και οι περισσότερες απόπειρες απεικόνισής τους στην ελληνική μυθοπλασία καταλήγουν να δείχνουν καρικατούρες. Αποδίδονται κατά βάση σαν σπαστικά και παρτσακλά, και όχι σαν άνθρωποι με φυσιολογικές αντιδράσεις και βάθος στον χαρακτήρα τους.

Επίσης, σχεδόν ποτέ οι τηλεοπτικοί ομοφυλόφιλοι δεν αποδίδονται ως κακοί. Είναι πάντα τα καλά, πλην ελαφρόμυαλα άτομα, τα οποία εξυπηρετούν την κωμικότητα μιας κατάστασης. Το ότι οι ομοφυλόφιλοι στην ελληνική τηλεόραση δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ ως κακοί, είναι κι αυτός ένας σεξισμός από την ανάποδη, που προέρχεται από τα ίδια στερεότυπα και την ίδια άρνηση να τους αποδεχτούμε ως φυσιολογικούς. Είναι σαν να μην τολμάς να τους σκιαγραφήσεις με αρνητικά χαρακτηριστικά, επειδή τους λυπάσαι που είναι ομοφυλόφιλοι. Σαν να υπονοείς ότι κουβαλούν ήδη ένα αρνητικό πρόσημο με τη σεξουαλική τους προτίμηση και δεν θες να τους φορτώσεις κι άλλα.

Αν ο ήρωας των «Αγριων Μελισσών» είναι τελικά γκέι, θα είναι ο πρώτος κακός γκέι χαρακτήρας της ελληνικής μυθοπλασίας.

ΥΓ.: Θυμάστε εσείς άλλον, αλήθεια;