Αυτό που έκανε η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου στον αέρα τηλεοπτικής εκπομπής, όπου βρέθηκε μαζί με τον Γεράσιμο Γιακουμάτο, δεν ξέρεις από που να το πιάσεις και τι να πρωτοσχολιάσεις.
Ας ξεκινήσουμε από το λιγότερο φοβερό, το κακό χιούμορ. Από το ότι κινάς να πας σε τηλεοπτικό πάνελ για ν’ αντιπαρατεθείς με τους πολιτικούς σου αντιπάλους, ενώπιων των υποψήφιων ψηφοφόρων σου, ζωσμένος με καλάθι με ζαρζαβατικά. Λες και παίζεις σε επιθεώρηση του Σεφερλή. Η σκηνή είναι ταμάμ για Δελφινάριο, ισάξια της αισθητικής των επιθεωρήσεων που βλέπουμε εκεί τα τελευταία χρόνια.
Η κυρία Μεγαλοοικονόμου το έκανε βέβαια γιατί σε κάποια άλλη αντιπαράθεσή τους, ο Γεράσιμος Γιακουμάτος την είχε προσβάλει.
«Ξέρω τα θέματα της αγοράς», είχε πει εκείνη. «Ποια, της λαχαναγοράς του Ρέντη;» απάντησε αυτός. Αλλος από εκεί. Υποτίμησε με τη μία και τη λαχαναγορά και όσους εργάζονται εκεί, αλλά και τη γυναίκα που είχε απέναντί του, θεωρώντας τη μάλλον λιγότερη ικανή να γνωρίζει σοβαρά θέματα οικονομικής φύσης. Μπορεί η κυρία Μεγαλοοικονόμου όντως να μην γνωρίζει, αλλά αυτός δεν είναι κομψός τρόπος να της την πεις. Είναι σαν να της λες, σύρε στην κουζίνα σου και πλύνε κανένα πιάτο.
Αλλά κι εσύ το τερματίζεις, αν του κάνεις δώρο ζαρζαβατικά on air για να του ανταπαντήσεις. Κι άμα του πεις: «Δεν σας έβαλα αγγούρια γιατί είχατε πει ότι δεν είστε ομοφυλόφιλος», εκεί χάνεις τελείως τη μπάλα. Σ’ έναν άνθρωπο που σου έχει μιλήσει σεξιστικά και ρατσιστικά, δεν απαντάς ρατσιστικά και σεξιστικά για να του υπογραμμίσεις τον ρατσισμό και το σεξισμό του. Δεν χάνεις απλώς το δίκιο σου έτσι, γίνεσαι κι εσύ θύτης. Καταντάς παίκτης ενός παιχνιδιού, κακόγουστου και ατέρμονου, στο οποίο θύτες και θύματα μπερδεύονται και το μόνο που καταφέρνουν τελικά είναι να κάνουν τον σεξισμό ακόμα πιο ισχυρό και ανίκητο γύρω μας.
Θα περίμενε κανείς από μια γυναίκα, σαν την κυρία Μεγαλοοικονόμου, να είναι πιο ευαίσθητη απέναντι σε τέτοιου είδους συμπεριφορές και να κρατά διαφορετική στάση, μιας και η ίδια έχει υποστεί ουκ ολίγες φορές σεξισμό. Η πολιτική της πορεία ως τώρα συνοδεύεται από πλήθος σχολίων, διόλου κολακευτικών, που συνήθως αφορούν την εμφάνισή της. Ειδικά όταν προσχώρησε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, τα σόσιαλ μίντια γέμισαν κοροϊδευτικά σχόλια για το πώς είναι, πώς βάφεται, πώς χτενίζεται, πώς χαμογελάει. Την κατακρεούργησαν κανονικά, δημιουργώντας ένα τέλειο παράδειγμα ευαισθησίας δύο ταχυτήτων, μιας και ήταν η εποχή που είχε ξεσπάσει και το #ΜeΤoo κίνημα. Απ’ τη μια υποστηρικτές του #metoo, απ’ την άλλη αστεία για την εμφάνιση της κυρίας Μεγαλοοικονόμου.
Και τι έμεινε τελικά από τη τηλεοπτική αντιπαράθεση Γιακουμάτου και Μεγαλοοικονόμου, πέρα απ’ το σόου ζαρζαβατικών; Μια πικρή επίγευση έμεινε, μια εκνευριστική υπενθύμιση ότι παρακολουθούμε συνεχώς την πιο άσχημη πλευρά της κοινωνίας στη συμπεριφορά των πολιτικών προσώπων που μας εκπροσωπούν. Εκείνοι, ως ο πιο πιστός καθρέφτης μας, μας δείχνουν ασταμάτητα μέσα από τη δική τους παρουσία, ποιοι είναι αλλά και ποιοί είμαστε: ακαλλιέργητοι, ακαλαίσθητοι, σαχλαμάρες, σεξιστές, ρατσιστές, ομοφοβικοί, πνιγμένοι στα ταμπού και στα στερεότυπα. Μια κοινωνία όπου τα αγγούρια μπαίνουν σε καλάθι για ομοφυλόφυλους, από γυναίκες που έχουν δει το πρόσωπό τους να γίνεται πεδίο βολής σεξιστικών πυρών.
Τόσο λυπηρό, αλλά ταυτόχρονα και τόσο ενδεικτικό της κοινωνίας μας. Αυτοί είμαστε. Γιακουμάτοι και Μεγαλοοικονόμου. Σεξιστές εις την νιοστή. Μεγαλοσεξιστές.
ΥΓ. Μέχρι και τα ζαρζαβατικά τα έχουμε χωρίσει σε γκέι και στρέιτ. Τόσο σεξιστές.