| CreativeProtagon
Απόψεις

Η κανονικότητα της βίας

Αυτή τη στιγμή παρακολουθούμε το οξύμωρο: η κυβέρνηση αναγνωρίζει το πρόβλημα της βίας στα Πανεπιστήμια, λαμβάνει μέτρα, αλλά διστάζει να τα υλοποιήσει. Η αντιπολίτευση αντιδρά στα μέτρα, παριστάνοντας ότι δεν βλέπει το πρόβλημα. Και πλέον θεωρούμε σχεδόν κανονικό το να δέρνονται καθηγητές ή να βλέπουν το αγγελτήριο της κηδείας τους. Αλλά από την άλλη, αξίζει να σταθείς με θαυμασμό στην ευκολία με την οποία κάποιος που κατηγορείται για ό,τι χειρότερο, δύναται να σταθεί και να διδάξει ενώπιον των παιδιών μας
Κώστας Γιαννακίδης

Ας υποθέσουμε ότι ο καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο ελέγχεται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Δικαιολογείται η έφοδος κουκουλοφόρων ή μπράβων στο αμφιθέατρο; Ούτε συζήτηση. Υπάρχουν αρμόδια όργανα της συντεταγμένης Πολιτείας για να παρέμβουν. Κουκουλοφόροι και μπράβοι (είναι διαφορετικές ιδιότητες) δεν έχουν καμία δουλειά εκεί – γενικώς δεν έχουν καμία δουλειά οπουδήποτε αλλού.

Σήμερα αρκετοί μουρμουρίζουν για τα περί Πανεπιστημιακής Αστυνομίας. Η κυβέρνηση καθυστερεί να υλοποιήσει αυτά που νομοθέτησε για λόγους που η ίδια γνωρίζει. Προφανώς δεν επιθυμεί να αυξήσει την ένταση στα Πανεπιστήμια. Και ναι, είναι αλήθεια ότι σηκώνει αρκετή κουβέντα και ζύμωση η μόνιμη αστυνομική παρουσία στα Πανεπιστήμια. Ομως το πρόβλημα προβάλλει εκ νέου με εμφατικό τρόπο. Στη Θεσσαλονίκη κυκλοφόρησε ως και αγγελτήριο θανάτου για τον πρύτανη και γίνονται επιχειρήσεις ανακατάληψης πανεπιστημιακών χώρων. Και τι, αλήθεια, μπορεί να ισχυριστεί η κυβέρνηση μετά το «ντου» στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο; Οτι θα λάβει μέτρα; Θα ακουστούν χάχανα. Ομοίως και η αντιπολίτευση: πώς θα αγνοήσει ακόμα ένα περιστατικό που μας φωνάζει ότι πρέπει να γίνει κάτι; Αυτή τη στιγμή παρακολουθούμε το εξής οξύμωρο: η κυβέρνηση αναγνωρίζει το πρόβλημα, αλλά διστάζει να πάρει μέτρα, ενώ η αντιπολίτευση αντιδρά στα μέτρα, παριστάνοντας ότι δεν βλέπει το πρόβλημα.

Βέβαια, αν το δούμε επιχειρησιακά, στην περίπτωση της εισβολής στο αμφιθέατρο, αξίζει να αναρωτηθούμε τι θα συνέβαινε αν εντός της σχολής υπήρχαν αστυνομικά στελέχη. Ας πούμε ότι ήταν ένας ή δύο άνθρωποι σε υπηρεσία. Υπήρχε πιθανότητα να σταματήσουν την εισβολή των κουκουλοφόρων; Στην καλύτερη περίπτωση να έκαναν στην άκρη, στη χειρότερη να είχαμε περισσότερο αίμα. Πώς αντιμετωπίζεις, αλήθεια, τέτοια περιστατικά; Μόνο αν έχεις μόνιμη αστυνομική δύναμη στα ιδρύματα που συγκεντρώνουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες για να γίνουν εστίες βίας. Αλλά τώρα, σοβαρά, μπορείς να βάλεις μόνιμη αστυνομική δύναμη σε ελληνικό Πανεπιστήμιο; Δεν μπορείς. Οπως δεν μπορεί να συνεχιστεί και αυτή η κατάσταση. Στην Ελλάδα έχουμε μία θαυμαστή δυνατότητα να αφήνουμε κάποια προβλήματα για να τα λύσει η ίδια η ζωή. Ομως αυτό δεν αρκεί για τη βία στα Πανεπιστήμια.

Στα social έχει ανοίξει μία κουβέντα για τις υποθέσεις στις οποίες φέρεται να έχει εμπλοκή ο καθηγητής που δέχθηκε την επίθεση. Αρκετοί έχουν τη διάθεση να δικαιολογήσουν την αυτοδικία. Είναι αστείο, βέβαια, δεν συζητάμε κάτι τέτοιο. Αλλά από την άλλη, αξίζει να σταθείς με θαυμασμό στην ευκολία με την οποία κάποιος που κατηγορείται για ό,τι χειρότερο, δύναται να σταθεί και να διδάξει ενώπιον των παιδιών μας. Και μάλιστα, από ό,τι φαίνεται, η διοίκηση του Πανεπιστημίου ήταν ενήμερη για το θέμα, επιτρέποντας στον καθηγητή να ανεβαίνει στην έδρα, δίνοντας έρεισμα στον μικρόκοσμο των κουκουλοφόρων. Kαι εν τέλει, αν είναι να ανοίξουμε κουβέντα, να πιάσουμε και τα κυκλώματα εντός των Πανεπιστημίων.