Εμείς τους δίνουμε εκατόν πενήντα ευρώ. Και μάλιστα πολύ κουλτουριάρικα και ταξιδιάρικα ευρώ, αφού η προπληρωμένη ηλεκτρονική επιταγή θα εξαργυρώνεται μόνο σε τέτοιες δραστηριότητες. «Εξαγοράζουν τους πιτσιρικάδες» θα πουν κάποιοι αντιεμβολιαστές, λες και το κράτος προσπαθεί να αποκομίσει δικό του όφελος από την παροχή.
Προφανώς, για να προχωρήσει η κυβέρνηση σε αυτό το μέτρο είχε μηνύματα ότι οι νέοι 18-25 χρονών δεν έδειχναν την απαιτούμενη ζέση να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό. Και μπροστά στην επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα, κρίθηκε αναγκαίο να επιστρατευτούν πιο πειστικά μέσα.
Εντάξει, ο Μητσοτάκης επιχειρηματολόγησε έξυπνα. Είπε ότι τα νεαρά παιδιά επλήγησαν πολύ από την πανδημία, δίχως να έχουν λάβει καμία ανταπόδοση από το κράτος όπως άλλες ηλικιακές ή επαγγελματικές ομάδες. Ισχύει αυτό, όμως είναι ολοφάνερο ότι η κυβέρνηση κινήθηκε κυρίως με βάση τον φόβο ότι η χώρα δεν θα πιάσει το ποσοστό ανοσίας που χρειάζεται για να μην κλειστούμε ξανά μέσα το φθινόπωρο, καθώς η νέα μετάλλαξη αποδεικνύεται πολύ επιθετικότερη απ’ όσο υπολόγιζαν.
Παραλλήλως είναι ένας έμμεσος τρόπος στήριξης κλάδων που ζορίζονται, ακριβώς εξ αιτίας της συνεχιζόμενης πανδημίας. Θέατρα, κινηματογράφοι, συναυλίες, πλοία, αεροπλάνα, ξενοδοχεία θα ενισχυθούν, αφού οι εμβολιασμένοι νεαροί θα καταναλώσουν σ’ αυτά το ηλεκτρονικό χρήμα που θα λάβουν. Στην πραγματική οικονομία θα πάνε τα λεφτά και μάλιστα στο κομμάτι της που υποφέρει και ζητά στήριξη.
«Είναι ηθικό να δίνεται χρήμα για να πάει κάποιος να εμβολιαστεί;» θα ρωτήσετε. Τι θα πει όμως ηθικό και ανήθικο μπροστά σε αυτό το χάος που βιώνουμε; Εν τέλει, το μόνο ηθικό πράγμα είναι να επιστρατευτούν όλα τα δυνατά μέσα ώστε να αναχαιτιστεί η αρρώστια, οι θάνατοι και το μαράζωμα της οικονομίας. Όλα τα άλλα είναι λόγια του αέρα.
Εξάλλου, το κάνουμε με τακτ. Στην Κίνα τους δίνουν δυο εξάδες αυγά μόλις εμβολιαστούν. Στην Σερβία 25 ευρώ μετρητά. Στην Αμερική τους δίνουν τσάμπα χοτ-ντογκ και μια μπύρα. Αλλού εισιτήρια για αγώνες μπάσκετ. Οι Ισραηλινοί έπαιρναν μια κόκα-κόλα κι ένα κομμάτι πίτσα. Στην Ινδονησία τους έδιναν ένα ζωντανό κοτόπουλο για να το σφάξουν και να το φάνε. Στην Ρωσία ένα παγωτό, ενώ σε μια επαρχία της Ινδίας τους δίνουν ένα σκουλαρίκι μύτης. Τουλάχιστον εμείς εδώ τιμούμε τον ελληνικό πολιτισμό και τον προαιώνιο κοσμοπολιτισμό μας. Τα παιδιά φεύγουν με μερικά εισιτήρια θεάτρου ή με εισιτήρια καραβιών για να γνωρίσουν την πατρίδα και τον κόσμο. Πάλι κάναμε την διαφορά.