Στη σειρά «The Sopranos» η κόρη του κεντρικού ήρωα, μαφιόζου Τόνι, τα φτιάχνει με έναν μιγά. O πατέρας της, όμως, φορτωμένος με ρατσιστικά και σεξιστικά στερεότυπα, φέρεται με αγένεια στο αγόρι και έρχεται σε ρήξη με την κόρη του, που δεν ανέχεται αυτή την πτυχή του χαρακτήρα του.
Θυμήθηκα τη σκηνή ακούγοντας την Ιβ Μπέος να μιλάει στην Τζεφ Μοντάνα, στο Tik Tok. H Τζεφ Μοντάνα είναι ηθοποιός, μοντέλο και ακτιβίστρια των δικαιωμάτων της queer κοινότητας. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κόρινθο και όταν αποκάλυψε στους γονείς της ότι θέλει να είναι γυναίκα, βίωσε την απόρριψη του πατέρα της. Η Ιβ Μπέος είναι ένα από τα τέσσερα παιδιά του Αχιλλέα Μπέου, από τον πρώτο γάμο του.
Πάντα κάτι καλό συμβαίνει όπου υπάρχουν άνθρωποι με αντίληψη, άτομα που μπορούν να φιλτράρουν τα δεδομένα και να κρίνουν αντικειμενικά κάποιον. Oταν μάλιστα αυτός ο κάποιος είναι ο ίδιος ο πατέρας τους, τότε δεν μιλάμε μόνο για αντίληψη, αλλά και για γενναιότητα. Θέλει κότσια για να βάλεις το γονιό σου στο μικροσκόπιο της απομυθοποίησης και να παραδεχτείς δημοσίως ότι έχει ελαττώματα που απεχθάνεσαι.
Θέλει δύναμη για να εκστομίσεις φράσεις, όπως: «Αυτό που βλέπετε είναι η αλήθεια του Αχιλλέα Μπέου. Αυτός είναι ο πατέρας μου. Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, δεν χρειάζεται. Eχω βιώσει βία. Αυτός είναι, δυστυχώς. Ναι, φυσικά ισχύει ότι είναι ομοφοβικός. Μπορεί να έχει κάνει παρέα με γκέι, δεν αλλάζει κάτι αυτό».
Χρειάζεται ωριμότητα για να παραδεχτείς ότι κουβαλάς τραύματα, ότι έμενες σιωπηλός για χρόνια, αλλά τώρα αποφάσισες να βγεις από το καβούκι της σιωπής: «Θέλω να μιλήσω για να προστατέψω το όνομα της μητέρας μου. Θέλω να πω ότι δεν είναι κακό να είσαι διαφορετικός. Oτι ξέρω πώς είναι να ζεις με σύνδρομο της Στοκχόλμης. Αγαπώ τον πατέρα μου αλλά δεν θέλω να ζήσω κοντά του. Επί 39 χρόνια η ψυχική ηρεμία και η γαλήνη έλειπαν από τη ζωή μου».
Η Ιβ Μπέος έγινε ο πιο σκληρός καθρέφτης του πατέρα της. Εδωσε την απάντηση που χρειαζόταν να ακούσει ο ορθολογικός άνθρωπος για όσα έφεραν τον δήμαρχο Βόλου τελευταία στο προσκήνιο, υπενθυμίζοντας ποιος είναι και τι πρεσβεύει. Απέναντι στα «καλσόν» και τις «λουλούδες», λέξεις που ο ίδιος χρησιμοποίησε για να δικαιολογήσει τον εαυτό του όταν διαπληκτίστηκε χειροδικώντας με κάποιον, η Ιβ έβαλε την προοδευτική σκέψη.
Και με αυτήν κοίταξε τον πατέρα της κατάματα, αλλά και την κοινωνία που του μοιάζει, που βρίσκει στο παράδειγμά του ένα κομμάτι της και τον επιβραβεύει κατ’ επανάληψη, δίνοντάς του θέσεις εξουσίας.
«Δεν υπάρχει επικοινωνία με αυτόν τον άνθρωπο. Τον αγαπώ, θέλω να είναι καλά. Αλλά είμαι καλά και δεν τον έχω ανάγκη. Τον είχα ανάγκη και δεν μου πρόσφερε αυτά που ήθελα ψυχικά. Πολλά είπα. Δεν θα μιλούσα στον οποιοδήποτε. Το έκανα γιατί ένιωσα τη συναισθηματική ανάγκη να προστατέψω τη μητέρα μου. Μπορεί να βοηθήσω άλλο ένα παιδί» ανέφερε η Ιβ Μπέος, η οποία ζει μόνιμα στην Αμερική. Eτρεξε μίλια μακριά από τον τόπο του πατέρα της, μπορεί να πει κανείς. Oχι, έτρεξε μίλια μακριά από τη νοοτροπία του, και αυτό είναι το σημαντικότερο.
Είναι σίγουρο ότι με όσα είπε βοήθησε πολλά παιδιά που παλεύουν με τις αναχρονιστικές αντιλήψεις των γονιών τους. Και ταυτόχρονα έδωσε δύναμη σε άλλα τόσα που κάποιοι χαρακτηρίζουν «λουλούδες».