Απόψεις

Η εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ σε ρόλο… τροχονόμου

Αν πράγματι ο Ανδρουλάκης δεν σκοπεύει να συγκυβερνήσει ούτε με τον Μητσοτάκη ούτε με τον Τσίπρα, δύο πράγματα θα πρέπει να εύχεται: Ή την αυτοδυναμία της ΝΔ –για να μη βρεθεί μπροστά στο δίλημμα της συγκυβέρνησης– ή την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να μπορεί εύκολα να πει «όχι» στη συγκυβέρνηση, χωρίς να απογοητεύσει την εκλογική βάση του
Γιώργος Κουβαράς

Στο ερώτημα τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μετά τις εκλογές, εφόσον ως τρίτο κόμμα αποκτά καθοριστικό ρόλο για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει απαντήσει: «Δεν θα γίνω τροχονόμος μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, εκλέχτηκα αρχηγός για να κάνω το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστή». Απολύτως κατανοητός ο στόχος και δίκαιο να τον επιδιώκει ένας νέος αρχηγός. Οταν όμως ο Ανδρουλάκης δηλώνει ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να κάνει Πρωθυπουργό «ούτε τον Μητσοτάκη ούτε τον Τσίπρα», αυτό δεν σημαίνει ότι το δίλημμα παύει να υφίσταται.

Γιατί, πολύ απλά, ένας από τους δύο αρχηγούς των δύο μεγαλύτερων κομμάτων θα γίνει τελικά Πρωθυπουργός, εφόσον το κόμμα του αναδειχθεί πρώτο στις εκλογές. Εχει, λοιπόν, σημασία να γνωρίζουμε ποιον από τους δύο προτιμούν οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, που μπορεί εκ των πραγμάτων να παίξουν τελικά τον ρόλο του… τροχονόμου!

Η απάντηση προκύπτει από τα ερωτήματα στην τελευταία δημοσκόπηση της Pulse για τον Σκάι. Στο ερώτημα ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα θέματα οικονομίας και ανάπτυξης, το 20% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ απαντούν ο Μητσοτάκης και ουδείς δείχνει προτίμηση στον Τσίπρα. Στο ερώτημα ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, το 32% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επιλέγουν Μητσοτάκη και μόλις 1% Τσίπρα.

Αυτό που προκύπτει από αυτή τη δημοσκόπηση, όπως και από πολλές προηγούμενες, είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό (από 20%-35% κατά μέσο όρο) αυτών που δηλώνουν σήμερα πρόθεση ψήφου υπέρ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ βλέπουν θετικά τον Μητσοτάκη, ενώ δεν συμβαίνει το ίδιο με τον Τσίπρα.

Πώς μπορεί να επηρεάσει αυτό τις μετεκλογικές κινήσεις του Ανδρουλάκη; Κανείς δεν μπορεί να το προδικάσει, όμως καθένας μπορεί να αντιληφθεί πόσο εκλογικά ριψοκίνδυνο θα είναι για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να αρνηθεί μια μετεκλογική συνεργασία με τον Μητσοτάκη, εφόσον βέβαια η ΝΔ είναι η νικήτρια των εκλογών χωρίς αυτοδυναμία.

Αν ο Μητσοτάκης αναγκαστεί να ζητήσει συγκυβέρνηση με τον Ανδρουλάκη, θα το κάνει έχοντας το πλεονέκτημα ότι είναι αποδεκτός σε ένα μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Η άρνηση της συνεργασίας, που πιθανώς θα οδηγήσει σε παράταση της αστάθειας και νέες εκλογές, θα είναι κίνηση υψηλού κινδύνου εκ μέρους του Ανδρουλάκη, δεδομένης της προτίμησης της εκλογικής βάσης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο πρόσωπο του σημερινού Πρωθυπουργού.

Aρα, αν πράγματι ο Ανδρουλάκης δεν σκοπεύει να συγκυβερνήσει ούτε με τον Μητσοτάκη ούτε με τον Τσίπρα, δύο πράγματα θα πρέπει να εύχεται: Ή την αυτοδυναμία της ΝΔ –οπότε να μη βρεθεί μπροστά στο δίλημμα της συγκυβέρνησης με τον Μητσοτάκη– ή την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, ούτως ώστε να μπορεί εύκολα να πει «όχι» στη συγκυβέρνηση, χωρίς να απογοητεύσει την εκλογική βάση του, καθώς οι ψηφοφόροι του δεν φαίνονται διατεθειμένοι να εμπιστευτούν τα κρίσιμα ζητήματα της διακυβέρνησης στον Αλέξη Τσίπρα.