Μέσα στον ειδησεογραφικό οχετό των τελευταίων ημερών –με κατακρεουργημένες σορούς γυναικών να μεταφέρονται ξημερώματα μέσα σε μπαούλα, με κακοποιημένα παιδιά στα επείγοντα και απελπισμένους πατεράδες να παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους– η είδηση με την Μαρλένε Ενγκελχορν ήταν σαν θαλασσινή αύρα που μπήκε λαθραία από το παράθυρο.
Ναι, η 31χρονη Αυστριακή Μαρλένε Ενγκελχορν, μία από τις κληρονόμους του γερμανικού χημικού κολοσσού BASF βεβαίως βεβαίως (την ίδρυσε ο παππούς της Φρίντριχ πριν από 150 χρόνια), θέλει να μοιράσει το 90% της περιουσίας της, 25 εκατομμύρια ευρώ πάνω-κάτω. «Είμαι προϊόν μιας άνισης κοινωνίας» εξομολογείται σε μια από τις πολλές «κουφές» δηλώσεις της, που σου κάνουν λίγο Μπέλα Μπάξτερ (από το «Poor Things» του Γιώργου Λάνθιμου). «Διαφορετικά δεν θα γεννιόμουν μέσα σε πολλά εκατομμύρια. Θα γεννιόμουν απλά. Τίποτε άλλο».
Επιμένει ότι δεν θέλει να δημιουργήσει κάποιο ίδρυμα και σνομπάρει τη φιλανθρωπία, θεωρώντας ότι απλώς ενδυναμώνει την εξουσία των Κροίσων και διαιωνίζει τις ανισότητες. Το μόνο που διεκδικεί με νύχια και με δόντια είναι να προχωρήσει άμεσα σε μια δίκαιη αναδιανομή της περιουσίας της.
Και αφού, λέει, δεν το κάνει το ίδιο το κράτος (η Αυστρία κατήργησε τον φόρο κληρονομιάς το 2008 και έχει τη δεύτερη υψηλότερη συγκέντρωση πλούτου στην ΕΕ), θα το κάνει μόνη της. Διεκδικεί, μαζί με άλλους αλλόκοτους πλούσιους, «φορολογική δικαιοσύνη» (ως συνιδρύτρια του «Tax Me Now»). Επίσης, ζητά τη συνδρομή των απλών συμπατριωτών της.
Ηδη έχει ξεκινήσει να στέλνει προσκλήσεις σε 10.000 τυχαία επιλεγμένους Αυστριακούς (από 16 ετών και άνω), από τους οποίους θα επιλέξει τελικώς 50 (από διαφορετικές ηλικίες, περιοχές της χώρας και κοινωνικές τάξεις), που θα συστήσουν το «Καλό Συμβούλιο για την Aναδιανομή» των 25 εκατομμυρίων.
Η επιφοίτηση στο βιενέζικο καφέ
Πώς ξεφύτρωσε, αλήθεια, αυτό το φυντάνι; Σύμφωνα με τους New York Times, η Μαρλένε Ενγκελχορν μεγάλωσε σε μια αριστοκρατική συνοικία της Βιέννης, φοίτησε σε γαλλόφωνο σχολείο, έπαιζε φανατικά ποδόσφαιρο και καταβρόχθιζε βιβλία, χωρίς να έχει την παραμικρή συναίσθηση των ταξικών προνομίων που απολάμβανε. Σχεδόν απορούσε όταν έβλεπε κάποιον φίλο της να μένει σε ένα μικρό διαμέρισμα. Τον ρωτούσε μάλιστα γιατί δεν μένει κάπου καλύτερα, π.χ. «σε ένα σπίτι με κήπο». «Τα προνόμια σού δίνουν μια πολύ πολύ στενή άποψη για τον κόσμο» εξηγεί σήμερα η ίδια.
Η πρώτη αφύπνιση έγινε με τις σπουδές Γερμανικής Φιλολογίας στη Βιέννη. Ξεκίνησε να συμμετέχει ως εθελόντρια σε ομάδες για τα δικαιώματα της LGBTQ κοινότητας και σταδιακά να μάχεται κατά των διακρίσεων με γνώμονα το φύλο, τη φυλή και την οικονομική κατάσταση.
Ωστόσο, άλλαξε πραγματικά φιλοσοφία ζωής ένα πρωί του 2020 σε ένα βιεννέζικο καφέ. Είχε ραντεβού με τη βαθύπλουτη γιαγιά της Τράουντλ Ενγελχορν-Βεκιάτο (με περιουσία 3,8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Forbes), που εκείνη τη μέρα γιόρταζε τα 93α της γενέθλια. Μαζί με την ηλικιωμένη ήταν και ένας λογιστής, ο οποίος έσπευσε να την ενημερώσει ότι με τον θάνατο της γηραιάς κυρίας η εγγονή θα τσέπωνε πολλά εκατομμύρια.
Ρεαλιστής ο λογιστής, την πρόετρεψε να το κατευχαριστηθεί. Μέχρι σήμερα δεν έχει ξεχάσει τα λόγια του: «Αυτά είναι απλά για να ξοδευτούν». «Σαν να μου έλεγε “Φά’ τα και πέρνα όσο πιο καλά μπορείς”».
Αντίθετα με ό,τι περίμενε και η ίδια, τα νέα δεν της έδωσαν χαρά. Ισα-ίσα, ανακίνησαν μέσα της μια πρωτόγνωρη αγωνία για τη θέση της στην κοινωνία. Οταν η γιαγιά αποδήμησε εις Κύριον (τον Σεπτέμβριο του 2022), όντως, η Μαρλένε δεν έγινε η Αυστριακή Κάιλι Τζένερ.
Κάποιο λάκο έχει η φάβα
Εξυπακούεται ότι οι αντιδράσεις στη χουβαρντού κληρονόμο κυμαίνονται από σκεπτικισμό και ανελέητο σαρκασμό (τα γερμανικά Μέσα την έχουν ήδη, κατά τα φαινόμενα, ξετινάξει) μέχρι τα πλέον αναμενόμενα σχόλια, του τύπου «Ας τα δώσει τουλάχιστον πίσω στα θύματα του Ολοκαυτώματος» ή «Αν θέλει να δώσει κάπου τα λεφτά της, ας τα δώσει σ’ εμένα», στο Twitter.
Είναι λογικό. Ενας άνθρωπος (και δη κραυγαλέα προνομιούχος) που αποφασίζει να λοξοδρομήσει, που κάνει με τη ζωή του κάτι έξω από τα «προδιαγεγραμμένα» (τρυφηλός βίος, ηχηρή πλην όμως «ταπεινή» φιλανθρωπία κ.τλ.) δεν μπορεί να μην κρύβει κάτι. Σίγουρα κάποιο λάκκο έχει η φάβα. Είτε η κυρία Εγκελνχορν είναι ψυχικά διαταραγμένη είτε θέλει να ξεπλύνει αμαρτίες δικές της ή των προγόνων της, που γύρευε τι οικονομικά εγκλήματα έχουν διαπράξει εις βάρος του πλανήτη.
Τουλάχιστον ας διάλεγε, ως πολυεκατομμυριούχος που είναι, μια πιο σκαμπρόζικη υστεροφημία. Ενα σκάνδαλο, ένα αποτροπιαστικό εγκληματάκι, ένα «Σχήμα Πόντσι», έστω μια tell-all αυτοβιογραφία με μπόλικα τραύματα. Με τέτοιο βιογραφικό, από το Netflix δεν θα περάσει ούτε απ’ έξω.
Διότι ακόμα και αν τα μοιράσει τελικά τα 25 εκατομμύρια, ποιος αλήθεια θα θυμάται στο μέλλον το όνομα «Μαρλένε Ενγκελχορν»; Θα θαφτεί κάτω από αυτό του οραματιστή με τη δύσκολη παιδική ηλικία Ελον Μασκ, που κάποτε τουίταρε ότι θα δώσει 6 δισ. δολάρια για να εξαλείψει την παγκόσμια πείνα (και μετά το ξέχασε). ‘Η του παλαβιάρη μεγιστάνα Μπράιαν Τζόνσον, που θέλει να νικήσει τον θάνατο παίρνοντας αίμα από τον 18χρονο γιό του και έχοντας μετατρέψει το σώμα του σε «αντιγηραντικό αλγόριθμο».
Το Καλό δεν είναι πιασάρικο. Η Μαρλένε Ενγκελχορν θα περάσει στα ψιλά της Ιστορίας, όπως άλλωστε και της ειδησεογραφίας.