Λίγος χρόνος απομένει έως την πρώτη αναμέτρηση των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ σε πραγματικές και όχι εργαστηριακές συνθήκες, στις κάλπες της 6ης Οκτωβρίου.
Μέχρι στιγμής παρακολουθούμε μια κούρσα στην οποία κυριαρχεί η επικοινωνιακή αγωνία όλων και αναδεικνύονται κάποιες πολιτικές θέσεις. Ο Ανδρουλάκης εκπροσωπεί την κομματική ορθοδοξία, ο Δούκας ποντάρει στον επαναπατρισμό των συριζόστροφων, αλλά χάνει πολλούς άλλους, η Διαμαντοπούλου διεκδικεί την πρόσβαση σε ένα ευρύτερο κοινό, ο Γερουλάνος «παίζει» στη διαμόρφωση μιας νέας εικόνας για το κόμμα και Γιαννακοπούλου-Κατρίνης κάνουν μάλλον μια καμπάνια τακτικής, με το βλέμμα τους περισσότερο στους ρόλους τους την επόμενη ημέρα, παρά σε οτιδήποτε άλλο.
Υπό αυτές τις συνθήκες, διενεργούνται και δημοσιεύονται δημοσκοπήσεις, οι οποίες έχουν διαμορφώσει μια γενική αίσθηση και εικόνα. Πόσο όμως θα πρέπει κανείς να βασιστεί σε αυτές; Και πόσο ασφαλή είναι τα αποτελέσματά τους, σε βαθμό που να δημιουργούν βεβαιότητες για το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής;
Η απάντηση είναι προφανής. Οφείλει κανείς να είναι προσεκτικός στις αξιολογήσεις του και να είναι προετοιμασμένος για κάτι πολύ διαφορετικό την ερχόμενη Κυριακή, που προφανώς θα κάνει ακόμη πιο διαφορετική την τελική αναμέτρηση της δεύτερης.
Κατά βάση οι δημοσκοπήσεις αυτού του είδους έχουν ένα κεντρικό μεθοδολογικό ζήτημα. Διενεργούνται με δείγματα λίγο μεγαλύτερα από 1.000 άτομα, στην καλύτερη περίπτωση. Κατά την προφανή στατιστική παραδοχή, μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, που με βάση το εθνικό ποσοστό του κόμματος θα πρέπει να αθροίζονται σε 120-130 άτομα. Και κάποια από τα βασικά ευρήματα των ερευνών προκύπτουν από την ανάλυση αυτού του μικρού υποσυνόλου του δείγματος.
Με δεδομένο ότι υπό αυτές τις συνθήκες και με αυτά τα δεδομένα, δεν προκύπτει κάποια σαρωτική τάση κάποιου υποψηφίου –τουλάχιστον μεταξύ των τεσσάρων πρώτων στις κατατάξεις των δημοσκοπήσεων– η ασφαλής εκτίμηση εν όψει της προσεχούς Κυριακής είναι ότι «όλα παίζουν». Ειδικώς όσο οι δημοσκοπήσεις δεν μπορούν να «πιάσουν» το κρίσιμο: Ποιοι και πόσοι θα πάνε να ψηφίσουν.
Οφείλει κανείς να θυμάται ότι όλα έπαιζαν και στην προηγούμενη εσωκομματική διαδικασία του 2021, παρόλο που άλλα έδειχναν οι δημοσκοπήσεις. Τότε, πρώτος εμφανιζόταν ο Ανδρέας Λοβέρδος και μάλιστα σε όλες τις έρευνες των μεγάλων εταιρειών λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές. Ολοι θυμούνται πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα.