| CreativeProtagon
Απόψεις

Η εμπειρία ενός πολίτη όταν τον καλούν στην εφορευτική επιτροπή

Ορίστηκα αναπληρωματικό μέλος της εφορευτικής επιτροπής στις Ευρωεκλογές 2024, και με καλούσαν να βρίσκομαι 6 το πρωί σε ένα εκλογικό κέντρο της περιοχής μου. Eστω και με παράδοξα ή οπισθοδρομικά, η εξαντλητική συμμετοχή για σχεδόν 20 ώρες στη γιορτή της Ευρωδημοκρατίας ήταν συναρπαστική
Κωνσταντίνος Ζανετόπουλος

Πρώτη φορά.

Ενα χαρτί στο γραμματοκιβώτιο, σκέτο, όχι μέσα σε φάκελο.

Δείχνει σοβαρό, γιατί έχει κάτι κατεπείγον, κάτι «εισαγγελία πρωτοδικών» και κάτι άλλα παρόμοια που σε αναγκάζουν να του δώσεις σημασία.

Ας παραλείψουμε το γεγονός ότι κανείς δεν κοιτάει πλέον στο γραμματοκιβώτιο, γιατί δεν έρχονται πλέον γράμματα, παρά μόνο κούριερ που χτυπάνε το κουδούνι είτε αφήνουν αυτοκολλητάκι.

Εμείς δεν έχουμε γραμματοκιβώτιο παρά ένα δισκάκι στην είσοδο, οπότε το χαρτί της προσωπικής πρόσκλησης βρήκε τον δρόμο του στα χέρια μου.

Επικοινωνεί η επίσημη Πολιτεία και με καλεί να επιτελέσω ένα από τα δύο καθήκοντα που εντέλλεται να μου ζητήσει. Το άλλο είναι ένορκος σε μεικτό ποινικό δικαστήριο.

Ορίστηκα λοιπόν αναπληρωματικό μέλος της εφορευτικής επιτροπής στις Ευρωεκλογές 2024, και με καλούσαν να βρίσκομαι 6 το πρωί σε ένα εκλογικό κέντρο της περιοχής μου, αλλά ξέχασαν να αναφέρουν τη διεύθυνσή του.

Υποτίθεται ότι έπρεπε να τη γνωρίζω ή να ψάξω να τη βρω.

Στη συνέχεια έρχονται τα σοβαρά, εάν αμελήσεις (δηλαδή δεν ανοίξεις το γραμματοκιβώτιό σου, που μάλλον δεν ανοίγεις ποτέ…) ή δείξεις απείθεια (τους αγνοήσεις δηλαδή…) τότε οι ποινές είναι σοβαρότατες.

Τιμωρία με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών, μέχρι δύο χρόνια, και με στέρηση των αξιωμάτων… εδώ λέει κάτι ακαταλαβίστικα και για αρκετά χρόνια.

Αραγε ο καταδικασμένος βιαστής και μετέπειτα δολοφόνος της Ηλείας μήπως είχε βαρύτερη αντιμετώπιση εάν δεν προσερχόταν σε εφορευτική επιτροπή;

Εάν έχεις κάποιες άλλες ανειλημμένες υποχρεώσεις, εάν βρίσκεσαι στο εξωτερικό, εάν βρίσκεσαι στο νοσοκομείο, ή βρίσκεσαι σε αδυναμία μετακίνησης, ψάχνεις να εντοπίσεις με ποιον τρόπο θα το δηλώσεις.

Ενα τηλέφωνο, ένα email της εισαγγελίας, μια γραμματεία, μια φόρμα επικοινωνίας, κάτι τέλος πάντων.

Δεν θα βρεις.

Δεν υπάρχει.

Γιατί δεν υπάρχει; ρώτησα τον δικαστικό αντιπρόσωπο που ήμασταν μαζί όλη την ημέρα των εκλογών.

Εναν συμπαθέστατο νεαρό εισαγγελέα που έκανε ολόκληρη την εκλογική διαδικασία μια πολύ ευχάριστη υπόθεση.

Γιατί η Πολιτεία σκέφτεται πως εάν σου δώσει δυνατότητα επικοινωνίας μαζί της, οι περισσότεροι θα τη θεωρήσουν σαν έξοδο διαφυγής.

Αυτή είναι η σύγχρονη άποψη του Δημοσίου για την εμπειρία του πολίτη.

Το αποτέλεσμα ήταν πως από τα οκτώ μέλη που κάλεσε η εισαγγελία (τέσσερα τακτικά και τέσσερα αναπληρωματικά) εμφανιστήκαμε μόνο δύο.

Οι υπόλοιποι έξι που δεν ξύπνησαν στις 5.30 το πρωί ίσως ήξεραν το τηλέφωνο του πρωτοδικείου και είχαν ειδοποιήσει πως δεν θα τα καταφέρουν (χεχεχε).

Υπάρχει και αποζημίωση μάθαμε από τον εισαγγελέα μας, 40 ευρώ, αλλά η πολιτεία δεν τη θεώρησε αξιόλογη πληροφορία για να την εντάξει στην πρόσκληση.

Παραμένει βέβαια το ερώτημα πώς θα την εισπράξουμε, γιατί κανείς δεν μας ζήτησε τραπεζικούς λογαριασμούς, ούτε καν το τηλέφωνό μας για να τα λάβουμε με IRIS payment (και εδώ αστειεύομαι βέβαια!).

Η εμπειρία του πελάτη/πολίτη δεν στηρίχτηκε ψυχολογικά ούτε από υποψηφίους ευρωβουλευτές που ήταν στο προαύλιο του εκλογικού κέντρου, ούτε από τον δήμαρχο, ούτε και από την ίδια την υπουργό Εσωτερικών που βρέθηκε στο κέντρο μας πιθανότατα γιατί ψήφιζε εκεί.

Κανείς τους δεν πέρασε να μας χαιρετήσει. Να μας πει ένα ευχαριστώ για τη συμμετοχή.

Δεν πειράζει, στις επόμενες εκλογές ίσως το θυμηθούν.

Ομως έστω και με αυτά τα παράδοξα και οπισθοδρομικά, η εξαντλητική συμμετοχή για σχεδόν 20 ώρες στη γιορτή της Ευρωδημοκρατίας ήταν συναρπαστική.

Οι ηλικιωμένοι που συμμετείχαν με σθένος στον σχεδιασμό του μέλλοντος όσων απαξίωσαν να συμμετάσχουν και άφησαν το τιμόνι στον αυτόματο.

Κάποιοι νέοι και νέες που ψήφιζαν πρώτη φορά και απαθανατίζονταν από τους γονείς τους.

Οι πατεράδες που ρωτούσαν για τους γιους τους εάν έχουν έρθει να ψηφίσουν… (έρχονταν αγουροξυπνημένοι μια ώρα μετά).

Η περίεργη αίσθηση όταν ανοίγεις τους φακέλους και αγγίζεις τα σταυρωμένα ψηφοδέλτια.

Αυτοί οι διαφορετικού σχήματος σταυροί, κάποιοι μοιάζουν με γράμματα Χ, κάποιοι είναι στραβοσχηματισμένοι, κάποιοι σαν να έχουν γίνει με χάρακα, συμβολίζουν την επιλογή, τη συμμετοχή, την δύναμη του ενός, την απόφαση των πολλών.

Σπουδαίο πράγμα η Δημοκρατία.


* O Κωνσταντίνος Ζανετόπουλος είναι σύμβουλος στρατηγικής