| CreativeProtagon
Απόψεις

Η δύναμη της κοινής βλακείας

Από την πυρκαγιά στη Σταμάτα που κατέστρεψε δάσος και περιουσίες, μέχρι την περιπέτεια ενός ζευγαριού στην Κρήτη και τη συμπεριφορά κάποιων «ψεκασμένων» συμπολιτών μας, η κοινή βλακεία επιβεβαιώνει τη θέση της ως μία δύναμη που μπορεί να μην κινεί τον κόσμο, αλλά σε μεγάλο βαθμό τον ορίζει
Κώστας Γιαννακίδης

Αντιμέτωπος με αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα βρίσκεται ο μελισσοκόμος που ευθύνεται για την πυρκαγιά στη Σταμάτα. Έπρεπε να ανάψει φωτιά για να φροντίσει τα μελίσσια του ο άνθρωπος. Κάτω από υψηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους. Α, ναι, είναι απολύτως βέβαιο ότι πρόσεχε. Όσοι ανάβουν φωτιά στο δάσος μέσα στο κατακαλόκαιρο είναι προσεκτικοί. Όμως πόσο αξίζει η προσοχή ενός ηλίθιου;

Τέλος πάντων, με τα πλημμελήματα στην πλάτη, ο μελισσοκόμος μας, θα υποστεί μία μικρή δικαστική ταλαιπωρία και μετά θα επιστρέψει στο σπίτι του λέγοντας ότι φταίει η κακιά η στιγμή. Σίγουρα πάντως δεν φταίει ο ίδιος.

Επόμενη εικόνα. Κρήτη. Μας συγκλόνισε ο άνδρας που κολύμπησε κόντρα στον καιρό, πρώτα για να μεταφέρει τη σύντροφο του σε μία σπηλιά και μετά προς την ξηρά για να καλέσει βοήθεια. Το ζευγάρι βρέθηκε στη θάλασσα μετά από ανατροπή της βάρκας του. Μπράβο, ανακουφιστήκαμε. Και είναι αληθινό παλικάρι ο άνδρας. Μόνο που το ζευγάρι βγήκε στη θάλασσα ενώ υπήρχε απαγορευτικό, λόγω ισχυρών ανέμων. Και λες, εντάξει, δεν το άκουσαν, τα αφτιά δεν λειτούργησαν. Τα μάτια τους δεν είδαν τον καιρό; Τώρα βέβαια περιμένουν τον λογαριασμό για την κινητοποίηση. Βγήκε σκάφος του Λιμενικού, σηκώθηκε ελικόπτερο, αν τη βγάλουν με ένα πεντοχίλιαρο πρέπει να είναι ευχαριστημένοι και ας δώσουν άλλα τόσα σε λαμπάδες και τάματα.

Έχουμε, λοιπόν, δύο καταφανείς περιπτώσεις βλακείας. Η πρώτη περίπτωση απέκτησε δολοφονικό εύρος, έκαψε σπίτια και κινητοποίησε τεράστιο αριθμό δυνάμεων του κράτους. Η δεύτερη είχε αυτοκτονικό εύρος. Δύο άνθρωποι βγήκαν στη θάλασσα ενώ δεν έπρεπε. Κάπου εδώ σχηματίζεται ένα οξύμωρο σχήμα. Το ζευγάρι στην Κρήτη δεν αντιμετωπίζει ποινική δίωξη, αλλά καλείται να πληρώσει ένα σημαντικό ποσό. Ο μελισσοκόμος από τη Σταμάτα θα υποστεί τις συνέπειες του νόμου, αλλά ενδέχεται να τη βγάλει φθηνότερα σε σχέση με τους Κρητικούς.

Και αν θέλετε να το χοντρύνουμε, στις επικίνδυνες περιπτώσεις βλακείας θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν και άνθρωποι που αρνούνται, για λόγους ψεκασμού, να εμβολιαστούν, λειτουργώντας ως εν δυνάμει εστίες διασποράς του ιού.

Υπάρχουν, λοιπόν, στιγμές, που στέκεσαι με δέος μπροστά στη δύναμη της βλακείας. Ευθύνεται, άλλωστε, για μερικές από τις μεγαλύτερες τραγωδίες. Συχνά ντύνεται το πιο ευγενές ένδυμα του «ανθρώπινου λάθους», αλλά πρόκειται πάντα για αυθεντική, ανίκητη, αλύγιστη και αδάμαστη βλακεία. Ναι, βέβαια, έχουν γραφτεί φιλοσοφικά δοκίμια που θα μπορούσαν να έχουν ως τίτλο τη ρήση του Αϊνστάιν για την απεραντότητα του σύμπαντος και της ανθρώπινης βλακείας. Όμως αν εξετάσουμε προσεκτικά και τη δική μας ζωή, θα δούμε ότι η κοινή βλακεία μας αγγίζει σε μεγαλύτερο βαθμό από αυτόν που φανταζόμαστε. Σίγουρα ένα κομμάτι της γεννιέται από μας. Όμως μας επηρεάζει και η βλακεία των άλλων και μάλιστα σε εφιαλτικό βαθμό. Αν η ευφυΐα επιτρέπει στον κόσμο να εξελίσσεται, η βλακεία τον ορίζει.