Στο Μέγαρο Μαξίμου άκουσαν με ενδιαφέρον την πρόταση που έκανε σε συνέντευξη της η Άννα Διαμαντοπούλου για τις καταλήψεις στα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας. Η πρώην υπουργός πρότεινε να ανακοινωθεί από το υπουργείο ότι όλες οι διδακτικές ώρες που χάνονται από καταλήψεις, θα αναπληρωθούν υποχρεωτικά τα προσεχή Σαββατοκύριακα ή μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα. Η πρόταση είναι πονηρή και γι’ αυτό (αν εφαρμοστεί) ενδέχεται να αποδειχθεί αποτελεσματική.
Κανένα παιδάκι γυμνασίου ή λυκείου δεν πρόκειται να σταματήσει σήμερα την κατάληψη επειδή θα χάσει τέσσερα μελλοντικά Σαββατοκύριακα ή επειδή θα ξεκινήσει μαθήματα την επομένη της Πρωτοχρονιάς αντί για την επομένη των Φώτων. Μια τέτοια απόφαση όμως θα «σφάξει» ένα μεγάλο μέρος των καθηγητών που είτε σιγοντάρουν στα μουλωχτά τις καταλήψεις, είτε σπρώχνουν ευθέως τα παιδιά σ’ αυτές. Το ίδιο και αρκετούς γονείς, οι οποίοι είτε δεν έχουν επίγνωση της εκπαιδευτικής ζημιάς που γίνεται και μένουν απαθείς μπροστά στις καταλήψεις, είτε τις υποστηρίζουν στο όνομα της αλληλεγγύης προς τα παιδιά τους.
Πολλοί απ’ αυτούς τους γονείς και τους καθηγητές κάνουν μεν επανάσταση κατά του συστήματος ή αντίσταση στην κυβέρνηση μέσω τρίτων και ανηλίκων, αλλά δεν είναι και διατεθειμένοι να θυσιάσουν τις γιορτές και τα Σαββατοκύριακα τους σ’ αυτόν τον ατελέσφορο αγώνα. Και δίχως την γονεϊκή ή την καθηγητική υποστήριξη, τα παιδιά από μόνα τους δεν θα πάνε πολύ μακριά την βαλίτσα της κατάληψης. Μόνες η ΚΝΕ και η ανύπαρκτη νεολαία ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να συντηρήσουν καταλήψεις διαρκείας σε πολλά σχολεία.
Όπως έγραψα στην αρχή, στο Μαξίμου άκουσαν με ενδιαφέρον την πρόταση Διαμαντοπούλου, η Νίκη Κεραμέως όμως διαφώνησε σφοδρά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε την Παρασκευή το πρωί στο πρωθυπουργικό επιτελείο, το φαινόμενο των καταλήψεων είχε φθάσει στην κορύφωση του την Πέμπτη και δεν ξεπέρασε ποτέ τα 200 σχολεία σε όλη την επικράτεια. Κατά την γνώμη της, ο αριθμός αυτός βαίνει σταθερά μειούμενος και αν δεν υπάρξει κάποιο παρατράγουδο που θα αναζωπυρώσει την κατάσταση, οι καταλήψεις θα σβήσουν ως τα μέσα της άλλης βδομάδας.
Η Κεραμέως δεν διαφωνεί με την ουσία της πρότασης Διαμαντοπούλου, πιστεύει όμως ότι αυτό θα ‘πρεπε να έχει θεσπιστεί σε ουδέτερο χρόνο. Αν εφαρμοστεί σήμερα θα εκληφθεί ως μέτρο καταστολής και ενδέχεται να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα απ’ αυτό που επιδιώκει. Έτσι κι αλλιώς η υπουργός είναι σε τροχιά σύγκρουσης με τους καθηγητές διότι θέσπισε την ηλεκτρονική ψηφοφορία στην ανάδειξη υπηρεσιακών συμβουλίων, γεγονός που οι καθηγητές θεωρούν casus belli καθώς πιστεύουν ότι η ηλεκτρονική ψηφοφορία είναι συνώνυμη της νοθείας. Οπότε μια κατασταλτική αντιμετώπιση των καταλήψεων ίσως τους εξαγρίωνε περισσότερο.
Στο Μέγαρο Μαξίμου δέχτηκαν την εισήγηση Κεραμέως. Αν όμως από την επόμενη βδομάδα τα πράγματα στα σχολεία δεν ηρεμήσουν, τότε όλα τα μέτρα είναι στο τραπέζι.