Ο Κώστας Φραγκολιάς, μέλος του πάνελ πρωινής εκπομπής, παίρνει θέση για θέματα που δεν γνωρίζει | CreativeProtagon/YouTube
Απόψεις

Η αβάσταχτη ελαφρότητα των πάνελ

Ο κ. Φραγκολιάς μίλησε χωρίς να γνωρίζει. Αν το έκανε στην παρέα του δεν θα υπήρχε πρόβλημα, αλλά όταν πετάς αερολογίες δημοσίως από το βήμα μιας τηλεοπτικής εκπομπής για θέματα που βασανίζουν τη μισή χώρα, το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς είναι ότι παίζεις με τα νεύρα του τηλεθεατή
Λίλα Σταμπούλογλου

Δεν είμαι από εκείνους που καταδικάζουν τις συζητήσεις στα πάνελ των ψυχαγωγικών εκπομπών ως ανούσιες και χαζοχαρούμενες. Αντιθέτως, πιστεύω ότι υπάρχουν άνθρωποι εκεί που και αντίληψη έχουν και ενδιαφέρουσες απόψεις εκφράζουν ενίοτε, ειδικά όταν τους προσφέρεται η κατάλληλη θεματολογία (γιατί το σχόλιο για το ποιος θα πάει στο «Survivor all star» και πότε θα ξεκινήσει το «Master Chef» δεν μας ενδιαφέρει ιδιαιτέρως να το ακούσουμε, να τα λέμε όλα).

Το πρόβλημα, βέβαια, είναι όταν στη θεματολογία μπαίνει ένα τέτοιο ζήτημα και η συζήτηση κινείται στη ράγα ενός σχολιασμού τόσο αβάσταχτα κοντόφθαλμου, που τελικά εκτροχιάζεται. Και το μόνο που καταφέρνει είναι να κάνει έξαλλους όσους παρακολουθούν. Κάπως έτσι εξελίχθηκε μια κουβέντα στην ψυχαγωγική εκπομπή «Happy Day» στον Alpha, η οποία ξεκίνησε από την τιμή του φυσικού αερίου και του ρεύματος και έφτασε στα επιδόματα που παίρνουν οι νέοι στην Ελλάδα.

Ο Κώστας Φραγκολιάς, επί χρόνια μέλος του πάνελ της συγκεκριμένης εκπομπής, πήρε θέση και είπε: «Στενοχωριέμαι με όσα ακούω. Δείτε πόσο έχει η κιλοβατώρα στην Ευρώπη και πόσο στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση πρέπει να κατεβάσει τον φόρο. Δεν παίρνω επιδόματα, να κόψουν τα επιδόματα. 25χρονοι μού κάθονται σπίτι γιατί παίρνουν τα επιδόματα. Να πάνε να δουλέψουν». Και αφού αναμάσησε κάμποσο την άποψή του περί τεμπέληδων νέων και επιδομάτων, συμπλήρωσε ότι είμαστε μια χώρα μέσα στην ανεργία γιατί «δεν βρίσκεις να πάνε να δουλέψουν με 500 ευρώ».

Πόσες ανακρίβειες χωράνε σε μερικές φράσεις; Αρκετές. Ας ξεκινήσουμε από το ότι οι νέοι δικαιούνται απλώς κάποια επιδόματα ανεργίας και δεν απολαμβάνουν αφθονία επιδομάτων. Το ένα επίδομα είναι το κλασικό που παίρνει κανείς αν έχει εργαστεί και βρέθηκε άνεργος. Υπάρχει κι ένα άλλο επίδομα, που αφορά ανέργους ηλικίας 20 έως 29 ετών, το οποίο δίδεται με κάποιες προϋποθέσεις.

Κανένα άλλο επίδομα δεν απολαμβάνουν οι νέοι στην Ελλάδα, και είναι βέβαιο ότι ο κ. Φραγκολιάς μίλησε χωρίς να γνωρίζει. Αν το έκανε στην παρέα του δεν θα υπήρχε πρόβλημα, αλλά όταν πετάς αερολογίες δημοσίως από το βήμα μιας τηλεοπτικής εκπομπής, για θέματα που βασανίζουν τη μισή χώρα, το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς είναι ότι παίζεις με τα νεύρα του τηλεθεατή. Ειδικά όταν είσαι και απόλυτος και πετάς αδιακρίτως μέσα στο ίδιο τσουβάλι τον καθένα.

Προφανώς, υπάρχουν και τεμπέληδες νέοι, αλλά θα πρέπει να πάσχεις από σοβαρή έλλειψη αντίληψης για να μην έχεις καταλάβει ότι οι περισσότεροι αγκομαχούν να βρουν μια εργασιακή προοπτική μέσα στην πραγματικότητα που ζούμε. Νομίζω είναι πασιφανές ότι η πλειοψηφία των νέων στη χώρα εργάζεται σε πόστα που δεν σχετίζονται με τις σπουδές της, ή αμείβεται με πολύ λιγότερα απ’ όσα θα ήθελε και απ’ όσα θα άξιζε, ή μένει άνεργη όχι επειδή το επιλέγει, αλλά επειδή πέφτει σε αδιέξοδα. Γι’ αυτό άλλωστε πολλοί επιλέγουν και τον δρόμο της ξενιτιάς.

Οι νέοι προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα στην εργασιακή ζούγκλα, όπως όλοι μας. Κι αν κάποιοι, νέοι ή μεγαλύτεροι δεν έχει σημασία, λένε όχι σε δουλειές των 500 ευρώ, δεν είναι απαραιτήτως τεμπέληδες, μπορεί να έχουν τους λόγους τους. Αναρωτιέμαι αν ο κ. Φραγκολιάς, που μιλάει τόσο απόλυτα για τους άλλους, θα δεχόταν να δουλέψει για τόσα. Του εύχομαι να μην του τύχει ποτέ, και να μην μπει στη θέση εκείνου που με τόση ελαφρότητα χαρακτήρισε τεμπέλη επιδοματάκια. Και που μπορεί να τον έβλεπε από το σπίτι, στο οποίο αναγκαστικά βρίσκεται γιατί δεν έχει δουλειά, και να του χάλαγε λίγο παραπάνω η μέρα.

ΥΓ. Ευτυχώς, οι 25χρονοι δεν βλέπουν τηλεόραση.