| SOOC/CreativeProtagon
Απόψεις

Γιατί ενοχλήθηκαν στο ΚΙΝΑΛ με τον Κώστα Σημίτη;

Στο άρθρο του πρώην Πρωθυπουργού κάποιοι πάλι διάβασαν υπονόμευση του Κινήματος Αλλαγής, τώρα που είναι, λέει, έτοιμο να πάρει τα πάνω του. Ομως, αυτό που ήθελε ήταν να τους προειδοποιήσει. Οτι με αυτού του είδους την αντιπολίτευση, κινδυνεύουν να αφομοιωθούν μία ώρα αρχύτερα από τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ
Μιχάλης Μιχαήλ

Οι υποδείξεις προς την αντιπολίτευση που έκανε ο Κώστας Σημίτης με το άρθρο του στα «Νέα του Σαββάτου» (εδώ) εισπράχθηκαν με δυσαρέσκεια και δυσφορία από αρκετούς στο Κίνημα Αλλαγής. Η προτροπή του, μάλιστα, ότι απαιτείται από την αντιπολίτευση να διατυπώσει προτάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας και να μην ασκεί μόνο κριτική, θεωρήθηκε  άδικη και αποσπασματική κριτική, σηκώνοντας αρκετό αχό στα κοινωνικά δίκτυα.

Υποστηρίζουν ότι ο κ. Σημίτης παραγνωρίζει το γεγονός πως το ΚΙΝΑΛ έχει παρουσιάσει συνολικό σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ και μάλιστα η κυβέρνηση υιοθέτησε πολλές από τις προτάσεις του, ενώ και άλλες επισημάνσεις και προειδοποιήσεις του αποδείχθηκαν βάσιμες, δικαιώνοντας την στάση του. Τούτου δοθέντος, αναζητούν τους λόγους της κριτικής του κ. Σημίτη.

Μολονότι η Φώφη Γεννηματά και οι στενοί συνεργάτες της κρατήθηκαν και απέφυγαν να μιλήσουν ή να εκδηλώσουν το παραμικρό για όσα ανέφερε στο άρθρο του ο πρώην πρωθυπουργός, εν τούτοις ορισμένοι παράγοντες πέριξ της Χαριλάου Τρικούπη, με αναρτήσεις και σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα, άσκησαν κριτική στον κ. Σημίτη και δεν έκρυψαν τη δυσφορία τους. 

Εφτασαν στο σημείο να ισχυριστούν πως ο πρώην Πρωθυπουργός και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξυπηρετεί «παρασκηνιακές διεργασίες» που υπονομεύουν τις προσπάθειες να ενισχυθεί το Κίνημα Αλλαγής, ειδικά τώρα που η κυβέρνηση «ζορίζεται» από  τη διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, με τις οικονομικές επιπτώσεις στην κοινωνία να είναι πολύ σημαντικές.

Ξανά τα ίδια δηλαδή. Ως συνήθως, υπερβολές και «κυνήγι μαγισσών».

Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Σημίτης προτρέπει το Κίνημα Αλλαγής να αλλάξει αντιπολιτευτική ρότα. Ουσιαστικά προειδοποιεί για τον κίνδυνο να εγκλωβιστεί στον λαϊκιστικό λόγο του Αλέξη Τσίπρα και να ταυτιστεί στην ακραία αντιπολίτευση του. Με δεδομένο, μάλιστα, τον συσχετισμό δυνάμεων αν αυτό συμβεί θα οδηγηθεί στην συρρίκνωση και την απορρόφησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ.  

Ετσι, λοιπόν το παροτρύνει να αλλάξει τις προτεραιότητες της αντιπολιτευτικής τακτικής του. Αντί να ανεβάζει τους τόνους της κριτικής με προσωπικές αιχμές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα πρέπει να αναδείξει τις δικές του προτάσεις. Αντί για παλαιομοδίτικη αντιδεξιά ρητορική,  που το φέρνει στα νερά του ΣΥΡΙΖΑ, να μιλήσει για το δικό του σχέδιο απέναντι στη κυβερνητική πολιτική της ΝΔ. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο κόσμος και η κοινωνία λόγω παρατεταμένης κρίσης και πανδημίας αλλάζει ριζικά, ο κ. Σημίτης είναι σαν να λέει ότι πραγματικά αντιδεξιός λόγος σήμερα είναι το εναλλακτικό σχέδιο και όχι μόνο η κριτική.

Με άλλα λόγια, θεωρεί ότι το Κίνημα Αλλαγής, με την αντιπολιτευτική τακτική που ακολουθεί, συνεχίζει να έχει ως προτεραιότητα να απευθυνθεί σε εκείνους τους παλιούς ψηφοφόρους του, οι οποίοι όμως έχουν πάει προ πολλού στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι σε αυτούς που θα έπρεπε: σε όσους είναι αδρανοποιημένοι, θέλουν μεταρρυθμίσεις, παραμένουν αντι-δεξιοί αλλά δεν αντέχουν τον λαϊκισμό.

Τούτου δοθέντος, η άσκηση για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής είναι δύσκολη, όμως φαίνεται να είναι η μόνη ισχυρή προοπτική για την ανασύσταση του χώρου με όλους «μέσα», αν θέλουν, βέβαια, και σύγχρονο μεταρρυθμιστικό σχέδιο για να είναι το Κίνημα Αλλαγής σε θέση να αμφισβητήσει τη κυριαρχία της ΝΔ . Για να μην ξανάρθει ο ΣΥΡΙΖΑ…