Στην πολιτική ακολουθείς πάντα ένα σενάριο. Αν ταυτίζεται με την πραγματικότητα, ακόμα καλύτερα για σένα. Και αν το μετατρέψεις σε πραγματικότητα, κερδίζεις και το παιχνίδι.
Το σενάριο που αφηγούνται στο Ποτάμι είναι ότι ο Σπύρος Δανέλλης είχε δεσμευτεί πώς θα ακολουθήσει την κομματική γραμμή, δηλαδή δεν επρόκειτο να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Βέβαια είναι και σαν να μας λένε ότι ζούσαν στη γυάλα τους. Βοούσε ο τόπος για τις προθέσεις του Δανέλλη, έμπαινε μέσα σε όλες τις κυβερνητικές εξισώσεις. Αλλά, τέλος πάντων, ας πούμε ότι στο κόμμα έλεγε ότι στοιχίζεται πίσω από τους υπόλοιπους πέντε.
Όταν ο Τσίπρας έθεσε θέμα εμπιστοσύνης, ο Δανέλλης είπε στο κόμμα ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, του προτάθηκε να απέχει από την ψηφοφορία, αφήνοντας, δηλαδή, την κυβέρνηση με 150 βουλευτές. Kαλό, αλλά δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Και από τη στιγμή που ο Θεοδωράκης είχε την πολυτέλεια να διαγράψει τον Δανέλλη (διαθέτει Κ.Ο και με πέντε βουλευτές), όλα πήραν τον δρόμο τους και οδήγησαν σε μία πραγματική πολύ καλή ομιλία του Σταύρου. Το μόνο που δεν μας είπε, είναι τι θα κάνουν με τις Πρέσπες.
Αυτή τη στιγμή η αποχή από την ψηφοφορία δείχνει ως η επικρατέστερη επιλογή. Προσοχή: μιλάμε και για τους πέντε βουλευτές. Ψαριανός και Αμυράς επρόκειτο να καταψηφίσουν τη συμφωνία, ενώ Θεοδωράκης, Μαυρωτάς, Λυκούδης θα την υπερψήφιζαν. Δεν αποκλείεται τώρα να δούμε και τους πέντε σε κοινή γραμμή.
Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Εξαρτάται πόσες ψήφους έχει στο σακούλι του ο Τσίπρας. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει ότι η συμφωνία θα περάσει με απόλυτη πλειοψηφία, ενώ θα θεωρούσε ήττα τη σχετική πλειοψηφία.
Αυτή τη στιγμή η συμφωνία έχει 149 ψήφους: οι 145 του ΣΥΡΙΖΑ συν Δανέλλη, Παπακώστα, Κουντουρά, Παπαχριστόπουλο. Τι θα συμβεί αν χάσει τις τρεις ψήφους του Ποταμιού; Αν δεν προσέλθει ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος (ΚΙΝΑΛ) και κάποια «έκπληξη», ο Τσίπρας θα έχει πρόβλημα. Το ερώτημα είναι αν όντως υπάρχουν αιφνιδιασμοί σε τέτοιες καταστάσεις.