«Σας ευχαριστούμε που είστε τόσο μεγαλόκαρδος και αφήνετε τις εφημερίδες να κυκλοφορούν στα περίπτερα» έγραψε στο Twitter ο Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας ειρωνικά την κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά την ομιλία του στην Ευρωβουλή την Τρίτη, να δείξει δύο πρωτοσέλιδα εφημερίδων που του ασκούν κριτική.
Ο Τσίπρας, δεν είπε ασφαλώς ότι επί των ημερών του, για ένα πρωτοσέλιδο με τίτλο «Ανήθικο Πάρτι», που αφορούσε το φαγοπότι των ΜΚΟ στη Μόρια, τρεις δημοσιογράφοι της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» πέρασαν, μετά από μήνυση του Πάνου Καμμένου, τη νύχτα στα κρατητήρια του αστυνομικού τμήματος Εξαρχείων και στη συνέχεια οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο.
Το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός απάντησε ευθέως στα δύο βασικά αφηγήματα που χτίζονται με βάση όσα «λένε οι έξω», περί ελευθερίας του Τύπου και pushbacks, προκάλεσε σοκ σε κάποιους «ευαίσθητους» που είχαν συνηθίσει στην άνεση της καταγγελίας, ενίοτε με υλικό από την προπαγάνδα του Ερντογάν.
Η τακτική είναι πια γνωστή: Πρώτα καταγγέλλουμε τα πιο απίθανα πράγματα, κι αν τυχόν υπάρξει διάψευση, υιοθετούμε την τακτική του θύματος: «στοχοποιούνται οι ΜΚΟ», «φιμώνεται η ελευθερία του Τύπου» κ.ο.κ. Το σοκ που προκάλεσε το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός απάντησε, και μάλιστα ευθέως, ήταν αναμενόμενο.
Απαντώντας λοιπόν στα όσα είπε ο Μαλίκ Ασμάνι, από το Renew Europe, σχετικά με την ελευθερία του Τύπου στην χώρα μας, ο Μητσοτάκης είπε ότι «η Ελλάδα είναι χώρα όπου ο καθένας μπορεί να γράψει ό,τι θέλει, χωρίς λογοκρισία από την κυβέρνηση» και έδειξε δύο πρωτοσέλιδα που όπως είπε τον κατηγορούσαν ότι είναι ψεύτης. Και πρόσθεσε ότι η ίδια ελευθερία του Τύπου ισχύει στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο και στο διαδίκτυο.
Η επιλογή των δύο, σχετικά ήπιων αντιπολιτευτικών πρωτοσέλιδων της ίδιας ημέρας, αδίκησε ασφαλώς τον πλούτο των πρωτοσέλιδων και της πολυφωνίας που πιστοποιούν την απόλυτη ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα: από τους δραχμολάγνους του λαϊκισμού το πρωί στην τηλεόραση, ως τους απογευματινούς εισαγγελείς με τους τάφους και τα φέρετρα (τους –από κάθε άποψη- συνάδελφους του Γιώργου Τράγκα που συνεχίζουν ακάθεκτοι), μέχρι τα πρωτοσέλιδα που βρίζουν με χυδαίες εκφράσεις τον Πρωθυπουργό και αυτά που εργολαβικά ασχολούνται με τη σύζυγο και τα παιδιά του.
Αν έκρινε κανείς μόνο από το πόσο επιθετική και γλαφυρή είναι αυτού του τύπου η δημοσιογραφία κατά του Μητσοτάκη στα τρία χρόνια της πρωθυπουργίας του, σε σύγκριση με την θεσμική και «κυριλέ» κριτική στον Τσίπρα στα τεσσεράμισι χρόνια της δικής του θητείας, θα κατέληγε μάλλον στο συμπέρασμα ότι κάποιο πρόβλημα υπήρχε πριν. Διότι τότε, τα πιο «χοντρά» πράγματα για τον Τσίπρα τα έλεγε και τα έγραφε ο Βαρουφάκης…
«Πιστεύει κανείς ότι χώρες όπως το Τσαντ έχουν μεγαλύτερη ελευθερία του Τύπου από την Ελλάδα;», ανέφερε επίσης ο Πρωθυπουργός. Σοκ πρώτο. Αναφερόταν στην έρευνα της γαλλικής ΜΚΟ, Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, για την ελευθερία του Τύπου, στην οποία η Ελλάδα βρίσκεται στην κατάταξη κάτω από τη Μποτσουάνα, η Βρετανία κάτω από το Ανατολικό Τιμόρ, ο Καναδάς κάτω από τη Ναμίμπια, η Ισπανία κάτω από τη Δομινικανή Δημοκρατία και οι ΗΠΑ κάτω από την Μπουρκίνα Φάσο.
Σε ότι αφορά την υπόθεση pushbacks, η οποία χτίστηκε μετά την επιτυχία του στρατού και της αστυνομίας να μην επιτρέψουν την εργαλειοποίηση των μεταναστών από τον Ερντογάν στον Εβρο, και εκεί ο Μητσοτάκης σήκωσε το γάντι.
Και σόκαρε πάλι. Τι είπε; Οτι «είναι δικαίωμα του κάθε κράτους μέλους της ΕΕ να προστατεύσει τα σύνορά του με απόλυτο σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα» και να αντιμετωπίζει «τα δίκτυα διακινητών που εκμεταλλεύονται την απόγνωση των αδύναμων και πληγωμένων ανθρώπων, ενθαρρύνοντας τους να ξεκινήσουν αυτό το πολύ επικίνδυνο ταξίδι».
Είπε επίσης, απαντώντας στην Τίνεκε Στρικ των Πρασίνων: «Οταν μιλάτε για “επαναπροωθήσεις”, θα σας προέτρεπα να σκεφτείτε περισσότερο “προωθήσεις” (push forwards) παρά “επαναπροωθήσεις” (pushbacks) (…) Οταν μια λέμβος αναχωρεί από προβλήτα στην Τουρκία με 100 ή 200 επιβαίνοντες, πιστεύω πως είναι αφελές εκ μέρους μας να υποθέσουμε πως αυτό συμβαίνει εν αγνοία των τουρκικών Αρχών».
Ουσιαστικά ο Μητσοτάκης ρωτούσε τους «ευαίσθητους» των ΜΚΟ κ.ο.κ., που ενίοτε αναπαράγουν ακόμη και τηλεγραφήματα του Anadolu περί pushbacks, γιατί δεν κατάφεραν, παρότι ειδικεύονται όπως λένε στην έρευνα και την τεκμηρίωση, επί τρία ολόκληρα χρόνια (υπήρχε χρόνος) να «τσακώσουν» έστω ένα push forward του Ερντογάν.