Πόσα πράγματα μας «έδειξε» το περιστατικό της απώλειας των αισθήσεων του δανού ποδοσφαιριστή Κρίστιαν Ερικσεν, 29 ετών, στον πρώτο αγώνα της εθνικής του ομάδας εναντίον της Φινλανδίας για τα τελικά του Euro 2020 το Σάββατο στη Κοπεγχάγη;
Ο διεθνής παίκτης, που παλιότερα αγωνιζόταν στην αγγλική Τότεναμ και τώρα στην ιταλική Ιντερ, την οποία και βοήθησε να κατακτήσει το πρωτάθλημα, έχαιρε άκρας υγείας σύμφωνα με τις ιατρικές και εργοδυναμικές εξετάσεις στις οποίες υποβάλλονται τακτικά όλοι οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές.
Δεν γνωρίζουμε τι ήταν εκείνο που τον έκανε να χάσει τις αισθήσεις του σε μία ήρεμη φάση του παιχνιδιού, έχοντας δεχτεί την μπάλα από εκτέλεση πλάγιου άουτ και να σωριαστεί στο έδαφος. Ας μη κάνουμε εικασίες για «υποκείμενα νοσήματα» και διάφορα άλλα που ήδη άρχισαν να κυκλοφορούν από «παντογνώστες» στα σόσιαλ μίντια.
Τα νέα, μέχρι αυτήν την στιγμή (μεσημέρι Κυριακής 13/6), είναι ότι ο παίκτης είναι σε νοσοκομείο, έχει ανακτήσει τις αισθήσεις του, βρίσκεται σε «σταθερή κατάσταση», επικοινωνεί με το περιβάλλον του, και υπόκειται σε εξετάσεις.
Εκείνα που σημείωσα όμως, παρακολουθώντας το θέμα από την πρώτη στιγμή, και για αυτά θέλω να γράψω τώρα, είναι τα εξής:
1. Η ταχύτητα και ψυχραιμία με την οποία αντέδρασαν όσοι ποδοσφαιριστές ήταν κοντά του τη στιγμή που, έχοντας δεχτεί την μπάλα από το πλάγιο άουτ, έχασε τις αισθήσεις του και κατέρρευσε στο χορτάρι. Οι συμπαίκτες του κατάλαβαν αστραπιαία την κρισιμότητα της κατάστασης, και φώναξαν αμέσως την ιατρική τους ομάδα. Την ίδια στιγμή, έσπευσε κοντά του για παροχή πρώτων βοηθειών ο αρχηγός της ομάδας, Σίμον Κιάερ ο οποίος ως τέτοιος, είχε κάνει και σχετική εκπαίδευση. Έκανε συγκεκριμένες κινήσεις με σκοπό «να ανοίξει τους αεραγωγούς του παίκτη». Πίεση στη καρδιά και «φιλί ζωής».
2. Ο ειδικός «αθλητικός καρδιολόγος» καθηγητής Σαντζάϊ Σάρμα, Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Καρδιολόγων της Βρετανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, δήλωσε στο BBC ότι εκείνο που έσωσε τελικά την ζωή του Ερικσεν ήταν «η πολύ επείγουσα και γρήγορη ιατρική βοήθεια που παρασχέθηκε στον παίκτη».
3. Ομως, υπήρχε και άλλους είδους «βοήθεια», που πραγματικά ήταν εντυπωσιακή. Μόλις διαπίστωσαν οι συμπαίκτες του ότι ήταν αναίσθητος και τα πράγματα φαίνονταν πολύ σοβαρά, αμέσως σχημάτισαν γύρω του έναν προστατευτικό κύκλο με τα σώματά τους, παρέχοντας έτσι κάποια προφύλαξη αυτής της πολύ ιδιωτικής στιγμής, από τα βλέμματα περίπου 15.000 ανθρώπων στις κερκίδες, και των ίσως και εκατομμυρίων που παρακολουθούσαν τον αγώνα από την τηλεόραση.
4. Οι παίκτες της αντίπαλης ομάδας, διακριτικά τραβήχτηκαν λίγο πιο πίσω. Οι περισσότεροι συμπαίκτες του, ακόμα και εκείνοι που σχημάτισαν τον κύκλο προστασίας, κοιτούσαν αλλού, και πολλοί ήταν δακρυσμένοι.
5. Ο αρχηγός Σίμον Κιάερ και ο τερματοφύλακας Κάσπερ Σμάιχελ έσπευσαν να στηρίξουν τη σύντροφο του Ερικσεν, Σαμπρίνα Κβιστ. Οι Δανοί είναι περισσότερο από συμπαίκτες, είναι στενοί φίλοι
6. Ο Χένρι Ούντερ, αρχισυντάκτης των ποδοσφαιρικών ρεπόρτερ του BBC, είπε: «Οι παίκτες της Εθνικής Δανίας, για όσους τους γνωρίζουμε, δεν είναι απλώς συμπαίκτες. Εχουν πολύ γερές φιλικές σχέσεις, όπως κυρίως ο Σίμον Κιάερ και ο τερματοφύλακας Κάσπερ Σμάιχελ. Είναι τέτοια η ποιότητα αυτών των παικτών, και δεν εννοώ μόνο ποδοσφαιρική, που ταυτόχρονα με την παροχή πρώτων βοηθειών στον συμπαίκτη τους, έσπευσαν να παρηγορήσουν την σύντροφό του που παρακολουθούσε τον αγώνα, και έντρομη μπήκε στον αγωνιστικό χώρο».
7. Είναι τόσο ισχυροί, τελικά, οι δεσμοί μεταξύ των ποδοσφαιριστών αυτών που, μόλις ανέκτησε τις αισθήσεις του στο νοσοκομείο ο Ερικσεν μίλησε με τον Πρόεδρο της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της χώρας μέσω facetime, και τον παρακάλεσε να μεταφέρει στους συμπαίκτες του να συνεχίσουν τον αγώνα και να μην ανησυχούν για αυτόν.
8. Ο αγώνας συνεχίστηκε, οι αντίπαλοι έβαλαν ένα γκολ, και η Φινλανδία κέρδισε!
Πιο κερδισμένο όμως βγήκε το ποδόσφαιρο. Που έδειξε πόσο «καλό πράγμα» είναι και η επαγγελματικότητά του.
ΥΓ.: Στον «αντίποδα» όλων όσων έγραψα, ανακαλώντας ξανά την εικόνα των ποδοσφαιριστών να κρύβουν με τα σώματά τους το «πλάνο» με τον πεσμένο, αναίσθητο συμπαίκτη τους, δεν μπορώ να μην σημειώσω την αθλιότητα του δελτίου ειδήσεων του ΣΚΑΙ το βράδυ του Σαββάτου, που έδειξε δεκάδες φορές, επαναλαμβανόμενη απανωτά, την σκηνή της μεταφοράς επάνω σε φορείο του καλυμμένου πτώματος του ανθρώπου που πνίγηκε στον Κορφιάτη εξαιτίας των πλημμυρών. Πού να περάσει από το μυαλό τους ότι ο ατυχής αυτός άνθρωπος είχε οικογένεια, συγγενείς και φίλους…