Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέναντι στο υπουργικό του συμβούλιο. Ποια θα είναι η επόμενη σύνθεση; | ΓτΠ/ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Απόψεις

Ενα χαρτοφυλάκιο στον Τσίπρα

Βλέποντας την τελευταία δημοσκόπηση, αλλά και το ύφος της αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ, σκέφτεσαι μήπως ο Μητσοτάκης θα έπρεπε να αναγνωρίσει και... θεσμικά τη συμβολή του πολιτικού του αντιπάλου στο προβάδισμα που διατηρεί η κυβέρνηση. Και είναι πραγματικά να απορείς για ποιο λόγο στον ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιλαμβάνονται πού είναι το πρόβλημα
Κώστας Γιαννακίδης

Αν έχετε αγωνία για τον επικείμενο ανασχηματισμό και θέλετε να μάθετε τα νέα πρόσωπα, καλύτερα να ασχοληθείτε με αυτούς που θα μπουν στο σπίτι του «Big Brother» και αναμένεται να αποκτήσουν δημοφιλία μεγαλύτερη από αυτή που απολαμβάνει ο μέσος υπουργός.

Λογικά ο ανασχηματισμός δεν πρόκειται να γίνει τη Δευτέρα για μία σειρά από πρακτικούς λόγους που έχουν να κάνουν με το πρόγραμμα του Μητσοτάκη. Άλλωστε σχετική ειδοποίηση δεν έχει λάβει κανένας από όσους συνήθως ασχολούνται με τα διαδικαστικά για την ορκωμοσία νέου κυβερνητικού σχήματος. Το πιθανότερο είναι να γίνει το Σάββατο. Αν ακόμα σας ενδιαφέρει η κουβέντα περί ανασχηματισμού, τότε αξίζει να ασχοληθείτε μόνο με τρία πρόσωπα: Χρυσοχοϊδης, Μενδώνη, Κεραμέως. Όποιος και να μετακινηθεί από τους τρεις θα φέρει επάνω του πολιτική ευθύνη, ενώ το σκαλπ του θα είναι διαθέσιμο για επίδειξη και πανηγυρισμούς από την αντιπολίτευση. Ο Χαρδαλιάς δεν ανήκει πλέον σε αυτήν την κατηγορία καθώς αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας που απαιτεί άλλους ρυθμούς. Από εκεί και πέρα, οι όποιες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα αφορούν εσωκομματικές ισορροπίες και ανοίγματα που, για να είμαστε ειλικρινείς, ουδόλως ενδιαφέρουν την κοινή γνώμη και τον μέσο ψηφοφόρο.

Βλέποντας, βέβαια, την τελευταία δημοσκόπηση, κατά την οποία η ΝΔ προηγείται με δέκα μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ, σκέφτεσαι μήπως ο Μητσοτάκης κάνει την έκπληξη και δώσει χαρτοφυλάκιο στον Τσίπρα. Όμως αυτό ας το δούμε από την αρχή.

Αρκετοί κάνουν μία σύγκριση που μάλλον αδικεί τον ΣΥΡΙΖΑ. Θυμούνται ότι όταν συμπληρώθηκαν τα δύο χρόνια της Πρώτης Φοράς, η ΝΔ είχε πάρει κεφάλι στις δημοσκοπήσεις. Όμως τότε υπήρχαν ακραίες συνθήκες κρίσης με τρίτο μνημόνιο και καθολική διάψευση προσδοκιών για κατάργηση της λιτότητας, ενώ η ΝΔ είχε νέο αρχηγό. Τώρα τα πράγματα είναι πιο κανονικά αν και πλέον ο ορισμός της κανονικότητας θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί -τίποτα από όλα όσα ζούμε δεν είναι κανονικό.

Με 13.000 νεκρούς από την πανδημία, κοινωνική ένταση λόγω εμβολίων και πυρκαγιές, η φθορά της κυβέρνησης καταγράφεται τόσο μικρή που στο τέλος δείχνει αστεία. Δηλαδή όλο δείχνει ως αστείο. Πώς είναι δυνατόν μετά από δύο χρόνια διακυβέρνησης, κατά τα οποία έχουν συμβεί γεγονότα που δεν φθείρουν, αλλά τραυματίζουν κυβερνήσεις, ο Μητσοτάκης να διατηρεί αυτό το ηγεμονικό προβάδισμα; Αν βέβαια πιστεύετε ότι η δημοσκόπηση δεν είναι αληθινή, σταματήστε εδώ και τα λέμε σε ένα άλλο κομμάτι. Δεν ξέρω, λοιπόν, αν το δείγμα της δημοσκόπησης πιστώνει επάρκεια στον Μητσοτάκη κάνοντας την προσθαφαίρεση με τον Τσίπρα. Σίγουρα πιστοποιεί τη μοναξιά του. Κοινώς κάποιοι θα τον επιλέγουν και ελλείψει άλλου. Και αν αυτή η δημοσκόπηση μεταφέρει τον λογαριασμό για τα της πανδημίας και των πυρκαγιών, περιέχει και τη χρέωση για την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι πραγματικά περίεργο αυτό που συμβαίνει, λες και υπάρχει πέμπτη φάλαγγα μέσα στο κόμμα. Κάνουν αντιπολίτευση με όρους 2012, χωρίς καμία προγραμματική διάσταση. Λες και τους υπαγορεύει πολιτικό λόγο το twitter και έχουν πειστεί ότι το σύνολο της κοινωνίας είναι στα κάγκελα και βρίζει τον Μητσοτάκη. Μόλις την Κυριακή η «Αυγή» δημοσίευσε συνέντευξη του Ξανθού που εξηγεί τι θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση της πανδημίας. Όμως και πάλι, ο Πολάκης είναι στον αφρό. Οι άνθρωποι κάνουν οπαδική αντιπολίτευση, λες και έχουν αλλεργία στην προγραμματική. Εγκαλούν την κυβέρνηση για αλαζονεία και κάνουν τα πάντα για να τη θρέψουν. Ο Τσίπρας βέβαια λέει ότι θα κερδίσει τις εκλογές και μάλιστα με διαφορά, όποτε και αν γίνουν. Ε, γιατί δεν τις ζητάει μήπως και επισπευστούν; Γιατί αν ρωτήσεις κατά Μαξίμου μεριά σου λένε ότι «πρώτα να τρέξει η οικονομία και μετά».