Τον κοινό βηματισμό τους στις προκλήσεις της Ανατολικής Μεσογείου αναμένεται να επιβεβαιώσουν σε ακόμα μία συνάντηση που θα έχουν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας- Αιγύπτου Γιώργος Γεραπετρίτης και Σαμέχ Σούκρι, ο οποίος θα βρεθεί τη Δευτέρα στην Αθήνα. Η επίσκεψη του επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας πραγματοποιείται εν μέσω μιας εξαιρετικά κρίσιμης συγκυρίας για τη Μέση Ανατολή, με τις ισραηλινές δυνάμεις να συνεχίζουν τα χτυπήματα στις νότιες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα με την Αίγυπτο.
Το Κάιρο πρωταγωνιστεί τις τελευταίες εβδομάδες στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, προκειμένου πριν απ’ όλα να αντιμετωπιστεί η άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση, με την Αθήνα να στηρίζει τις σχετικές πρωτοβουλίες, οι οποίες όμως αποδεικνύονται άκαρπες. Εκτός από την προφανή ανάγκη αποκλιμάκωσης, Ελλάδα και Αίγυπτος έχουν εκφράσει από κοινού την έντονη ανησυχία τους για μια πιθανή έξαρση των μεταναστευτικών ροών, καθώς μια πιθανή χερσαία επέμβαση των Ισραηλινών στη Ράφα ενδεχομένως να οδηγήσει χιλιάδες Παλαιστινίους σε μια νέα έξοδο προς τις περιοχές του Σινά.
Οι αρχές της Αιγύπτου, στο έδαφος της οποίας φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες κυρίως από το Σουδάν και άλλες αφρικανικές χώρες, έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα επιτρέψουν την είσοδο Παλαιστινίων στη χώρα, ενώ για την Αθήνα είναι υψίστης σημασίας να αποτραπεί η αύξηση της προσφυγικής κίνησης προς τη Λιβύη και από εκεί στα νότια παράλια της Κρήτης. Σε αυτήν την κατεύθυνση, άλλωστε, εντάσσεται η πρωτοβουλία κρατών- μελών της Ένωσης, με προεξάρχουσα την Ελλάδα, να στηρίξουν την αιγυπτιακή οικονομία, ώστε να αντιμετωπίσει τα μείζονα ζητήματα που αντιμετωπίζει και εξαιτίας της μεσανατολικής κρίσης. Το μεταναστευτικό θα βρεθεί, εκ των πραγμάτων, ψηλά στην ατζέντα των κ. Γεραπετρίτη και Σούκρι.
Εν μέσω της καίριας γεωπολιτικής συγκυρίας, όπως καθορίζεται από τους δύο πολέμους σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, οι στρατηγικές σχέσεις Ελλάδας-Αιγύπτου καθίστανται κομβικής σημασίας, με τις δύο πλευρές να έχουν προχωρήσει τα τελευταία χρόνια στην υπογραφή σειράς συμφωνιών στη βάση των προβλέψεων του Διεθνούς Δικαίου, μεταδίδοντας μήνυμα υπέρ της τήρησης της νομιμότητας στην ευρύτερη περιοχή. Η ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών, και δη η ηλεκτρική διασύνδεση της Αφρικής με την Ευρώπη μέσω της Κρήτης και της ηπειρωτικής Ελλάδα (καλώδιο Gregy), θα αποτελέσει ακόμα ένα από τα μείζονα ζητήματα στις διευρυμένες επαφές της Δευτέρας, με την Αθήνα να υπενθυμίζει ότι τμήμα του καλωδίου περνά μέσα από την οριοθετημένη ελληνο-αιγυπτιακή Αποκλειστική Ζώνη, γεγονός που αποδίδει στο έργο και γεωπολιτική σημασίας.
Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες κινήσεις προκειμένου να συνεδριάσει στην Αθήνα το πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας- Αιγύπτου, παρουσία του προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, κάτι όμως που δεν κατέστη εφικτό, καθώς το Παλαιστινιακό αποτελεί αυτή τη στιγμή την απόλυτη προτεραιότητα για το Κάιρο. Όπως, πάντως, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές η προετοιμασία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας θα είναι από τα θέματα συζήτησης Γεραπετρίτη- Σούκρι τη Δευτέρα.
Στην ελληνική πρωτεύουσα, τέλος, παρακολουθούν με ενδιαφέρον την πορεία των σχέσεων Τουρκίας- Αιγύπτου, με δεδομένο ότι πριν από το ξέσπασμα του πολέμου μεταξύ Ισραήλ- Χαμάς, οι δύο πλευρές βρίσκονταν σε διαδικασία επαναπροσέγγισης, έπειτα από τουλάχιστον δέκα χρόνια ραγδαίας ψύχρανσης. Η Αθήνα τάσσεται, παγίως, υπέρ της διατήρησης καλών σχέσεων μεταξύ των τρίτων κρατών της περιοχής, χωρίς πάντως να παραβλέπεται το χάσμα μεταξύ Άγκυρας- Καΐρου παραμένει ακόμα βαθύ παρά τους ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών.