| ΙΝΤΙΜΕΝΕWS
Απόψεις

Είχαν δίκιο οι Πουαρό του καναπέ

Ναι, τελικά έγινε όπως στις σειρές του Netflix. Οσο και αν φαίνεται ηλίθιο να ισχυριστείς, ενώπιον Σήμανσης, ότι μπήκαν τρεις άνδρες στο σπίτι σου, αυτό ήταν το σχέδιο του πιλότου. Και όλοι εμείς που τον λυπηθήκαμε, που τον πονέσαμε για το δράμα του, να αισθανόμαστε τώρα ηλίθιοι. Αλλά τι σημασία έχει; Η κοπέλα πάει...
Κώστας Γιαννακίδης

Το «American Murder» είναι ένα ντοκιμαντέρ στο Netflix για έναν τύπο στο Κολοράντο που σκότωσε τη γυναίκα και τις δύο κόρες του και μετά κάλεσε την Αστυνομία για να δηλώσει εξαφάνιση. Ως ντοκιμαντέρ θεωρείται ιδιαίτερο, καθώς δεν υπάρχουν δραματοποιημένα στοιχεία. Χρησιμοποιείται μόνο το υλικό από τις κάμερες της Αστυνομίας και των τηλεοπτικών δικτύων, καθώς και αναρτήσεις του ενήλικου θύματος, όπως και μηνύματα που είχε ανταλλάξει με φίλες της.

Στο Κολοράντο η Αστυνομία έφτασε στη λύση του αινίγματος ξεκινώντας από τα μηνύματα της συζύγου προς τις φίλες της. Πρώτα έμαθαν ότι το ζευγάρι αντιμετώπιζε προβλήματα στον γάμο του. Μετά ανακάλυψαν μία εξωσυζυγική σχέση του δολοφόνου και σταδιακά τον οδήγησαν σε ομολογία. Δείτε το ντοκιμαντέρ, είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρον.

Το… πολύ Netflix, λοιπόν, οδήγησε πολλούς, στα social, να κατηγορήσουν από την πρώτη στιγμή τον πιλότο για τον φόνο στα Γλυκά Νερά. Προσωπικά, μου είχε φανεί τρελό: πρέπει να είσαι πολύ ηλίθιος για να ισχυριστείς στην Αστυνομία, ενώπιον της Σήμανσης, ότι μπήκαν τρεις κακοποιοί στο σπίτι σου. Το σχέδιο έμπαζε από παντού, δεν μπορείς να πας να κρυφτείς πίσω από κάτι τόσο ηλίθιο. Και όμως το έκανε. Τελικά είχαν δίκαιο οι ντετέκτιβ του καναπέ και όχι εμείς που τους κάναμε πλάκα. Αλλά θα μου πείτε, εδώ την πάτησε η Νικολούλη που βρήκε… και τα οχήματα των κακοποιών.

Σε ένα από τα βιβλία του ο Πάνος Σόμπολος έγραψε ότι δεν υπάρχει τέλειο έγκλημα. Πάντα ο δολοφόνος θα κάνει κάποια λάθη που θα οδηγήσουν την Αστυνομία στην αλήθεια. Σε αυτό το έγκλημα έκανε πολλά που θα εντοπίζονταν γρήγορα από τους αστυνομικούς, πλην όμως έπρεπε να συγκεντρώσουν τα στοιχεία που θα υποχρέωναν τον πιλότο στην ομολογία – αν δεν του έπαιρναν την ομολογία, ενδεχομένως τα πράγματα να μην ήταν και τόσο απλά.

Δεν ξέρουμε, ασφαλώς, λεπτομέρειες από τις έρευνες. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα η Αστυνομία, αν το έγκλημα είχε γίνει πριν από 15-20 χρόνια, θα αντιμετώπιζαν δυσκολίες στην τεκμηρίωση που, τώρα, λύθηκαν από την τεχνολογία. Το ρολόι της κοπέλας, ο μετρητής βημάτων στο κινητό του πιλότου (έδειχνε να περπάτησε την ώρα που υποτίθεται ότι ήταν δεμένος), οι κάρτες μνήμης στις κάμερες, η ανταλλαγή των SMS. Η υπόθεση «δέθηκε» χάρη στη χρήση της τεχνολογίας. Οχι μόνο από την Αστυνομία, αλλά και από τον δολοφόνο.

Με την ομολογία στα χέρια της Αστυνομίας, η ποινική μεταχείριση και το μέλλον του πιλότου έχουν ήδη προδιαγραφεί. Και, λογικά, στην επιμέτρηση της ποινής του θα παίξουν ρόλο ο πόνος και η οδύνη που προκάλεσε σε όλους μας. Για τα μάτια μας που γέμισαν δάκρυα. Και τις καρδούλες που αφήσαμε κάτω από τις φωτογραφίες του με την κοπέλα. Τις δικές μας καρδούλες.