Το όνομα δεν είναι αληθινό. Η ιστορία όμως είναι. Ο Πάνος, που σε μεγάλο βαθμό αντιστοιχεί στον μέσο έλληνα οικογενειάρχη, διάβαζε στο internet για τις αποδόσεις που προσφέρουν οι τοποθετήσεις σε κρυπτονομίσματα. Εύκολα και γρήγορα λεφτά. Σε κάπως θολό τοπίο ως προς τη φορολογική τους μεταχείριση. Αποφάσισε να επενδύσει. Όχι πολλά. Κάτι λίγα, για να δει πώς θα πάει.
Έπεσε στη διαφήμιση μίας εταιρείας που παρέχει επενδυτικές υπηρεσίες και αγορά κρυπτονομισμάτων. Η εταιρεία δηλώνει πρωτοπόρος στις online επενδύσεις. Στον δικτυακό της τόπο εμφανίζεται ως «διεθνής εταιρεία» και το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι στην Αυστρία. Κάνει διαφημίσεις στα ελληνικά και στην εξυπηρέτηση πελατών απαντούν Έλληνες. Στην πραγματικότητα η εταιρεία έχει έδρα στον Άγιο Βικέντιο και Γρεναδίνες, δηλαδή σε ένα σύμπλεγμα νησιών ανάμεσα στα Μπαρμπέιντος και στη Βενεζουέλα.
Ο Πάνος πείστηκε από τη διαφήμιση. Έβλεπε και το bitcoin να σκαρφαλώνει, δεν χρειαζόταν περισσότερα. Άνοιξε ένα λογαριασμό και επένδυσε 250 ευρώ. Η μικρή επένδυση πήγε πολύ καλά και η όρεξη του Πάνου άνοιξε. Μετέφερε στον λογαριασμό όσα είχε και δεν είχε στην τράπεζα, περίπου 6.000 ευρώ. Και ύστερα κάθισε πίσω στον καναπέ με το κινητό στο χέρι, βλέποντας το ποσό να ανεβαίνει. Μέσα σε λίγους μήνες τα χρήματα του διπλασιάστηκαν. Και λίγο μετά τριπλασιάστηκαν. Στον λογαριασμό του είχε πλέον 18.000 ευρώ. Τότε αποφάσισε να απολαύσει τους καρπούς της επένδυσής του. Έδωσε εντολή μεταφοράς των χρημάτων στον τραπεζικό του λογαριασμό. Δεν έγινε τίποτα. Προσπάθησε να επικοινωνήσει με την εταιρεία. Τίποτα. Τα email του δεν έπαιρναν απάντηση. Ούτε οι κλήσεις του. Μετά έχασε και την πρόσβαση στον λογαριασμό του. Τα λεφτά πέταξαν.
Πήγε στη ΓΑΔΑ για να κάνει καταγγελία. Εκεί τον καλωσόρισαν στο κλαμπ όσων είχαν χάσει τα λεφτά τους από τη συγκεκριμένη εταιρεία. Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που εξαπατήθηκαν. Όπως δεν είναι λίγα και τα διεθνή κυκλώματα χρηματοοικονομικής απάτης που κερδίζουν πάνω στην τρέλα των κρυπτονομισμάτων.
Και κάπως έτσι, βλέπουμε μία ιστορία που θυμίζει αρκετά την ελληνική περιπέτεια του Χρηματιστηρίου να παίζεται σε πλανητικό επίπεδο. Προς Θεού, δεν ισχυρίζομαι ότι τα κρυπτονομίσματα αντιστοιχούν σε μετοχές-φούσκες αν και υπάρχουν σοβαρές απόψεις που υποστηρίζουν αυτήν την άποψη. Την τρέλα παρατηρώ που εξαπλώνεται με ενδημικά χαρακτηριστικά ανά τον κόσμο. Από τη μία είναι οι υψηλές αποδόσεις. Και από την άλλη η δυνατότητα να επενδύσεις ακόμα και κέρματα και μάλιστα από το κινητό σου. Σήμερα υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι (ανάμεσα τους και εγώ) που έχουν βάλει ελάχιστα ευρώ σε κρυπτονομίσματα, έτσι, για να δουν τι θα γίνει. Από αυτούς ένα ποσοστό θα γευτεί τη γλύκα της πρώτης επένδυσης και θα σπρώξει περισσότερα λεφτά. Κάπου εκεί θα εμφανιστούν και οι τύποι από τον Άγιο Βικέντιο ή οι άλλοι που σου τηλεφωνούν από ευρωπαϊκό νούμερο για να σου πουλήσουν επενδυτική πλατφόρμα. Συνεπώς αν ενδιαφέρεστε να επενδύσετε online, φροντίστε πρώτα τα στοιχειώδη. Κάντε μία απλή έρευνα για να δείτε τι καπνό φουμάρει η εταιρεία που πάει να σας πουλήσει υπηρεσίες. Αν υπάρχουν καταγγελίες για απάτη, θα τις βρείτε αμέσως.
Τώρα βέβαια το ερώτημα των πολλών δισεκατομμυρίων είναι τι ακριβώς θα συμβεί με τα κρυπτονομίσματα και την επενδυτική τρέλα για αυτά. Είναι μία αγορά χωρίς ταβάνι; Θα εξελιχθούν σε ένα παράπλευρο, αποκεντρωμένο τραπεζικό σύστημα ή θα σκάσουν σαν φούσκα; Έρχονται να καλύψουν τις ανάγκες δισεκατομμυρίων ανθρώπων που δεν έχουν τραπεζικό λογαριασμό, αλλά διαθέτουν κινητό τηλέφωνο ή είναι ένα μεγάλο κόλπο που θα φάει τα λεφτά της «μαρίδας»; Δεν αποκλείεται βέβαια να συμβούν και όλα μαζί ταυτοχρόνως.
Προσωπικά, όταν ακούω φίλους ή και ακροατές μου στο ραδιόφωνο να συζητούν με τόση θέρμη για τα κρυπτονομίσματα, σκέφτομαι αυτό που λέγεται για τον Ροκφέλερ και τον λούστρο του, πριν το κραχ του 1929. Υποτίθεται ότι ο Ροκφέλερ αποφάσισε να βγει από τη Wall Street τη μέρα που ο λούστρος στον δρόμο του ζήτησε μία επενδυτική συμβουλή.