Φωτογραφί από παλαιότερη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το Ασφαλιστικό | INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Απόψεις

Τιμωρώντας τους νεότερους

Η κυβέρνηση δίνει την εντύπωση ότι επιχειρεί τομές, ενώ, στην πραγματικότητα, η στάση της είναι αναβλητική
Τάσος Τέλλογλου

Διαβάζοντας το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου για το Ασφαλιστικό, είναι πιθανό να πιστέψει κανείς ότι η κυβέρνηση καθιερώνει νέες αρχές στην δόμηση του συστήματος. Οτι ξεχωρίζει, ας πούμε, την εθνική σύνταξη (384 ευρώ ) που είναι προνοιακή, από εκείνη που ανταποκρίνεται στις κρατήσεις των ασφαλισμένων. Δίνει ακόμα την εντύπωση ότι στρώνει με αντικίνητρα τον δρόμο εκείνων που θέλουν να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα. Μπορεί, επίσης, να φαίνεται ότι ακολουθεί τα πορίσματα της επιτροπής σοφών για την λεγόμενη νοητή κεφαλαιοποίηση, το σύστημα δηλαδή που υιοθέτησαν προηγμένες χώρες που μεταρρύθμισαν το ασφαλιστικό τους σύστημα (Σουηδία, Πολωνία, Ιταλία, Νορβηγία) 

Εδώ είναι και το πρόβλημα. Η κυβέρνηση δίνει την εντύπωση ότι επιχειρεί τομές ενώ στην πραγματικότητα η στάση της είναι αναβλητική. Τη «νύφη» την πληρώνουν και πάλι οι εργαζόμενοι που θα έχουν συντάξεις με ποσοστό αναπλήρωσης 60% (αν το πάρουν) για πολύ μεγαλύτερες κρατήσεις. Το Δημόσιο εξακολουθεί να επιδοτεί το ταμείο των υπαλλήλων της ΔΕΗ με πάνω 15.584 ευρώ το χρόνο ανά ασφαλισμένο.

Η ανάγνωση του νομοσχεδίου δημιουργεί άλλη μία πλάνη. Περιγράφεται ο Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) ως αρμόδιος ρυθμιστής του συστήματος. Ομως στη διοίκηση του συμμετέχουν συνδικαλιστές και μέλη που ορίζονται από τον εκάστοτε υπουργό. Απλώς έχουν τριετή θητεία, οπότε αν γίνουν νωρίτερα εκλογές μπορεί να τους υποστεί και η επόμενη κυβέρνηση.

Ορίζονται ακόμα τέσσερις ειδικοί επιστήμονες, οικονομολόγοι, έναντι ενός που υπήρχε στην επιτροπή σοφών και, φυσικά, αρκετοί νομικοί.

Ο κυβερνητικός επίτροπος εφόσον διαφωνεί μπορεί,όπως συμβαίνει σήμερα και με τις διοικήσεις των Ταμείων, να αναστέλλει αποφάσεις που θεωρεί είτε αντίκεινται στην νομοθεσία, είτε είναι αντίθετες με τα συμφέροντα του ΕΦΚΑ.

Μεταβατικές διατάξεις

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι οι παροχές δεν μπορεί να είναι μικρότερες από τις εισφορές. Αυτό αφορά τις συντάξεις από εδώ και μπρος. Διότι πολλές από τις συντάξεις που έχουν ήδη χορηγηθεί είναι πολύ ψηλότερες από τις κρατήσεις (π.χ. ταμείο ΔΕΗ). Το ίδιο ισχύει και για τις πρόωρες συντάξεις που έχουν δοθεί και θα εξακολουθήσουν να καταβάλλονται με την λογική των ώριμων ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Για τις κύριες συντάξεις που πληρώνονται σήμερα δεν υπάρχει πρόβλεψη για τον επαναπροσδιορισμό τους, ούτε και για τις εφάπαξ πληρωμές –των επικουρικών -για τις οποίες δεν έχει πληρωθεί ευρώ. Και αυτή τη στιγμή υπάρχουν 95.000 πληρωμές που εκκρεμούν. Τι θα γίνει με αυτές;