Κυρίες και κύριοι, παρακαλώ την προσοχή σας, έχω κάτι σημαντικό ν’ ανακοινώσω: οι γυναίκες βιώνουν μια σωματική διαδικασία που λέγεται περίοδος. Άλλες φορές μπορεί να είναι μια ελαφριά ενόχληση, να νιώθεις κάπως βαριά, κάπως ευερέθιστη, κάπως μελαγχολική και κάποιες άλλες φορές μπορεί να τα δεις όλα. Να είσαι θηρίο ανήμερο και να πονάς σαν να σου βάζουν καρφιά στη μήτρα. Να μην τα πολυλογώ, περίπου 200 συμπτώματα, σωματικά και ψυχολογικά, μπορεί να βιώσεις όσο περιοδεύεις.
Και ξέρετε ε; Σου συμβαίνει μια φορά το μήνα και πρέπει να μάθεις να ζεις μ’ αυτό. Πρέπει να μάθεις να φροντίζεις το παιδί σου, τον άντρα σου, το σπίτι σου, να δουλεύεις, να παίζεις στο θέατρο, να εξυπηρετείς δύστροπο πελάτη στην υπηρεσία, να γράφεις άρθρο καλή ώρα, νιώθοντας μια μικρή ή μεγαλύτερη ενόχληση στο σώμα σου. Και ενίοτε, πρέπει να αγωνιστείς και στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Όπως η Κινέζα κολυμβήτρια Fu Yuanhui. Έδινε συνέντευξη κι έπιασε την κοιλιά της. «Έχετε στομαχόπονο;» ρώτησε η δημοσιογράφος. «Μου ήρθε περίοδος χθες βράδυ και είμαι πολύ κουρασμένη και εξαντλημένη ακόμη. Αλλά αυτό δεν είναι δικαιολογία που δεν κολύμπησα όσο καλά θα έπρεπε» είπε η Fu πυροδοτώντας ένα κύμα αντιδράσεων στα social media, που ξεκινούσαν από μηνύματα συμπαράστασης κι έφταναν σε αντιδράσεις τύπου: «είναι δυνατόν αυτή να μπαίνει στην πισίνα με περίοδο;»
Είναι δυνατόν ο τύπος που έκανε αυτό το σχόλιο να μην ξέρει ότι υπάρχουν τα ταμπόν; Απ’ την αρχαία Ρώμη ήρθε, που θεωρούσαν ότι το αίμα της έμμηνης ρύσης κάνει τα φυτά να ξεραθούν και τα σκυλιά να τρελαθούν ή απ’ τις αρχές του 20ου αιώνα όπου θεωρούσαν ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να ψηφίζουν επειδή τους έρχεται περίοδος;
Να μου πεις, μπορεί το σχόλιο να μας έρχεται απ’ τη σύγχρονη Κίνα, όπου θεωρούν ότι με το ταμπόν σπάει η παρθενιά. Η από την Ιαπωνία, όπου ακόμα και τώρα οι γυναίκες απαγορεύεται να κάνουν αντρικές δουλειές όπως σούσι σεφ, επειδή θεωρείται ότι κατά την έμμηνη ρύση τους είναι ανισόρροπες. Ή μπορεί να μας έρχεται από το Νεπάλ, όπου τα κορίτσια εκείνες τις μέρες του μήνα κλείνονται σ’ ένα σκοτεινό δωμάτιο. Ή από το Μαλάουι, όπου η περίοδος θεωρείται ντροπή και κανείς δεν μιλάει γι’ αυτήν. Ή από τη Βολιβία, όπου λένε στα κορίτσια ότι οι σερβιέτες προκαλούν καρκίνο.
Κι από τη διπλανή μας πόρτα μπορεί να έρχεται το σχόλιο. Από τον γείτονα που κάνει πλάκα με τον φίλο του επειδή μία στη δουλειά λερώθηκε: «Να μια κηλίδα αίμα ρε φίλε πάνω στο παντελόνι της! Ξεραθήκαμε στα γέλια.» Ο ίδιος τύπος μπορεί να θεωρεί περίεργο που μια αθλήτρια αγωνίζεται με περίοδο και μπαίνει σε πισίνα. Κι υπάρχουν κι άλλοι τόσοι βέβαια που σπεύδουν να της συμπαρασταθούν για τον ίδιο λόγο. Λες και οι αθλήτριες δεν θα έπρεπε να έχουν περίοδο, λες και θα έπρεπε να είναι βιονικές.
Τόση εντύπωση μας έκανε η περίοδος της Fu που το hastag που σχετίζεται με το θέμα είχε πάνω από μισό εκατομμύριο αναφορές. Κανονικά, θα έπρεπε να μην έχει καμία. Κανονικά, η περίοδος στη γυναίκα θα έπρεπε να θεωρείται μια φυσιολογική διαδικασία που δεν μας προκαλεί καμιά εντύπωση, όπως η εφίδρωση ή η αφόδευση. Θα κάναμε ποτέ trend στο twitter το ότι κάποιος αθλητής πήγε στην τουαλέτα;
Υ.Γ.: Πολλές αθλήτριες, όπως η τενίστρια Άναμπελ Κροφτ, έχουν διαμαρτυρηθεί για τη σιωπή που επικρατεί στον αθλητισμό σχετικά με την έμμηνη ρύση. Το 2015, η αμερικανίδα μουσικός Κίρα Γκάντι έτρεξε στον Μαραθώνιο του Λονδίνου χωρίς προϊόντα υγιεινής, τερματίζοντας μ’ έναν κόκκινο λεκέ στο παντελόνι της.