Το έργο έχει ξαναπαιχτεί δυο-τρεις φορές. Και επί της ουσίας η απάντηση έχει δοθεί. Ωστόσο καμιά φορά και οι τύποι έχουν ιδιαίτερη σημασία. Ιδιαίτερα αν αυτός που έχει πάρει την απάντηση κάνει ότι δεν καταλαβαίνει. Και, κυρίως, αν αυτός που πρέπει να τον βάλει στη θέση του (ή να τον πετάξει από αυτήν) σφυρίζει αδιάφορα.
Ποιο είναι εν συντομία το «έργο». Το ΤΑΙΠΕΔ είναι ένα ταμείο που έχει δημιουργηθεί για να αξιοποιήσει την περιουσία του Δημοσίου. Οσο ήταν στην αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυε μύδρους εναντίον του και έδινε τις γνωστές υποσχέσεις (ένα παράδειγμα εδώ).Τις ξέχασε όταν έγινε Πρωθυπουργός, όπως και τόσα άλλα. Όμως αυτό είναι πλέον ξεπερασμένο. Ο κ. Τσίπρας ανέθεσε τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ στον Στέργιο Πιτσιόρλα, παλιό στέλεχος της ανανεωτικής αριστεράς(στενό συνεργάτη του Λεωνίδα Κύρκου), με σκοπό να αξιοποιήσει τη λιμνάζουσα περιουσία του Δημοσίου. Και αυτό έχει αρχίσει να γίνεται.
Παράλληλα, όμως, εξελίσσεται κι ένα άλλο έργο. Κυβερνητικά στελέχη εξαπολύουν συχνά-πυκνά μύδρους εναντίον του ΤΑΙΠΕΔ και προσωπικά εναντίον του προέδρου του, λες και δεν ξέρουν ότι αποτελεί προσωπική επιλογή του Πρωθυπουργού (ένα παράδειγμα εδώ).
Ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης τους ξεπέρασε όλους και όχι μία φορά. Μια ημέρα μετά την υπογραφή της συμφωνίας με την Cosco για το λιμάνι του Πειραιά, στην οποία ήταν παρών ο Πρωθυπουργός, ο κ. Σπίρτζης εμφανίστηκε λάβρος κατά του κ. Πιτσιόρλα λέγοντας ότι υλοποιεί την πολιτική του… Αντώνη Σαμαρά! Ο κ. Πιτσιόρλας του απάντησε και ούτε γάτα ούτε ζημιά (εδώ).
Ο κ. Σπίρτζης δεν πτοήθηκε ούτε από το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός πήγε στην Κίνα και εκθείασε τη συμφωνία με τους Κινέζους ως αρχή για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Μόλις χθες εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση και, χωρίς αντίλογο, εξαπέλυσε μια ακόμα πιο βαριά κατηγορία εναντίον του κ. Πιτσιόρλα (εδώ).
Οταν ένας υπουργός – έστω της κατηγορίας Σπίρτζη, που δεν είναι και η πιο σοβαρή – λέει δημόσια ότι ένας κρατικός λειτουργός «δεν διαφυλάσσει το δημόσιο συμφέρον», τα πράγματα σοβαρεύουν. Η φράση αυτή δεν είναι μόνο μια συνήθης πολιτική πομφόλυγα. Μπορεί να υπονοεί κι άλλα. Γι’ αυτό μου κάνει εντύπωση η εκκωφαντική σιωπή που ακολούθησε.
Ο ευθύς και βαρύς υπαινιγμός του Σπίρτζη αφορά (και) τον Πρωθυπουργό. Είναι δυνατόν να έχει διορίσει και να διατηρεί στη θέση του κάποιον που «δεν διαφυλάσσει το δημόσιο συμφέρον»;
Βεβαίως ο κ. Τσίπρας(θέλει να) το έχει δίπορτο. Κάνει τη δουλειά του με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά αφήνει και «τα σκυλιά να αλυχτούν», για να συγκρατεί όσους αφελείς οπαδούς του εξακολουθούν να θυμούνται εκείνα τα «εμείς δεν θα ξεπουλήσουμε».
Η στάση του Πρωθυπουργού είναι απαράδεκτη. Ο κ. Σπίρτζης προσβάλλει πρώτα απ’ όλα τον ίδιο, αφού τον εμφανίζει άβουλο ον να σύρεται πίσω από επιλογές που πλήττουν το δημόσιο συμφέρον. Κανονικά θα έπρεπε στο επόμενο λεπτό να έχει στείλει τον υπουργό στο σπίτι του. Ποιος άλλος Πρωθυπουργός θα ανεχόταν τέτοιον υπουργό;
Ο κ. Τσίπρας τον ανέχεται. Ομως, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ πώς ανέχεται να ακούει τόσο βαριά λόγια; Ο κ. Πιτσιόρλας δεν είναι τραπεζικό στέλεχος , όπως λέει ο Σπίρτζης. Γιατί δέχεται να ακούει ότι πλήττει το δημόσιο συμφέρον;
Σε αυτές τις περιπτώσεις καμιά σκοπιμότητα δεν μπορεί να υπερισχύει. Ενας από τους δύο (Σπίρτζης ή Πιτσιόρλας) έχει δίκιο και ο Τσίπρας πρέπει να πάρει θέση. Ενας από τους δύο πρέπει να μείνει στη θέση του. Ή ο Σπίρτζης λέει συκοφαντίες ή ο Πιτσιόρλας πλήττει το δημόσιο συμφέρον.
Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να παριστάνει τον άβουλο ισορροπιστή και να είναι Πόντιος Πιλάτος.