Η «Αυγή» θριαμβολόγησε στο πρωτοσέλιδό της την Παρασκευή: «Χαλαρώνουν τα capital controls». Στο δε ρεπορτάζ αναφερόταν: «Αλλο ένα βήμα χαλάρωσης των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) από την 1η Σεπτεμβρίου φέρνει απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου (…). Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση αυτή έρχεται σε μια θετική συγκυρία για την ελληνική οικονομία, κατά την οποία βελτιώνεται το οικονομικό κλίμα, ενώ χθες υπήρξε ακόμη μια μείωση του έκτακτου μηχανισμού ενίσχυσης ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών (ELA) κατά 1,6 δις. ευρώ». Μια ωραία μέρα ξημερώνει, που θα έλεγε και ο Νίκος Παππάς.
Οντως υπάρχει χαλάρωση, ή μάλλον «τροποποίηση», όπως αναφέρεται στο σχετικό ΦΕΚ, των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Θα μπορούν, ας πούμε, οι εταιρείες να ανοίξουν επιτέλους νέο λογαριασμό με νέο κωδικό πελάτη (customer ID), το ίδιο θα μπορούν να κάνουν και οι επαγγελματίες αγρότες. Είναι μια σημαντική βοήθεια προς την επιχειρηματικότητα. Δεν ισχύουν αυτά βέβαια για τον ιδιώτη καταθέτη – αυτός πρέπει να συνεχίσει να έχει τα όποια χρήματά του εγκλωβισμένα σε συγκεκριμένους λογαριασμούς που υπήρχαν πριν από το καλοκαίρι του 2015 και δεν αλλάζουν εύκολα. Αν από την άλλη θέλεις να ανοίξεις τραπεζικό λογαριασμό στη νεογέννητη εγγονή σου δεν μπορείς.
Το ΦΕΚ με τις νέες ρυθμίσεις των capital controls
Ο μόνος τρόπος να αλλάξεις το πόσα λεφτά έχεις μέσα στην τράπεζα είναι η ανάληψη μετρητών από τα ΑΤΜ. Και εδώ, μας λέει ο φιλοκυβερνητικός Τύπος, υπάρχει χαλάρωση. Θα μπορούμε, λένε, από 1η Σεπτεμβρίου -και χάρη στη βελτίωση της οικονομίας, στις αποφάσεις Τσακαλώτου, στις ενέργειες της φωτισμένης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κλπ- να παίρνουμε περισσότερα ανά μήνα και συγκεκριμένα εφάπαξ 1.800 ευρώ. Ωραία πράγματα, 1.800 ευρώ στην τσέπη με τη μία. Αλλά όντως είναι χαλάρωση των capital controls;
Για χάρη της συζήτησης ας υποθέσουμε ότι έχουμε τόσα και παραπάνω στον τραπεζικό μας λογαριασμό. Εως τώρα (βλέπε σχετική ενημέρωση της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών) επιτρέπεται να κάνουμε ανάληψη 840 ευρώ ανά 14 ημέρες (δύο εβδομάδες), δηλαδή 1.680 ευρώ ανά 28 ημέρες (με βάση πάντα το από τον Ιούλιο του 2015 μέτρο των ημερήσιων αναλήψεων 60 ευρώ). Τώρα, μας λέει το υπουργείο Οικονομικών, θα μπορούμε ως και 1.800 ευρώ τον μήνα. Ημερολογιακό μήνα, διευκρινίζεται στο ΦΕΚ.
Στη χώρα του μήνας μπαίνει-μήνας βγαίνει, φαίνεται όντως ως μια σημαντική χαλάρωση των capital controls. Αλλά είναι; Οχι ακριβώς. Ισως να συμβαίνει και το αντίθετο. Διότι σε επίπεδο έτους, φαίνεται ότι οι καταθέτες θα δικαιούμαστε να κάνουμε ανάληψη 240 ευρώ λιγότερα, σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν!
Απλή αριθμητική: Το έτος έχει 12 ημερολογιακούς μήνες ή 52 εβδομάδες. Δώδεκα μήνες επί 1.800 ευρώ μάς κάνουν συνολικά αναλήψεις 21.600 ευρώ ανά έτος. Εικοσιέξι εβδομάδες επί 840 ευρώ (σύμφωνα δηλαδή με τους περιορισμούς που ισχύουν τώρα και ως τις 31 Αυγούστου) μάς κάνουν συνολικά αναλήψεις 21.840 ευρώ ανά έτος. Θα μου πείτε ότι είναι πιο εύκολο να τα παίρνεις ανά μήνα και όχι ανά 14ημερο, σωστό, αλλά εδώ πια υπεισέρχεται το υποκειμενικό, η συνήθεια ή η βολή (αν και πάλι θα πρέπει να πας δυο τρεις φορές στο ΑΤΜ γιατί το μηχάνημα δεν σου δίνει ποτέ με τη μία 1.800 ευρώ) απέναντι στην απλή αριθμητική.
Εμένα ας πούμε, ίσως να μου λείπει κάποιο ένζυμο και να είμαι υπέρ των αριθμών, τρεις το λάδι, τρεις το ξύδι, 240 ευρώ λιγότερα τον χρόνο κλπ. Από την άλλη υπάρχει και η Λούκα η Κατσέλη που μας έλεγε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2016 θα αρθούν τα capital controls. Οπότε σε έναν χρόνο ποιος ζει ποιος πεθαίνει που θα έλεγε μια άλλη ψυχή.